Pom friterie

Började påsklovet med lunch tillsammans med minsta på Pom Friterie. De vann VM i pommes frites förra året. Ligger i korsningen Lästmakargatan/ Regeringsgatan.

Vi delade på två olika. New Yorker kommer med amerikansk majonnäs,  BBQ chipotle, cheddar, picklad chili och jalapenos, muskotcrumble (?!) och gräslök. Provade även Baltic Coast med Västerbottenostsmajo, majonnäs med rökt lax (märktes dock inte smakmässigt), tångkaviar, pressad gurka och dill. MYCKET sås som sagt. Är det världsklass i pommes. Kanske?

Glutenfritt? Typ alla pommes-rätter vid vårt besök. All pommes görs i en separarat fritös utan gluten. Kroketterna som finns som sidorätter har gluten och är i en annan fritös. Så i vanlig ordning, fråga vad som inte är kontaminerat vid beställning.

Veckan som gick

 

 Måndag:  lite av en söndagsmiddag pga röd dag och annandag påsk.  Lammstek.  Potatisgratäng. Haricot verts med bacon.  Skysås.

Tisdag: jag åt smörrebröd på jobbet. Hemma var det salciccias, bönröra, sötpotatis och tomater i ugnen.

Onsdag: Blandat utfall här. Två på vift. En kom hem sent och åt soppan från i söndags. Jag och minsta delade på glömda dumplings (från AM Store) med två såser från Beijing8. Plus ett par vårrullar. Ris.

Torsdag: salcicciapasta med fänkål och parmesan.

Fredag: först AW på Feskekyrka. Sen halva menyn på Familjen, i Göteborg.

Lördag: mötte upp vänner för ett glas i lobbyn på Hotell Eggers. Hade en toppenmiddag på Faccia Grassa. Och sen vidare till Ivans Pilsnerbar.

Söndag: hemma igen. En tonåring lagade en tikka masala. Ris. Nybakade glutenfria naanbröd.

Påskmenyn 2025

Gillar påskmat. Det skriver jag nog om varje år. För att den inte är så uppstyrd utan mer utifrån stundens ingivelse. Här finns alla påskrecept. Har slutat (?) lägga in sill och köper istället en burk från Lisa Elmqvist. Eftersom det egentligen är bara jag som äter. Lax, räkor och ägg gillas av dock av alla. Hade förberett slarvsylta med (glutenfri) tuttul som ”varmrätt”, men vi blev mätta av första rundan med småplock och gick istället direkt på efterrätten. Men slarvsyltsprojektet blev fin lunch dagen därpå. Kanske nybakad tuttul blir ny påsktradition?

  • vitlökssill, rimmad lax och rökt lax + hovmästarsås (från Lisa Elmqvist)
  • smör och knäckebröd
  • stekt grön sparris med örtricotta
  • pyntade ägghalvor med räkor och senapskräm
  • krustader med skagenröra
  • passionsfruktsmousse till efterrätt

Veckan som gick

Måndag: Merguez och kycklingvingar. Stekt grön sparris. Kålslaw med fänkål. Ugnsrostad potatis. Skafferiets alla chilisåser.

Tisdag: Hittade hemkokt ärtsoppa i frysen. Serverat med senap. Plus en nybakad citronkaka med mascarpone och vallmofrön.

Onsdag: Bolognese. Med spagetti och riven parmesan. 

Torsdag: Sötsur kyckling med pak choy. Toppade med krispig chiliolja. Plus ris.

Fredag: Reuben sandwich på bistron. Hemma en nybakad Lemon drizzle cake. 

Lördag: Sill och lax från Lisa Elmqvist. Skagenröra i krustader. Stekt sparris med örtiricotta. Pyntade ägg med räkor och senapskräm. Orkade inte med slarvsylta och tuttul (blev söndagslunch). Passionsfruktsmousse till efterrätt.

Söndag: Fisksoppa med fänkål och räkor. Aioli och bröd. Tömde skafferiet på allt påskgodis.

Söndag: Fisksoppa med vitöksbröd. Plus allt påskgodis som var kvar i skafferiet.

 

Kronärtskockedipp

Har kokat årets första kronärtskockor. Lite vårigt ändå. Mycket citron och salt i kastrullen behövs för att jag ska uppskatta dem.

Förutom att doppa de varma bladen i smör, så rörde vi ihop en dipp på ”bottnarna”.  I vanliga fall gör vi det med med skockor på burk. Men perfekt nu att göra med färska skockor.

Kronärtskockedipp  #1

Det här är den vi gör oftast. Oftast när middagstemat är med antipasti. Typ till cristinis. Förvaras i kylskåp innan servering.

  • Mixa avrunna kronärtskockor på burk med hackad vitlök och lite citronsaft.
  • Plus lite flingsalt och svartpeppar.

Kronärtskockedipp #2

Samma som ovan men rör även ner:

  • ett mar matskedar lätt creme fraiche.
  • plus lite fint riven parmesan.