En dubbelmarinerad älgstek till Henrik

När jag fyllde 30 blev det middagsbuffé med lite allt möjligt. Jag matbloggade inte på den tiden, så när jag pratade med Henrik ikväll och han frågade efter receptet för den dubbelmarinerade älgsteken som jag bland annat serverade, insåg jag att jag inte hade det i matbloggen. Shame on me! Det här är nämligen ett säkert kort om man vill göra en GOD kallskuren stek.

Jag vet inte vart ursprungsreceptet kommer ifrån eftersom det är handskrivet i en anteckningsbok men jag har hittat det på flera ställen på nätet. Marinaden är beräknat till ca 500 gram älgstek. Men det går givetvis med oxfilé och rådjursfilé också.

DUBBELMARINERAD ÄLGSTEK

Marinad nummer ett:

  • 2 msk soja
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker

Marinad 2:

  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl olja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk stött svartpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 2 msk avrunnen kapris
  1. Blanda ingredienserna till den första marinaden.
  2. Lägg filén i en tät plastpåse tillsammans med marinaden. Marinera ca 3 timmar.
  3. Sätt ugnen på 175 °C.
  4. Lägg filén på galler i en långpanna. Stek köttet tills termometern visar 65 °C. Vänd filén en gång under stekningen.
  5. Svep in i aluminiumfolie och låt svalna. Skiva sedan i tunna skivor.
  6. Blanda alla ingredienser till marinad nummer två.
  7. Lägg köttet i en skål och häll över marinaden. Ställ kallt och låt marinera på nytt i 4 timmar.
  8. Vid servering: ta skivorna ur marinaden och lägg upp på ett fat. Torka inte av köttet!

10 kommentarer

  1. Oskar

    Låter super Elin! Dessutom gillar jag tanken på att älgen Helge möter den inte lika helsvenska hoisinsåsen. Jag ska prova detta!

  2. Karin

    Receptet fanns, om jag inte minns fel, i ICA-tidningen ”Buffé” förra året, fast receptet då var beräknat till oxfilé samt ett vegetariskt alternativ.( Samma marinader alltså till Quornfilé).

  3. Ulrika

    Hej

    Denna gör jag då och då på fläskfilé och den är super. Receptet fanns som sagt i Buffé för ett par år sen och går oxå att hitta på nätet om man söker på Dubbelmarinerad fläskfilé tex. Guda gott!

  4. stylesucker

    i would love it if you’d do it for me! am i invited for dinner?

  5. Tina

    Receptet är vinnaren i en tävling med oxfilérecept som Allt om Mat anordnade för en himla massa år sedan. Det var länge sedan jag gjorde rätten så tack för påminnelsen, ska testa med vilt. Och tack för en jättetrevlig blogg!

  6. Ebba

    Finns det någon möjlighet att få tag på hela menyn till din kalla 30-årskalasbuffé?

  7. Elin

    Ebba, tyvärr har jag inte sparat den menyn men vi har haft andra teman flera gånger här i bloggen. Bland annat;

    Här är Helenas examensbuffé; https://www.ragazze.se/2006/06/06/examensbuffe/

    Här är recept från Maria när hon gjorde en 30-årsmiddag; https://www.ragazze.se/2005/09/12/att-overraska-en-30-aring/

    Helenas italienska kalasmeny är inte heller så dum; https://www.ragazze.se/2006/08/27/italiensk-kalasmiddag/

    Sök på ingredienser högst upp i högerhörn så hittar du förhoppningsvis ännu mer inspiration! Lycka till!

  8. Mat till nyår » Tre tjejer i köket

    […] En dubbelmarinerad älgstek […]

  9. Buffémat i sommartider » Tre tjejer i köket

    […] av sånt du tycker om? Jag satsar oftast på några få ”matiga” rätter (tips: dubbelmarinerad älgstek, yoghurt- & citronmarinerade kycklingklubbor, färsbiffar med persilja och oliver eller […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.