Potatis- och fänkålssoppa

Potatis- fänkålssoppa

Hösten är här och nu längtar jag efter goda soppor. I förrgår lagade jag en potatis- och fänkålssoppa med kallrökt lax efter ett recept ur Allt Om Mat, nr 13 -2006. Efter några småjusteringar blev soppan en riktig måndagshöjdare. Till soppan drack vi det nya ölet Jacobsen Camomile – ett separat inlägg om ölet kommer längre fram i veckan.

Potatis- och fänkålssoppa

Till två personer behöver du:

5 mellanstora potatisar
2 fänkålsstånd
1 liten gul lök
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 7 dl vatten
cayennepeppar
några droppar citronsaft (ca 1/4 citron)
100 g kallrökt lax
ca 2 msk naturell färskost

Gör så här:

Hacka löken och fräs den hastigt i lite margarin. Skala potatisen och dela den och fänkålen i mindre bitar (eftersom soppan ska mixas är det inte så noga att bitarna är små och tuggvänliga, men tänk på att potatisen och fänkålen blir klar fortare om bitarna är små) och lägg i kastrullen. Tillsätt vatten och buljongtärningar (häll inte i allt vatten om du hellre vill reglera tjockleken på soppan efter att du har mixat den) och låt koka i ca tio minuter (eller till potatisen och fänkålen har blivit mjuka). Mixa soppan med stavmixer. Värm på soppan igen och tillsätt några droppar citronsaft och krydda med cayennepeppar. Späd ev. med mer vatten. Strimla laxen och servera till soppan. Toppa med en klick färskost.

Potatis & fänkålssoppa

Helenas kommentar: Laxen ger soppan det lilla extra. Riktigt gott. Jag kan tänka mig att purjo passar bättre än gul lök i soppan, så det får det bli nästa gång. Tänk på att potatisen fungerar som redning; mer potatis ger en tjockare soppa. Värt att lägga på minnet när du gör en soppa med andra grönsaker i – tillsätt lite potatis så blir soppan tjockare (förutsätter att du mixar soppan)!

3 kommentarer

  1. sonitus.org » Blog Archive » Jakten på Jacobsen

    […] Helena: Vi drack ölen till potatis- och fänkålssoppan. Jag är ju ingen ölmänniska alls egentligen, men jag gillade det. […]

  2. Janne

    💡 utesluter laxen så min fiskallergiska fru kan njuta av denna underbara soppa. Rekkomenderar med varm hand!/Janne

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.