10 dagar på Island

Det var nästintill en spontantripp att åka till Island på årets sommarsemester. Spontant med tanke på att många bra boendealternativ på ön bokas upp ett halvår i förväg och vi bokade våra boenden samma vecka som vi åkte.

Vi hade bestämt oss för att hinna runt ön motsols på tio dagar. Det gjorde vi. Men det hade inte gått utan vårt nyinköpta tält som räddade oss ett par nätter då alla alteranativ till boende över natten var fullbokade. Åker du till Island i juli månad är det bra att boka boenden på vissa ställen i tid. Eller go on the wild side.

Vi landade sent en fredagkväll och ramlade in två på morgonen på ett B&B i Keflavik. Morgonen därpå hämtade vi upp hyrbilen och begav oss söderut för att köra motsols runt ön. Trots att det var mitten av juli insåg vi snart att vi skulle bli rätt ensamma på vägarna framöver.

island

Vi hann med många vattenfall. När vi kom till Seljalandsfoss och barnen fick promenera bakom vattenfallet sa de hänfört efteråt att “det var bättre än Disneyland”. Det får ses som MVG tror jag och vattenfallet är helt klart ett måste när man turistar på Island.

Sejlandsfoss var ju vårt första vattenfallsstopp. Framför vattenfallet i en liten kiosk såldes kaffe, smörgåsar, soppa med mera och jag minns att jag hann tänka att vi enkelt skulle fika oss runt ön utan problem. Men så snart vi lämnat the Golden Triangle som är det område där många intensivturistar över en weekend sjönk möjligheten till fika drastiskt. Det kan vara bra att ha lite småplock som proviant i bilen när man drar vidare norrut. För oss blev mycket hämtkaffe från bensinstationer den här veckan.

icelandic9

En annan höjdpunkt var förstås att se gejsrarna utanför Gullfoss. Var tionde minut gick de heta källorna bananas och här hade vi nog kunnat stå hela dagen och spanat!

icelandic4

Jökulsárlón var förstås ett coolt (!) stopp på resan.

island1

Isländskt bilgodis

Vad åt vi till middag de här dagarna? Vi höll förstås span efter den omtalade Kjötsúpan som verkar vara Islands husmanskost nummer ett.

Ja den där soppan fick vi verkligen leta efter. Varje gång vi beställde “dagens soppa” ute blev det typ allt utom just köttsoppa. Det var champinjonsoppa, tomatsoppa, hummersoppa som kom i vår väg. Till slut var det någon i hushållet som tröttnade (inte jag) och som kokade en egen soppa med lammkött och rotfrukter en kväll när vi bokat en stuga med eget kök. Återkommande när vi ätit ute har varit att maten serverats med ett sött rågbröd som vi även hittade i mataffären. Det passade fint till lammsoppan och ett glas rött.

island6

En annan middag jag minns från våra kvällar med självhushåll var små blinier vi hittade färdiga i mataffären som vi värmde och toppade med rökt lax och osötad skyr. Innan hade vi badat i hot tubs som ofta ingår i stugorna på Island och strax efter kom spöregnet. Helt klart en lyckad stugmiddag utan krångel!

icelandic7

Var det något vi som vi åt flera gånger var det ju Skyr! Matigare yoghurt får man ju leta efter – praktiskt att tanka upp barnen med när vi åt frukost på campingen.

island3

Sen grillade vi förstås en del på engångsgrillar och lagade mat på triangakök.

island5

utemiddag!

Några av våra matrelaterade favoritstopp på resan? Vi hamnade i Hólmavík och här finns bland annat ett museum på temat häxor och svartkonst. Vi såg inte utställningen men lunchade på deras lilla café. Vänlig service, en superkort meny på temat fisk och skaldjur varför vi åt oss trötta på musslor och fisksoppa.

icelandic5

När vi hade vart på Látrabjarg och spanat efter lunnefåglar i blåsten hamnade vi senare på litet café ute i ingenstans. Jag trodde knappt att jag skulle kunna googla upp stället efteråt. Men hittar du till Raudasandur så är det här det enda huset utöver den vackra svarta träkyrkan. Vi åt fantastisk fransk chokladkaka här och jag hoppas att fler hittar hit. Även om det inte är så mycket mer än röd sand här.

icelandic2

Så klart att det är lite hit-and-miss med mat när man är på semester. Den där kvällen när vi var i Brjanslaekur och väntade på färjan till Stykkisholmur åt vi middag på Hotel Flokalundur. Jag beställde något som inkluderade saltat lammkött och någon slags rågpannkaka. Ja det var väl just det jag fick. Haha!

icelandic

Vad tar vi med oss hem som bästa semesterminne? Att få bada i Blå Lagunen som final så klart när vi tio dagar senare återsåg Reykavik. Att spana in vulkaner och gejsrar på nära håll. Skön isländsk bilradio – trots att de inte spelade of Monster of Men en endaste gång. Att vi hann med vartenda hörn av Island där Walter Mitty filmats. Inte minst Nya Zeelandvibbarna som vi fick periodvis av landskapet.

icelandic8

Mil efter mil med lava.

Så klart att jag inte vet vet när det blir ett nästa besök på Island men om jag får fabulera fritt så tänker jag att jag skulle vilja stanna till på den söta ön Flatey utanför fina Stykkisholmur. Vi stannade bara till ett par minuter med färjan  men jag har fortfarande den där söta ön i minnet… nästa gång!

icelandic3

Kort stopp på Flatey

2 kommentarer

  1. Hey Bude » Tre tjejer i köket

    […] igen. Där vi trivdes än mer innan. Det är väl lite så våra semesterpreferenser är. Hellre tyst och lugnt utan armbågar än en överdos med turister som trängs i gränderna. Lite som när vi hamnade i Amalfi efter en […]

  2. TBT – en himla lyckad semestervecka » Tre tjejer i köket

    […] det känns som om det är torsdag hela tiden. Veckans TBT? Jag tänker att du ska dyka in i det här inlägget och läsa om våra 10 dagar på Island. En magisk vecka som jag gärna gör […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.