Semestersummering

När vi planerade vår resa till Nya Zeeland så pratade vi ofta om hur det skulle vara att handla kött och grönsaker hos lokala handlare och om hur vi skulle plocka upp en flaska vin på en närliggande vingård till kvällens middag.

Nu när vi har två dagar kvar på ön så kan vi verkligen se tillbaka på den här månaden och konstatera att våra förväntningar infriades rejält. Det har varit en fantastisk resa. Många mil i husbilen har det blivit men vyerna som vi har passerat har varit oändligt vackra och spektakulära. Vi har sett vulkaner, gejsrar och glaciärer. Vi har träffat på sälar, pingviner och sjölejon vid havet. Och det var ett fantastiskt minne för livet att få simma med delfiner på julaftonsmorgon nere vid Curio Bay. Jag är så glad att vi kom iväg på denna resa!

Många bilder har det blivit med kameran. Här på bloggen har det dock bara blivit foton tagna med ipaden i förbifarten. Det foto som gör mig mest glad och som kanske summerar den här resan bäst är det här – vi är på en camping i fantastiskt fina Wanaka och vi ska precis äta lammrumpstek och dricka ett glas pint noir från en närliggande vingård. Oj vad vi kommer längta tillbaka!

20111227-120742.jpg

Blandade matminnen från Nya Zeeland

Nya zeelands husman nummer ett är utan tvekan paj. Vanligen fylld med köttstuvning eller köttfärs utan krusiduller. Typ med ost eller champinjoner.Jag gillar bäst den steak pie som har frasig smördeg. Det är perfekt snabblunch i vår husbil och kan mycket väl komma att kopieras hemma i vårt svenska kök av nostalgiska skäl!

20111226-183700.jpg

Vad jag har gillat mer här på Nya Zeeland?

20111227-114736.jpg

Utbudet av lyxig yoghurt som köps i ben&jerry-liknande burkar. Perfekt att dela på efter middagen i husbilen. Något som våra mejerier hemma gärna får kopiera hemma!

20111227-115003.jpg

Hur många flaskor lemonad den här familjen har druckit går nog inte att summera. Charlies lemonad kommer definitivt vara ett semesterminne från den här resan.

20111227-115917.jpg

Nya Zeeland är även en kaknation men jag har inte hittat rätt bland kakorna. Många av bakverken som vi har sprungit på har varit ganska kompakta och sockersöta. Hade behövt lite bättre guidning här.

Risotto för en annandag

När man tröttnat på julmaten vill man gärna bryta av med något helt annat och det var precis vad vi gjorde ikväll. En klassisk risotto fick sällskap av marinerade kronärtskockor, rostade pinjenötter och parmaskinka, till det en flaska Canaletto Primitivo (nr 32367). Perfekt för en annandag!

Annandagsrisotto

Risotto med marinerade kronärtskockor, rostade pinjenötter och parmaskinka

Ingredienser

Till 2 personer behöver du:
½ finhackad gul lök
ca ½ dl olivolja att steka i
2 dl arborioris
1 dl vitt vin
6 dl varm grönsaksbuljong
1 dl finriven parmesanost

marinerade kronärtskockor i mindre bitar
några skivor prosciutto di Parma
½ dl rostade pinjenötter

Tillaga risotton enligt anvisningarna på paketet eller följ Helenas anvisningar i det här inlägget. På slutet när du rört i parmesanen blandar du i merparten av kronärtskockorna, spara några till garnering. Lägg upp på tallrik och garnera med de sparade kronärtskockorna, de rostade pinjenötterna och parmaskinkan.

På julturné

Magnus och jag är på julturné söderut. Premiären gick av stapeln hos mina föräldrar, småsyskon, svägerska och brorson i Karlskrona innan vi packade ihop, lastade turnébussen bilen och fortsatte till svärmor och hennes sambo i Jönköping. Att ha två orter på turnéplanen känns lagom och på onsdag är hela bandet vi tillbaka på hemmaplan.

20111226-183109.jpg

Den senaste veckans mat har så klart gått i julens tecken. Vi startade dock med en god tacobuffé tillsammans med mina gamla vapendragare Mia och Lotta med familjer. Mia och Johan hade fixat en massa goda tillbehör och såser och både vuxna och barn blev nöjda. Kvällen före julafton tjuvstartade vi med julmaten hemma hos mina föräldrar, precis som traditionen bjuder. På julafton fortsatte vi med mammas goda sill, köttbullar, skinka och lax i en salig röra. Och så gjorde brorsonen Arvid och jag en smarrig pizza med tomat, skinka, korv och ost. Av lera. 😉 På plats hos svärmis blir vi lika bortskämda som vanligt; hembakat vörtbröd och de traditionella frallorna, värsta hotellfrukosten och vällagad ojulig mat.

Visst är det mysigt med lediga dagar, sena frukostar, mat på udda tider och clementiner i massor, men nu ser jag fram emot att äta bra och vara lite strukturerad. Innan dess ska vi förstås planera, laga och njuta av nyårsmaten!

Julstämning efterlyses

Om inte många minuter alls är det julafton och min julstämning lyser fortfarande med sin frånvaro. Trots att julklapparna är inslagna, julmusiken strömmar ur högtalarna och första julskinkemackan (jättegod) inmundigats. Kanske är det min förkylning, kanske är det det faktum att det är mer regn än snö som faller från himlen. Annat var det förra året, då hade vi massor av snö.

För att komma lite mer i stämning bjuder jag på några obloggade bilder från vår weekend strax före jul ifjol när vi var på Tivolis julmarknad. En mysig helg i ett smällkallt och snörikt Köpenhamn, en resa som jag gärna gör om igen – kanske redan nästa år? 🙂

Julstämning eller ej, det blir ju julafton ändå – så GOD JUL till er alla!

20111223-234732.jpg

Rasmus Nalle önskade alla god jul

20111223-234804.jpg

Det var gott om snö på Tivoli ifjol

20111223-234745.jpg

Inne på Ida Davidsens Café Ketchup åt vi smørrebrød och drack öl

20111223-234818.jpg
Æbleskiver med sylt och florsocker var gott tillsammans med het glögg