Ugnsbakade äpplen med nötter & kokos och hemlagad vaniljsås

Elin, Maria och jag brukar säga att när det ramlar in nya kommentarer på Elins fyra år gamla recept på äppelkaka i långpanna, då är hösten här! Och ja, de senaste veckorna har det kommit en hel nya kommentarer till det inlägget och det lirar ju ganska bra med att halva oktober har passerat och det är kallt ute.

Jag gillar svenska höstäpplen väldigt mycket. De är goda att äta som de är, men det hör ju faktiskt hösten till att ugnsbaka dem. Den här varianten med nötter, kokos och lönnsirap ger äpplena lite knäckig yta. Servera dem tillsammans med hemlagad vaniljsås och oktobertröttheten kommer att minska markant. 😉

Ugnsbakade äpplen, fyra portioner

4 äpplen
1/2 dl finhackade valnötter
1/2 dl finhackade hasselnötter
1/2 dl kokosflingor
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk smör
2 tsk kanel
2 msk lönnsirap

Gör så här:

Dela och kärna ur äpplena och lägg dem i en smord form. Blanda rumsvarmt smör, nötter, kokosflingor, kanel och socker. Fördela blandningen över äpplena. Ringla över lönnsirap och baka i ugnen i ca 20 minuter i 220 grader. Servera tillsammans med vaniljsås.

Vaniljsås, 4 portioner

2 dl mjölk
2 dl grädde
1 vaniljstång
3/4 dl socker
4 äggulor

Gör så här:

Häll mjölk och grädde i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och blanda med mjölk och grädde i en kastrull. Koka upp och plocka bort vaniljstången. Vispa socker och äggulor poröst. Häll den varma grädden och mjölken över ägg- och sockerblandningen under omrörning. Värm upp såsen till strax under kokpunkten (om såsen får koka stelnar äggulorna). Kyl ned och låt stå kallt innan servering.

3 kommentarer

 1. MATBLOGGEN

  Både gott och enkelt! 🙂
  Perfekt.

  Önskar trevlig helg.

 2. Cecilia

  Jag har frossat i äpplen i höst. Svårt att låta bli, det känns som en lyx att ha ett träd utanför som bara ger och ger. Den här varianten var dock ny för mig, så det var en idé till vad jag ska göra med de sista. Låter gott!

 3. Amerikansk äppelpaj » Tre tjejer i köket

  […] med vaniljsås (gör till ex Helenas vaniljsås!) eller glass. En kula Häagen-daz Dulche de leche passar fint […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.