Skipton: snabb lunch på Cock and Bottle

Vi hade tänkt att äta på Bizzy Lizzy när vi passerade Skipton häromveckan. Det har vart lite av en tradition att återvända hit. Sedan jag skrev om dem 2006 har de har öppnat på en till adress som även har sittplatser. De har glutenfri  fish&chips enligt menyn, men när vi kom dit hade de inte någon glutenfri fritös den dagen. Trist. Vi hade som ingen plan B och hann överväga att hämta något på M&S att ha i bilen på väg till Manchester. Men servitören var snäll nog att tipsa om en en närliggande restaurang med glutenfri fish and chips. Hur bra! Så vi tog sikte på The Cock and Bottle.

Det här är en ganska avslappnad pub. Mer en rustik sådan. Att jag skriver några rader om den är för att de hade bra koll på våra glutenfria beställningar. Ett stort plus är att det går att få fish and chips som halv portion för 10 pund. Perfekt när man inte är redo för matkoma. Ja det där med stora  Yorkshire-portions verkar gälla fortfarande här i norr. Jag hann med en generös ploughmans platter. Som sagt, ingen finkrog men helt ok stopp när man jagar glutenfri lunch på vägen. Och som vanligt  orerade jag när vi var här att –  någon gång måste det bli en semester med kanalbåt. Det är som halva grejen med Skipton

Veckan som gick

Glömde uppdatera igår kväll. Blev inte så mycket bloggat denna veckan på grund av trassel med wordpressappen. Men här kommer förra veckans snaps.

14-åringen praoade på Brödernas hela veckan. jag pep dit på lunch i fredags tillsammans med minstingen som hade studiedag.
Veckans BÄSTA lunch blev dock denna. Med 16-åringen på Keemchi i Hötorgshallen. Åh vad bra.
Är petig på öl. Men gillade denna. Omnipollos oflitrerade med ett namn jag bara kan komma ihåg om jag läser innantill: Double Dry Hopped Oat Pale.
Åh dessa mandlar från Hötorgshallen. Är lite för goda.
Blev bjuden på finfrukost igår.
Blev även fint firad på Astrids igår. Alltid så fina vinförslag där. Bästa efterrätten just nu kan vara creme brule med brynt smör och hasselnötter. Ett litet guldkorn.

Måndag: Vego! Potatissoppa med libbsticka. Varma ostmackor.

Tisdag: Här blev det visst mer potatis och vego. Hemgjorda potatisbullar, ett gäng grönsaker + blåmögelostsås. En restfest som helt ekelt gick hem.

Onsdag: Lammfärsbullar, tomatsås med saffran, bulgur med brysselkål och hasselnötter.

Torsdag: DINK-middag när båda tonåringarna inte är hemma: färsk ravioli med tryffel, tomatsås med basilika, salcicciabollar och parmesan. Hittade även vitlöksbröd i frysen som fick lite extra mozzarella i ugnen. Ruccola.

Fredag: Dirty burgers. Denna var alldeles perfekt med karamelliserad lök, bacon, blåmögelost, vitlöksmajo och jalapenos.  Som vego – portobellosvamp plus vegogrejerna ovan.  Pommes i airfrysen.

Lördag: 2 hämtpizzor. Urgoda oliver från Hötorgshallen. Serranoskinka. Grissinis. Sallad. Chokladfondant.

Söndag: Middag på Astrids.

(förra veckan) veckan som gick

Åh det är ett konstant oflyt med WordPress sista veckorna med att försöka ladda upp foton från mobilen. Någon som har tips på hur man kommer runt detta, så är jag evigt tacksam. Nu lyckats ett foto nu och då sporadiskt utan någon större logik.

Återkommer om detta till exempel när wordpress låter mig lägga upp fler bilder. Höstens svampmacka.

Mitten av oktober leverererade grått väder. Höstfixade lite i växthuset. Lite vemodigt att säsongen är slut där. Vad jag lägger på minnet till nästa år: undvik tomatplantor (tar mycket tid, och ingen vattnade när jag var borta på konferens i två dagar, vips stora plantdöden) och fokusera på tomatillo och chili.

Italienskt tema fortsätter på torsdagarna. Hittade flera roliga saker på Lidls italienska vecka.
Trotsade fotfrakturstrasslet och besökte äntligen Ferms bageri. Väl värt.

Måndag: Vego! Morotssoppa med lite sötpotatis + varma ostmackor.

Tisdag: Rester! Bubble and squeek. På grönsaker från söndagsmiddagen.

Onsdag: Lax! Med hemvispad hollandaise. Haricot verts och gröna ärtor. Ugnsrostad potatis. GUD så gott. Alltid.

Torsdag. Tredje torsdagen med tema med färsk pasta. Färsk ravioli med karljohanssvamp, plus snabb ragu på salciccia och riven parmesan. Redan pepp på nästa torsdag.

Fredag: Maken och jag åt fint på Hantverket. Barnen hemma åt sushi från Kirin vid Brommaplan.

Lördag: Gratinerad nachoplåt med pulled pork, svarta bönor, tärnad paprika, jalapeños, tomtatillosalsa och riven ost. Plus kycklingklubbor med blåmögelostdipp. Icke-kött-ätaren åt på jobbet.

Söndag: Långkok på lammlägg i en sås med trattkantareller. Colcannon. Picklad fänkål och kålrabbi, typ 1-2-3-marinad. Icke-köttätaren hade glutenfri panerad fisk från frysen.

Päppelmos med ingefära och kanel

För första gången sedan vi flyttade in i huset blev det en liten päronskörd. Lite oväntat. Små knubbiga sådana. Äpplen är vi mer vana att få panik över.

Jag kokar ofta små moskok från höften. Orkar inte frysa in utan gör mer för kommande vecka. Så mycket godare än köpt mos. Det här hopkoket med både päron och äpplen från trädgården passade fint att toppa havregrynsgröten med tillsammans med hackade hasselnötter.

Päppelmos med ingefära och kanel

På ett ungefär.

  • Skala och tärna päron och äpplen. Ungefär lika mycket av varje. Tärna jämnstora kuber.
  • Koka på mellantemperatur i en kastrull med tjock botten. Med minsta möjliga mängd vatten i botten. En ”splash” vatten räcker till ett halvkilo frukt.
  • Jag gör moset med bitar. Använder en potatispress för att mosa grovt när det är är klart. Rör ner ett par matskedar muskovadosocker. Ett par stänk med ingefära och kanel. Plus en nypa vaniljpulver.
  • Förvaras i tät burk i kylskåpet.

Färsk ravioli med salcicicabollar och tomatsås

Tror jag har skrivit om det någonstans tidigare men den här terminen kör båda tonåringarna längre träningspass på torsdagar, vilket gör att vi andra gärna gör något snabbt och enkelt. Plus att det ”kan” ha gluten. Det här lagade minstingen förra veckan utifrån just det upplägget. Kanske har ni liknande upplägg när tid och ork är knapp? Inte så många moment i den här matlagningen, vilket blir ett perfekt upplägg när yngre barn vill ta lite mer plats i matlagningen.

Vi hade ravioli fylld med gula kantareller från ICA som var helt ok. Det finns förresten färsk glutenfri tortellini på ICA, tror inte jag har sett på någon annan mataffär. Tipsa hemskt gärna om ni har sett fler alternativ, välkomnar alltid variation på glutenfritt halvfabrikat.

Färsk ravioli med salcicicabollar och tomatsås

En monteringsskiss.

  • Förbered ”köttbullarna”. Dvs ”skala” färsk (glutenfri) salciccia och rulla färs till jämnstora köttbullar. Stek varsamt.
  • Samtidigt – värm färdig tomatsås. Om du inte har gjort egen.
  • Riv parmesan.
  • Koka färsk ravioli. Stå redo att servera med tomatsås och salcicciabollar. Toppa med parmesan och ruccola.