Veckan som gick

Det blev tema Barcelona denna vecka. Hyrde en fin lägenhet i området Poblenou. Lugn och tyst sidogata. Nära till tunnelbanan även om vi gick hem från stan via stranden. 22-23 grader denna vecka och inte en droppe regn. Om WordPress behagar ladda upp bilder så kommer det en längre rapport!

Pausbild.

Måndag: lite blandat från mataffären pga ingen direkt hungrig efter sen lunch med tapas. Glutenfri pizza som var helt ok. Oliver. Spanska mandlar. Creme brûlée.

tisdag: ett par tapas på ett mindre ställe nära vår lägenhet. Ingen direkt hungrig pga sen lunch.

onsdag: lite samma här med matklockorna. Delade på en kött-tallrik (!) på en argentinsk restaurang granne med vår lägenhet.

torsdag: tapas…

fredag: tapas…

lördag: hemma! Långkokt chili från frysen. Pommes i airfryern. Toppar med jalapeños, gräddfil och riven ost.

Söndag: fish pie.

 

Tomatsås med saffran

Den här snabba såsen hängde med lite här och där. Dels med lammfärsbullar och bulgursallad. Men även till lunchens restfest med ugnsrostade grönsaker. Tänker att den är helt perfekt till räkor och pasta. GOD.

Tomatsås med saffran

På ett ungefär.

1-2 paprikor beroende på storlek (röd/gul)
1 mindre färsk chili från vårt växthus
en nypa chili flakes
lite gul lök
2 vitlöksklyftor
lite neutral olja att steka med
1 burk krossade tomater
ett kuvert saffran
salt och peppar
en nypa paprikapulver
en liten nypa socker

  1. Tärna upp all paprika. Hacka all lök och chili.
  2. Fräs paprika, chili, lök och vitlök i en kastrull med lite olja. Rör ner saffran.
  3. Rör ner tomaterna. Koka ihop. I med en nypa socker och en nypa paprikapulver. Salta och peppra. Strö eventuellt över lite chili flakes.

Tillbaka till Hantverket

Oklart hur fort åren går men det har gått snart gått fyra år sedan jag var på Hantverket. Jag har som hela tiden vart på väg tillbaka. Då var jag där med en kompis och har som tänkt att jag vill gå hit igen med maken eftersom jag vart säker på att det här är hans prefenser på god mat. Häromveckan sladdade vi äntligen in här. Och ja – det var lika bra som då – allt minnesvärt. Det är helt klart min typ av restaurang. Makens också. Punktbevakar redan lunchmenyn för rätt tillfälle.

Två före-grejer. Dels nystekt tuttul med slarvsylta och hemkärnat smör. Och dels hasselbackspotatis med löjrom, smetana och färsklök.
Kryddstekt kalvrostbiff med sötsyrlig dillsås, gula morötter och sherryvinägersky.
Svampsmörgås med löjrom, kryddost, gräddfilskvarg, purjolök, dill och rågbröd.
Hantverkets lammisterband med rödbetor, picklade senapsfrön och dillstuvad spetskål.
Gratinerad Crêpe med tryffel, silverlök, brynt smör, parmesan och hasselnötter
Änglamat av lingon, smulade drömmar, maränger, vaniljglass och kolasås
Nyfriterad munk med blåbärskompott, färskostglass och rostad havre

Veckan som gick

Veckan bjöd bland annat på bokmingel, en fotkirurg, fortsatt WordPresstrassel och stängning av växthuset.

Sötpotatisnudlarna på Panini. Bästa lunchen denna vecka.
Det här var inte igår.
Tosrsdagsrutinen.

Måndag: vego. Rödbetssoppa. Med varma ostmackor.

Tisdag:  Familjen åt  någonslags pasta. Jag åt en planka med älgköttbullar i en källaren nånstans i gamla stan. Minns kanske inte riktigt adressen? Rundade av med tiramisu.

Onsdag: vego. Varm sallad med butternutpumpa, sötpotatis och rödbetor. Plus fetaost och granatäpplen osv. Korianderdressing.

Torsdag: mer vego. Ingen är förvånad om jag säger att det blev färsk ravioli med typ färsk pesto, tomatsås och parmsan.

Fredag: Steak night med entrecote. Pommes i airfyern. Köpt bearnaise. Plus grillade tomater och portobellosvamp.

Lördag: Hämtade indiskt. Veckans bästa middag.

Söndag: livets sämsta sallad på flygplatsen i Munchen.

Glutenfria tips #1

Jag har ständigt DM-konversationer på Instagram om glutenfria produkter. Samlar ihop ett uppsamlingsheat här på lite trådar som DM:ats.

Först ut – amarettikakor. En av de glutenfria kakor som finns på ”vanliga” kakhyllan. Bakas med mandelmjöl precis som macarons. Det glutenfria kakutbudet i vanliga mataffärer är som ni vet rätt begränsat när man tröttnat på maränger. Dessa hittade jag på Lidl under deras italienska veckor. Obs! Det finns ibland amarettikakor med vetemjöl, så kolla alltid.

Det glutenfria utbudet på gnoochis varierar lite. Gillar dessa.

”Vanlig” ostkaka från Frödinge har gluten. Men! Lättvarianten är glutenfri. Inte helt vanlig i butik, köpte därför lätt i hybris när jag hittade den. Och sedan föll det på att barnen inte tyckte om den, haha.

BFree är ett märke som vi ofta handlade i England men sprang precis på det för första gången här i Sverige. På ICA Ringen vid Skanstull. Helt sjukt det här egentligen att man alltid passar på att gå in i en mataffär när man är i en annan stadsdel för att se om de KANSKE har något  glutenfritt som man inte sett tidigare. Fördelen med dessa glutenfria wraps är att de inte smular utan håller ihop när brödet rullas ihop. Perfekt när man vill göra lite matigare mackor till träningen.