Fänkålsrisotto med citron

För ett par veckor sedan var jag hemma hos Maria och passade då på att bläddra i Lotta Lundgrens fantastiska kokbok “Om jag var din hemmafru”. Nu förstår jag verkligen varför Elin lovordade boken för ett tag sedan. Jag är såld och måste fortast möjligt klicka hem ett ex. Både för att frossa i härliga bilder och läsa Lottas fiffiga recept.

En av idéerna jag snappade upp när jag kikade i boken var att koka fänkål och göra ett mos som blir en perfekt smaksättare till risotto. Eftersom jag gillar både risotto och fänkål skarpt, var jag ju så klart tvungen att prova. Jag har förmodligen inte gjort precis som Lotta, men resultatet blev hur som helst riktigt bra.

Till fyra portioner behöver du:

1 fänkål
1 tsk fänkålsfrön
1 1/2 dl vatten
1/2  msk grönsaksbuljongpulver alt. 1/2 tärning

3 dl risottoris
1 bananschalottenlök
skalet från 1 citron
ca 1 1/2 msk olivolja
1 1/2 dl vitt vin
ca 1 liter grönsaksbuljong
1 1/2 dl riven parmesan

Gör så här:

Skär fänkålen i bitar och koka i vatten + buljongpulver. Mortla fänkålsfröna och tillsätt när fänkålen har kokat en stund. Mixa den mjuka fänkålen (häll inte av vätskan) till ett mos.

Finhacka och fräs schalottenlöken i lite olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset och citronskalet och fräs i ett par minuter så att riset blir glansigt. Häll i vinet och låt det koka in ordentligt på svag värme. Häll på lite buljong i. Tillsätt mer buljong när vätskan har försvunnit och upprepa sedan tills riset är al dente (en för välkokt risotto är aptrist). Blanda i parmesanosten och ca 5 msk av fänkålsmoset. Späd ev. med mer buljong. Servera tillsammans med t ex ugnsbakad lax och vitlöksfrästa brytbönor.

Tips! Jag fick en ganska stor klick fänkålsmos över som jag har sparat i frysen. Nästa gång jag gör potatismos tänker jag smaksätta med fänkålsblandningen.

3 kommentarer

  1. Elin

    Fniss, det ser ut som du försöker gömma laxen bakom risotton, efter vår diskussion om hur ofta kombon lax och fänkål dyker upp i nya varianter. Är det nu jag ska börja tagga om inlägg med “laxoholic”;)

    1. Helena

      Ja, den hamnade lite i skymundan, men å andra sida får ju laxen så mycket uppmärksamhet ändå i mina inlägg. En laxoholic-tagg vore nog på sin plats. 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.