Mui ne: Katies Coffee House

uppdatering 30 dec 2014: Katies har bytt ägare, atmosfär och meny är därmed inte som tidigare enligt de som besökt. Så numer får ni ta detta inlägg med en nypa salt…..

’När vi flyttade till Mui ne så märkte jag att det var ett återkommande diskussionsämne om huruvida kaffet är bäst på Katies Coffee House eller hos Joes Garden som ligger ett par hundra meter bort.

För mig är det svaret ganska enkelt. Det är hos Katies. Inte bara för kaffet utan även för atmosfären. Joes Garden lockar med sin utsikt över havet, bohemiska (läs: även smutsiga och slitna) inredning och skräniga musikvolym kvällstid. Katies är ungefär raka motsatsen med förvisso utsikt över gatan men har det rent och fräscht. Dessutom så är det behagligt att smita in här även kvällstid för fika. Just för att det är en mer avkopplande miljö här. Nu är jag dessutom något partisk i ämnet eftersom jag hann bli god vän med caféts ägare under vintern men som du märker så tilltalar dessa två cafeér helt olika gäster – och jag tillhör helt klart dem som sjunker ner i soffan hos Katies för långfrukost med familjen. Just nu finns Katies Coffee på två ställen i byn. Det ursprungliga och mest populära caféet finns på 115 Nguyen Dinh Chieu. Det andra som öppnades i vintras ligger lite diskret i entrén på  hotell Nam Hai på 25B Nguyen Dinh Chieu. Katies Facebook-sida med aktuella uppdatering hittar du här.

Till Katies kommer man alltså för gott kaffe, oavsett om du vill ha vietnamesiskt iskaffe, cappuccino eller en exklusiv kopp Luwak. På menyn så rekommenderar våra barn belgiska våfflor med fruktsallad. Är du bakistrött så rekommenderar jag deras bacontoast. Cafét lockar även yogaturister (vilket är ganska många i Mui ne) med sin  nypressade juicedrinkar.

Har du tur så hittar du lite svenska pocketböcker och tidningar som jag lämnade kvar på bokbytarhyllan när vi flyttade hem igen. Eller från Bokoholist-Siv. Just bokbytarhyllor med engelska titlar går att springa på lite överallt i byn. För svenska alternativ så hittade jag ofta ok böcker i bokhyllan på Bamboo Village. Antagligen för att det går att bo där via Apollo. Deras hylla står lite diskret till vänster halvvägs ner till restaurangen.

katies katies4

Det blir minst en iskaffe om dagen i Vietnam. Själv gick jag gärna en lång promenad hit för att få en hederlig bryggkaffe.

katies2   katies1

Kall avokadosoppa till den ömma modern och belgiska våfflor till barnen. Juicemenyn är lång och Energizer med ingefära är en av favoriterna.

Listan på alla restauranger som vi har ätit på i Mui ne hittar du här!

Snabb hemmalunch: champinjonpasta

Jag är som sagt inte vegetarian. Men jag vill gärna äta mer vegetariskt och tänker att jag ska bli bättre på att bara äta vegetariskt de dagar jag äter lunch hemma och även i högre grad äta vegoluncher ute för att få lite inspiration.

Det här är en barnsligt enkel pastarätt med inspiration från BBC Good Food som passar fint till snabb hemmalunch eller matlådan till jobbet. Inget finlir utan bara snabbt mat på tallriken. Det är den koncentrerade grönsaksbuljongen som gör smaken tillsammans med citronzesten. Varför jag vill spara receptet för framtiden är för att jag tror att den här svampröran även gör sig väldigt fint på toast. Typ tänk en skiva levain som grillats snabbt i ugnen. För  som ni vet så är jag rätt svag för matiga smörgåsanrättningar!

Enklaste champinjonpastan

2 portioner

  • 250 gram portobellosvamp / skogschampinjoner
  • lite olivolja att steka med
  • 2 teskedar dijonsenap
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 150 ml grönsaksbuljong (jag använde en kub till vätskemängden)
  • 250 gram pasta (gärna av ett större format)
  • en näve slätbladig persilja
  • zest från en citron
  • parmesan till servering
  1. Dela champinjonerna. Det ska vara stora bitar. Stek i lite olivolja tillsammans med senap och vitlök.
  2. Slå över grönsaksbuljong och låt det puttra  5 minuter tills buljong nästintill försvunnit och champinjonerna känns mjuka.
  3. Koka pastan.
  4. Rör ner champinjonerna i den nykokta pastan. Rör ner finklippt persilja och citronrasp.
  5. Serveras direkt med nyriven parmesan.

svamppastan

Söta citronrutor

Det här små sötsyrliga kakorna med smuldegsknaprig botten har på senare tid dykt upp lite överallt i mitt sociala mediaflöde. Receptet kommer ursprungligen från Hovkonditorn som vann en finsk kaktävling med just dessa kakor. Fint påskgula blev det till vårt fika i helgen som var.

Söta citronrutor

ca 25 st

  • 120 g smör
  • 1,5 dl farinsocker
  • 2,5 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 3/4 dl citronsaft
  • 2-3 tsk citronskal
  1. Blanda smör och farinsocker  i en skål.
  2. Blanda ner havregryn, mjöl, bakpulver + salt  i skålen och rör ihop till en smuldeg.
  3. Klä en 20 x 20 cm ugnsform med bakplåtspapper. Tryck ut lite mer än hälften av smuldegen i formens botten. Botten ska bli täckt.
  4. Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal i en separat skål.
  5. Häll citronfyllningen på  kakan och strö resten av smuldegen ovanpå.
  6. Gräddas i 175 grader i 20-25 minuter.
  7. Låt svalna och skär i rutor. Förvaras kallt tills servering.


citronkakorna

Påskens enklaste (och godaste) sallad

I söndags monterade vi ihop en liten förrättssallad på överbliven gravad lax tillsammans med de grönsaker som låg kvar i kylen efter påsken. I sin enkelhet blev det en ypperligt fin förrätt tillsammans med kall riesling.

Använd sparsamt med ruccola, inte mer blad än att det håller ihop och formar salladen. Låt alltså fänkålen dominera tillsammans med laxen. Salladen får gärna stå en stund efter att den marinerats med citrondressingen. Samma sak gäller för röran med nyriven pepparrot.

Citrondressad sallad med gravad lax, fänkål och rödbeta toppad med  pepparrot och smetanaquenell

En receptskiss.

  • strimlad gravad lax i långa remsor
  • dillvippor
  • finstrimlad fänkål
  • ett par nävar ruccolablad
  • en dressing gjord på färsk citronsaft, olivolja, salt och peppar
  • strössla över fint tärnade inlagda rödbetor
  • toppa med en quenell  av smetana smaksatt med färsk pepparrot


pasklaxsallad

Till detta passade en lättsam riesling fint till. Sankt Urban Riesling 2012 finns inte på Systembolaget men vi har köpt det hos The Wine Company.
pasklaxsallad1

Mui ne: Mr Crab, och den vilda jakten på mjölken

Nu har jag hunnit berätta om ganska många restauranger i Mui ne. Mr Crab är kanske inte den bästa av dem. Snarare är maten lite ojämn. Ordrar glöms bort. Överhuvudtaget kan det bli lite rörigt här. Samtidigt är det billigt och de har en fantastiskt utsikt över havet om man lyckas få en plats under det stora trädet. Det här har nog varit lite av vårt Fawlty Towers i Mui ne. Det finns flera ”Mr Crab” i byn men den vi har vart på ligger på 110 Nguyen Dinh Chieu.

Så varför har vi kommit tillbaka upprepade gånger? Dels kan man hamna här efter en lång promenad i Bo Ke-området men vägg-i-vägg på höger sida finns även Mui nes mest säkra leverantör av Dalatmjölk och andra mejeriprodukter. Så därför har taxiresan hit vart motiverad för oss. Dalatmjölk är den enda färska mjölken som levereras till byn och som alltså inte är UHT-behandlad. Deras naturella yoghurt är också värt att hålla utkik efter. Hittar man en säker Dalatmjölk-leverantör så vågar man knappt berätta för någon eftersom det periodvis är ett halvtidsjobb att hitta mjölk. Men nu när vi har flyttat därifrån så kan jag ju dela med mig av tipset på vår bästa dealer!

mrcrab3 mrcrab2

mrcrab1 mrcrab

Listan på alla restauranger som vi har ätit på i Mui ne hittar du här!