Fiskgratäng

För några år sedan gjorde jag ofta fiskgratäng efter konstens alla regler. Med både räkor och musslor, hemlagat mos och en vit sås med dill i. Klassiskt och gott. Nu är det absolut på tiden att återuppväcka fiskgratänglagandet.

Den här varianten är superenkel att göra. Inga bottenredningar som bränner fast eller räkor som riskerar att bli torra. Jag hade dock problem med att prestera fina potatismosklickar, men gratängen blev ju god ändå. Ett extra plus för att rätten även är god att äta till lunch dagen efter (bra “matlåderätter” ska man lägga på minnet!).

Till tre personer behöver du:

1 paket sej
2 dl lätt creme fraiche
1 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
2 msk finhackad dill
ca 2 msk finhackad purjo
5 champinjoner
1 liten fänkål
1 tomat

6 stora potatisar
en skvätt mjölk
en klick smör
salt
vitpeppar

Gör så här:

Börja med att göra potatismoset. Mitt recept är väldigt ofullständigt eftersom jag aldrig måttar hur mycket mjölk och smör jag använder. Jag kokar potatisen, pressar den i en potatispress, tillsätter en skvätt mjölk och en liten klick smör och blandar sedan runt med en ballongvisp en kort stund. Allra sist kryddar jag med salt och vitpeppar.

Blanda creme fraiche, vatten, buljongtärning, dill och purjo. Skär fänkålen i mindre bitar, klyfta tomaterna  i önskad storlek och skär champinjonerna i kvartar. Lägg fisken i en smord ugnsform, lägg grönsakerna i formen och häll över såsen. Klicka ut potatismoset runt om fisken. Toppa moset med lite ströbröd och baka sedan gratängen i ugnen på 200 grader tills innertemperaturen är 55 grader (i min gasugn tog det ca 25 minuter).

Helenas kommentar: Potatismoset blir ganska “blött” när det blandas med creme fraiche-såsen. Om du inte gillar det, så är mitt tips att servera potatismoset vid sidan om.

12 kommentarer

 1. Alt godt

  Denne må eg prøve! Eg er vant med den klassiske bechamel-basen, men dette er sikkert like godt. Det syrlige i cremefraichen passar sikkert jättegodt. 😀

 2. yllet

  Ha!! Jag stod och funtade på fiskgratäng igår men det får bli nästa vecka! Denna vecka blir det fisksoppa och målet är 1 fiskrätt i veckan. Känns onödigt att överskrida.. 😉

 3. Ingelöf

  Mm, det ser riktigt smarrigt ut! 😀

 4. Therése

  Detta inlägg passade mig som handen i handsken. Ska göra fiskgratäng i morgon och visste inte vad jag skulle göra men nu vet jag!
  Det ser smaskens ut!

 5. Martina

  Ett tips! Blanda i ett ägg i potatismoset så får det vacker färg!::smile:

 6. katarina/mera mat mamma

  åh vad bra – jag är (ständig) på jakt efter nya fiskrätter att variera med. Vi äter mest lax här hemma. Behöver tips på andra fiskrätter. Tack för tips!!

 7. Marie

  Åh, det var jättelänge sedan jag också gjorde fiskgratäng. DET måste jag skriva in på en matlista snart. Mums!

 8. Susanna B

  Vet ni att fiskgratäng finns inte här i USA. Finns inte att köpa i matvaru butikerna. Finns inte på någon menu. Jag har inte ätit en fiskgratäng på många år. Därför måste jag testa att göra min egen! Mums!

 9. Fias kastruller

  Den här ska jag helt klart testa. Tycker att det kan vara svårt att variera fisk och fiskgratäng är ju så gott!
  /Sofia

 10. kristina

  Javisst är det gott, jag kan speciellt gilla den där barnvänliga konsistensen!

 11. Anna

  🙂 Det här blir ju alldeles perfekt till mig ikväll! Passar till och med min kräsne sambo som jag försöker lära äta fisk och annan svensk mat 🙂 Kanske får ta bort tomaten men annars ska det nog gå hem. Tack!

 12. Fiskgratäng «

  […] göra just den rätten, men det finns ju en oändlig mängd varianter. Originalreceptet finns här, och jag följde det nästan helt, bortsett från att jag hade lika mycket vanlig potatis som […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.