Fänkålspasta

För tillfället är fänkål min absoluta grönsaksfavorit. Tunt, tunt skivad i sallad (och nu har jag kommit på att jag måste ha en mandolin) eller ugnsbakad till fisk. Krispig och lite syrligt lakritsaktig. Den får ofta göra laxen sällskap i ett foliepaket tillsammans med lite limesaft, purjo och tomat. En lyckad kombination, om ni frågar mig. Efter att ha läst fänkålsskolan i det senaste numret av Laga Lätt (nr 7 – 2006) som landade i brevlådan alldeles nyligen har jag även lärt mig att det är en nyttig grönsak. Full med antioxidanter, kalium, folsyra och annat som är bra. Ytterligare anledning till att knapra fänkål, alltså.

Inspirationen till den här rätten kommer från just Laga Lätt (som för övrigt innehåller en hel del bra fänkålstips).

Fänkålspasta

Till två rejäla portioner behöver du:

1 stort fänkålshuvud
1 liten gul lök
1 liten, liten chilifrukt
2 tomater
saften av 1/2 citron
ca 1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 paket färsk pasta
ca 3 dl blandsallad
hyvlad parmesan

Gör så här:

Ansa fänkålen och skär den i bitar (inte för små, utan snarare i åttondelar). Skala och skär löken i klyftor. Hacka chilifrukten. Blanda i ugnssäker form, droppa över olivolja och citronsaft och krydda med salt och svartpeppar. Låt stå i ugnen (200 grader) i ca 15 minuter. Klyfta tomaterna och tillsätt dem när de övriga grönsakerna är nästan klara (tomaterna behöver bara bli varma). Koka pastan och blanda sedan med grönsakerna och blandsalladen. Toppa med hyvlad parmesan.

Fänkålspasta och ugnsbakad lax

Helenas kommentar: Ugnsbaka de grönsaker du tycker om/har hemma (zucchini, paprika, aubergine, vitlök, svamp…) och toppa med din favoritost. Enkelt och gott. Jag serverade pastan tillsammans med ugnsstekt lax.

4 kommentarer

 1. Oskar

  Jag tycker att fänkål verkligen är jättegott, t.ex. i en sallad men också, precis som du skriver, till fisk. Ibland blir jag dock besviken då jag har köpt fänkål. Den kan ibland vara väldigt tråkig och träig i smaken. Lärde fänkålsskolan ut något om hur man undviker detta? Antar att det handlar om att se till att man har en bra grönsaksdisk i sin affär.

 2. Helena

  -> Oskar: Fånkålsskolan lärde mig att bladen ska sitta tätt ihop, för då är chansen störst att den smakar bra. 💡

 3. Anna

  Då måste du prova att göra sallad på fint strimlad fänkål och riven västerbotten. lite olivolja, salt, peppar och något syrligt typ citron eller vinäger. MUMS!

 4. Elin

  Anna, den idén gillar jag! :mrgreen:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.