Fredagsmys – utan taco

Att äta något extra gott på fredagskvällen är en bra tradition. Det kluriga är att hitta en rätt som inte kräver några knepiga ingredienser eller en lång tillagningstid. Genom åren har vi haft olika fredagsrätter på repertoaren; ett tag var det Magnus goda linguine med musslor som gällde, men vi har också haft plockmatstema och en period med taco-race. Den senaste i raden av fredagsrätter är rårakor med varierande tillbehör och jag skulle säga att det är den optimala fredagsrätten. Nästan alla ingredienser finns alltid hemma, rårakorna går väldigt snabbt att svänga ihop och dessutom är det väldigt gott.

20130228-162132.jpg

Något recept behövs inte; riv potatis, salta och stek sedan i smör (den som vill ha lite måttangivelser hittar det här). Servera med de tillbehör ni gillar bäst. Creme fraiche, rödlök och någon slags rom är ett måste här hemma. Löjrom är ju svårslaget, men en vanlig fredag är det kanske i lyxigaste laget och då funkar det med t ex stenbitsrom. Ibland lägger vi till en skiva rökt lax. Senast provade vi lax från Falkeskog som är rökt med körsbärsträ och som jag fick som produktprov ett par dagar tidigare. En riktigt god och mjäll lax med lagom rökig smak. Roligt med bra produkter från Blekinge, tycker exkarlskroniten Helena.

Hur ser ert fredagsmys ut? Äter ni alltid samma rätt eller varierar ni er? Eller äter ni kanske inget märkvärdigt utan sparar er till lördagen? Berätta i kommentarsfältet!

Trevlig helg!

 

 1. Johanna Westring

  Det är så gott med rårakor! Vill också tipsa om att riva ned ett syrligt äpple tillsammans med potatisen. (Proportion 1 äpple-3 potatisar) Det blir jättegott!

  1. Helena

   Tack för tipset, Johanna!

 2. tina

  Hurra för rårakor, så himla gott!

 3. Charlotta

  Hos oss har vi också lite olika perioder när det kommer till fredagsmaten – för ett tag sedan var det risoni med getost och gremolata (och lufttorkad skinka till Callen) men den senaste tiden har det blivit tradition att ta fredagsöl med våra grannar (= äta ute…) De fredagar vi är hos mamma och pappa i Skåne beställer jag alltid 80-talsfavoriten bakad potatis, hoho.

 4. Hanna

  Åh, vad sugen jag blev nu!

  Detta bjuder jag gärna på som förrätt eller äter som snabbmat när jag har ont om tid (men då med stenbitsrom). Mums!

 5. Smørrebrød » Tre tjejer i köket

  […] har tidigare bloggat om att rårakor med olika tillbehör är ett bra tips på fredagsmys (länk!). Smørrebrød är en annan favorit här hemma. Med danskt rågbröd som bas går det att göra […]