Bräserad fänkål

Goda tillbehör som funkar bra till det mesta är värdefulla. Den bräserade fänkålen finns i Markus Aujalays kokbok “Med mycket grönt” som jag fick i julklapp. En riktig höjdarbok som jag har satt många färglada lappar i för att inte glömma bort bra idéer och lockande recept. “Med mycket grönt” innehåller goda soppor, enkla smårätter, sallader och så inte minst de där tillbehören som höjer en rätt flera snäpp.

Jag ändrade en aning i Markus Aujalays recept, men ursprungsidén är helt och hållet hans. Vid tillfälle ska jag byta ut fänkålen mot små kronärtskockor, vilket jag tror vore riktigt lyckat. Eller snarare himmelskt gott.      

Till två personer behöver du:

1 stor fänkål
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 dl vatten
2 lagerblad
1/2 kruka färsk oregano
saften av 1/2 citron (lite knappt)
ca 1/2 tsk socker
ev. en nypa salt

Gör så här:

Skölj och dela fänkålen i klyftor. Fräs den i oljan tillsammans med oregano och lagerblad. Tillsätt citronsaft, vatten, vin och socker. Låt puttra utan lock i ca 20 minuter så att vätskan nästan har kokat in. Rör i grytan då och då och tillsätt lite extra vatten om det kokar torrt.

Jag serverade fänkålen till ugnsbakad lax och bönsallad (med mango och tomater).

Lax, bräserad fänkål och bönsallad

Helenas kommentar: I ursprungsreceptet ingick även vitlök och dessutom skulle tomater, oliver och persilja blandas i på slutet. P g a ett halvtomt kylskåp blev det en enklare variant.

3 kommentarer

 1. Charlotte

  Eftersom du nämner kronärtskockor har jag en fråga jag funderar över (som säkert är självklar för alla utom för mig..) Hur tillagar och äter man dem då man inte helt enkelt kokar dem hela? De innehåller ju så mycket oätliga delar – “håret” och skalen – tar man bort håret innan man tilllagar dem eller lämnar man åt var och en att rensa bort det själva på tallriken? Och drar man bort bladen och “biter av” det ätliga på dem precis som när man äter hel kokt skocka?
  Gillar verkligen kronärtskocka, men kan inte tillaga dem på annat sätt än att koka dem.. Tacksam för lite vägledning!!!!

 2. Mikael

  Det ser ut som en spya. Fattar inte hur man kan lyckas med det.

 3. Elin

  det där var inte så snällt sagt Mikael. Men eftersom vi uppmuntrar alla att matblogga så får du gärna bidra med en bild på en fräserad fänkål! Lycka till!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.