Lilla Essingen: lunch på Lux

Lux är en av mina absoluta restaurangfavoriter i Stockholm. Jag har skrivit om dem förut men fördelen med en egen blogg är att man kan upprepa favoriter hur många gånger som helst. Ha!

Varför ska man ta sig en omväg via Lilla Essingen? För att läget nere vid vattnet är jättefint. För att servicen är så där bekväm att alla känner sig hemma. Det är viktigt att komma ihåg då en del restauranger som förärats michelinstjärnor (och för all del även en del som är utan) kan vara betydligt snobbigare. Men inte Lux. Hit kan jag ta med vem som helst och ingen skulle känna sig bortkommen. Det är inte heller något överdrivet mixtrande med smaker på tallriken utan mer riktig mat på ett vällagat sätt med svenska smaker. Lux är helt klart värd utnämningen Årets Upplevelse hos White Guide!

Dagens Husman finns alltid för 130:- och i fredags blev det deras makrill till lunch. I hollandaisesåsen gömmer sig ett perfekt pocherat ägg. Det är bara så löjligt gott!

Till och med den kokta potatisen är en upplevelse. Det kanske beror på mängden smält smör ovanpå. Galet gott hursomhelst.

Till lunch serverades även en enkel sallad med fänkål, gurka och rädisor. Jag har ett ambivalent förhållande till fänkål men det här är en snäll historia som passar bra till deras fantastiska bröd som serveras till maten. Dels ett ljust bröd fyllt med västerbottensost och ett underbart knäckebröd med fänkål. Brödet finns även att köpa i deras butik i runt hörnet.

Det är oförlåtligt att gå till Lux utan att äta någon av deras desserter. Sambon kan inte sluta prata om fredagens hassselnötssufflé och själv njöt jag av vårens första rabarber i denna vackra skapelse. I sällskap av yoghurtsorbet, mandelnougatine och kardemummamjölk.

Vi hade inte bokat bord denna fredag men vi var där strax efter lunchrusningen och då var restaurangen ungefär halvfull. Det går alltså att smita in här utan att boka bord. Tveka aldrig att fråga mig om ni vill ha sällskap tid för en spontanlunch.

5 kommentarer

 1. Amy

  Det vattnas lite i munnen på mig nu kan jag säga, såhär någon timma innan middagen och man är en smula hungrig 🙂

 2. Sofie

  Visste du att de kränger dockskåp via köksingången? Du får kolla med Henrik Norström nästa gång! 😉

 3. Elin

  Nu vill jag genast veta mer för jag har en lunch planerad på Lux på fredag!

 4. tb

  Om ni inte redan har varit på restaurang Sankt Eriksgatan 1, så bör ni besöka den. De kör bara ekologiskt och fiskrätterna är utsökta. Ska skriva om den på min blogg när jag är tilllbaka från min semester på Hawaii. Gillar er blogg.

 5. Älskade Lux! » Tre tjejer i köket

  […] på en bra restuarang så bestämde vi oss till slut för Lux. Vi har ju vart här förut, på luncher och middag, men det var några år sedan sist. Och i tidernas begynnelse så bodde vi på […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.