Dressad fänkål

Jag älskar verkligen fänkål och äter den lika gärna rå och tunt skivad med en dressing, som bakad i ugn. Den här varianten med en vinägrett har jag gjort många gånger, men när jag blev bjuden på den hos min vän Maria under semestern (som serverade egenfiskad och grillad öring till – vi snackar lyxmåltid!) förstod jag att jag hittills missat en mycket viktig ingrediens – honung! Ett par droppar honung tillsammans med saften av citron och olivolja blir himmelskt. Jag kan lätt äta upp ett helt fänkålshuvud på egen hand. Utan tillbehör. Fast jag använder oftast någon fiskrätt som alibi och delar i alla fall med mig lite grand.

Skiva/hyvla (jag använder osthyveln) ett fänkålshuvud tunt. Blanda en dressing bestående av saften av 1/2 citron, några droppar honung, lite olivolja och salt. Häll över fänkålen och tillsätt finhackad persilja. Låt stå minst 30 minuter före servering. Om det mot förmodan blir något över, smakar fänkålssalladen om möjligt ännu bättre dagen efter.

Jag har inga exakta mått på ingredienserna, men tipset är att vara försiktig med honungen och droppa i lite åt gången och smaka av efterhand. Honungen får inte bli för markant, men däremot balansera upp syran.

En kommentar

  1. Grönt tips till grillat » Tre tjejer i köket

    […] Dressad fänkål med honung och persilja […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.