Fänkålssoppa med rökt lax

Jag gillar soppor! Enkla att tillaga (i alla fall de soppor som jag väljer att göra), perfekta både som mitt- i-veckan-mat och som förrätter på helgen och dessutom är de oftast ännu godare i lunchlådan dagen efter.

Under vårt 5-årskalas i höstas  berättade en deltagare i en av tävlingarna om en fänkålssoppa med lax som hon brukar göra. Soppan kändes som en riktig Helena-rätt, så jag passade på att be om receptet. Jag menar; lax och fänkål kan ju bara inte bli fel. Varifrån ursprungsreceptet kommer vet jag inte, men den här varianten kommer raka spåret från mitt kök!

Till två personer behöver du:

2 fänkålsstånd
1 stor schalottenlök
1 stor potatis
1 dl vitt vin
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
3 msk lätt creme fraiche
svartpeppar
en nypa salt

100 g rökt lax
ca 2 msk finhackad gräslök
röd chili
några droppar citronsaft
skalet från 1/3 citron
svartpeppar

Gör så här:

Börja med att göra laxröran, så hinner den stå och gotta till sig en stund innan servering. Det är enkelt och går i ett nafs; skär laxen i tärningar och blanda med övriga ingredienser.

Hacka löken och skär fänkålen och potatisen i bitar. Fräs lök,  fänkål och potatis i olja ett par minuter. Häll på vatten
och vin och smula ner buljongtärningen. Låt soppan koka 15-20 min, tills fänkålen och potatisen blivit mjuk. Mixa soppan, ställ tillbaka på spisen och rör ner creme fraiche. Låt puttra en kort stund och smaksätt med peppar. Servera tillsammans med laxröran.

4 kommentarer

 1. Chezsofia

  Låter väldigt läckert! Fänkål och röktlax borde som sagt vara en riktig hit.

 2. Jenny

  Måste jag prova, låter jätte gott!

 3. Marie

  Jag älskar soppa och bara måste prova denna.. men har en fundering; vad är ett fänkålsstånd? Har aldrig använt fänkål innan och förstår inte om det är hela grönsaken som är ett stånd eller är det bara en av “pinnarna”? Snälla hjälp…

 4. Helena

  -> Marie: Det är en hel fänkål jag menar! Soppan är jättegod. Hoppas att du gillar den!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.