Busaba Eathai (igen)

Middag nummer två i London blev på temat thai. Vi hade fått tipset att ta med barnen till Busaba Eathai. Busaba har samma ägare som Wagamama och Hakkasan och finns på 12 ställen i centrala London. Här serveras modern thailändsk mat vid större bord som är tänkt att delas med andra gäster. Bord kan inte bokas i förväg – så häng på låset!

Det var något bekant med restaurangen.Nu efteråt så vet jag ju varför – jag var ju på en av systerkrogarna i Soho 2007! Vilket jag inte alls komihåg inför den här resan. Jag var höggravid och trött förra gången så middagsminnena från den resan är lite i ett töcken tror jag. Denna gång var jag alltså på ett återbesök på restaurangen på Panton Street.

Lustigt nog så tyckte jag nog lite samma då som nu. Det blev många fel gällande service och bemötande. Bara kösystemet vid entrén fick oss att rulla med ögonen mer än en gång. Det tog 20 min att få beställa rundan med dryck till alla och mitt andra vinglas jag beställde kom aldrig trots påminnelse.

Min gröna curry var helt ok medan mitt middagssällskap  fick en snustorr lax. Barnens förrätt kom efter varmrätten. Dotterns kycklingrätt från barnmenyn hade en jordnötssås full med chili vilket personalen medgav ”kanske inte var så genomtänkt”. Barnen uppskattade dock den vegetariska sidorätten med morning glory som de beställde en till omgång av, men tyckte det var trist att det mesta av glassen var slut. Efter feedback till kvällens ansvarige så halverades notan och vi bjöds på te och kakor. Så blandade intryck även denna kväll. Menyn passar finfint till barnfamiljer, det är trevlig miljö – men servicen var faktiskt med rejäl marginal underkänd även denna kväll.

busab busab1

busab2 busab3

Ännu en födelsedagstårta

Det blir en del kalasrelaterade inlägg den här tiden på året. Tjejerna fyller år i var sin månad under första kvartalet så frysen brukar vara full med kakor fram till påsk.

Idag bloggar jag om den nyblivna Fyraåringens tårta som var till hennes allra första kalas. ”Mycket choklad” var hennes beställning och ”med hallon”.

Det är nu jag återkommer till en bok som har hjälpt mig mycket med desserter – Elisabets Johanssons  ”Mina efterrätter” som är ett riktigt guldkorn. ALLT blir bra från denna bok. Jag har tidigare berättat om hennes fantastiska cobbler som jag har gjort många gånger. Missa inte heller hennes chokladpudding. Därför vågade jag göra denna tårta oprövad till kalaset. Det blev en tung chokladig puck som vi dekorerade med färska hallon. Elisabeth hade inga hallon till utan serverade denna chokladtryffeltårta med dulcesirap boostad med portvin. Nja det passade inte på det här kalaset. Jag behåller receptet i kategorin ”säkra kort” – för det här blev riktigt bra!

Chokladtryffeltårta med hallon

till kakan:

  • 400 gram mörk choklad  70%
  • 100 gram smör
  • 4 stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl

chokladtryffel:

  • 100 gram mörk choklad 70%
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 50 gram rumstempererat smör
  • färska hallon till  dekoration ovanpå

Förbered kakan:

  1. Förbered kakan: smält choklad och smör.
  2. Rör ihop ägg och socker i en skål. Blanda ner den smälta chokladen och smöret.
  3. Sikta ner mjölet och rör om.
  4. Smörj en kakform (med avtagbara kanter) med smör och mjöla den lätt.
  5. Gräddas i ca 175 grader i ca 25 minuter. Håll koll – så att den inte blir snustorr, den får gärna vara lite kladdig och krämig i mitten.
  6. Låt stå kallt innan glasyren läggs på.

Förbered glasyr:

  1. Hacka chokladen fint och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädde och sirap och häll över chokladen. Det här moment kräver att du är snabb att röra om ordentligt så att glasyren blir slät.
  3. Låt svalna  en stund (den ska fortfarande vara varm) och rör ner smöret i små tärningar.  Rör slätt och bred över kakan.


chokladigtarta

 fler tårtor med chokladtema i bloggarkivet:

Middag i Notting Hill: Electric Diner

Första kvällen i London hade vi bokat på middag på Electric Diner. Jag hade fått rekommendationen på flera håll och tänkte att en någorlunda tidig sittning kunde välkomna våra Nioåringar. Det gick fint förstås.

Bara att rulla in på Portobello Road gjorde min kväll. En sån härlig stadsdel som jag önskar att jag får tid att utforska mer. Men nu var det alltså avrapportering av restaurangen (som även är en biograf).

Det här är opretentiöst i maxad 50-talsstil. Inget finlir på menyn utan enkelt och rustikt och mycket pommes frites. Barnmenyn var väldigt generös tycker jag om du spanar in dotterns hamburgare nedan. Själv var jag hungrig från resan och åt glupskt upp det mesta av deras ”shaved rib-of-beef, horseradish, chips”.  Förutom pepparrotsås serverades även en skysås till. Efterrätt hade jag inte plats för men barnen bjöds på glass efter maten. Det är skön stämning här och det blev helt klart en schysst start på Londonveckan!

Spana gärna in det korta klippet här!

Middag på  Electric Diner i Notting Hill electric1

electric2 electric3

Sportlov i London

På sportlovet var vi två mammor och två nioåringar som drog till London. Vilket skönt avbrott i vardagskarusellen! Dessutom otrolig lyx att få ha fyra dagar på tu man hand med ett av barnen – mycket har ju hänt sedan det här inlägget. Helt plötsligt har jag en tjej som roddar både kartläsning och restauranggooglingar. Tjejerna satte agendan och mammorna hängde på så gott det gick.

Jag tipsar gärna om vårt hotell Hotell Grand Royale som ligger hyggligt nära Paddington Station (8 pund med taxi om du inte orkar promenera sista biten) när man kommer svischandes med Heathrow Express. Det var nästan krypavtånd till Queensway Station som blev vår utgångspunkt varje morgon. Hotellrummen är små men vad behövs mer utöver en skön säng när shopping och mat står på agendan? Två morgnar åt vi av deras frukostbuffé (7,50/15 pund) och den var riktigt bra.

Musikal var förstås på agendan och vi knep bra sista-minuten-biljetter till Wicked via TKTS. Det var nöjda tjejer som shoppade på Primark, klämde på varenda pryl på M&M World, åkte dubbeldäckare, åt rullbandssushi två dagar i rad och brände alla sparpengar hos Hamleys. Sen åt vi middag på tre trevliga restauranger. Återkommer om dem.

lond
Det är lätt att förälska sig i utbudet hos Whole Food.
lond1
Kvällspromenad i Chinatown.

 

Promenerande i Kensington Garden.
lond3
Ett kort stopp på lekplatsen som är till minne av Prinsessan Diana.
lond4
Vi hittade prisvärd afternoontea nära Oxford Street.
Omtanke på burk.
Mellis på Selfridge för stora och små
Mellis för stora och små hos The Brass Rail på Selfridges.
lond7
Hann köpa hem lördagsfrukost till Sverige från St John Bakery.
lond8
På Selfridges blev det även presentshopping: Nutellaburk med personlig etikett.
Vårt hotell.

Nioåringens kalasbrownies

När nioåringen fyllde år för ett tag sen var det hon som spikade middagsmenyn och även gjorde den. Hon bjöd familjen på en krämig välrörd risotto och preppade brownies till efterrätt istället för tårta. Hon utgick från ett recept men hade en tydlig plan med hur hon skulle göra om receptet till sitt eget. Det blev hur bra som helst och jag kan inte annat än rekommendera hennes krämiga brownies späckade med hasselnötter och toppat med chokladig glasyr.

Brownies med hasselnötter och chokladglasyr

En stor bakplåt.

till kakan:

  • 350 gram rumstempererat smör
  • 6 dl strösocker
  • 3 dl kakao
  • 1 dl ljus sirap
  • 1/2 tsk salt
  • 6 stora ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 400 gram choklad – gärna med någon smak
  • 1 påse hasselnötter

till glasyr:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ljus sirap
  • 400 gram 70% choklad
  1. Tärna smör och rör ihop med strösocker i en stor skål.
  2. Rör ner kakao, sirap och salt. Vispa ner ägg och därefter vetemjöl.
  3. Chokladen som ska ner i smeten får gärna vara I lite större bitar – vänd ner dem tillsammans med hasselnötterna.
  4. Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd bakplåt med höga kanter.
  5. Grädda kakan i ca 175 grader i knappt en kvart.  Håll koll! Kakan får inte vara torr, låt det vara lite krämigt i mitten. Låt svalna inför glasyren.
  6. Förbered glasyren – koka ihop vispgrädde, mjölk och sirap i en kastrull. Dra kastrullen åt sidan.
  7. Finhacka choklad och rör ner i glasyren. Rör om till en slät glasyr.
  8. Bred över glasyren när kakan har svalnat. Låt stå kallt innan brownies skärs upp i små bitar. Förvaras med fördelen i frysen då de är ljuvligt goda halvtinade!


niobrownies

 Mer brownies i bloggarkivet: