God sojasås till lax

För ett tag sedan hittade Magnus ett recept på ugnsbakad lax, sojasås och salsa i tidningen Runner’s World. Sedan dess har vi lagat den där laxen flera gånger och framförallt gillat den urgoda sojasåsen. Kombinationen soja, lime, ingefära och vitlök är en riktig fullträff. Dessutom är såsen så lätt att göra att den nästan är klar innan man har hunnit plocka fram ingredienserna. En perfekt vardagsrätt, med andra ord.

20120930-175245.jpg

I helgen såg vi ett SVT Play-avsnitt av Nya Landgång och döm om vår förvåning när exakt samma recept dök upp. Denna gång lagat av kocken Jenny Fridlund som tillsammans med en kollega stod för all matlagning under seglarlandslagets uppladdningsläger inför OS i somras. Kanske är det samma Jenny som gjort receptet till löpartidningen? Nåväl, jag är glad att det dök upp på nätet så att jag kan dela med mig till er. Receptet finns här. Som ni ser på bilden hoppar vi över potatisen och gör istället lite extra av den goda salsan. Prova, ni kommer inte att bli besvikna!

Den här rätten påminner förresten om Lotta Lundgrens sockerstekta lax som jag lagade hur många gånger som helst förra hösten/vintern. Ytterligare ett bevis på hur bra soja och lax smakar tillsammans.

4 kommentarer

 1. Jenny

  Hej tre tjejer!
  Jag kan bekräfta att det är samma Jenny som lagar mat i SVT Landgång och skriver recept i Runners World.

  Denna laxrätt kom att bli de svenska OS-seglarnas favoriträtt!

  Må väl!

  1. Helena

   Tack för infon, Jenny!

   Vi åt den här rätten (lite modifierad) senast häromdagen. Tack för ett toppenrecept! 🙂

 2. Gräddkokt savoykål med äpple och bacon » Tre tjejer i köket

  […] av mina middagsfavoriter är ugnsbakad lax med tomat- och mangosalsa och Lotta Lundgrens dressade salladskål. Den gräddkokta savoykålen har seglat upp som god […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.