Rotfruktspizza med rosmarin och prästost

Jag hade köpt hem massa rotfrukter och hade helt andra middagsplaner när tvååringen deklarerade att vi minsann skulle ha pizza till middag. Så då blev det rotfruktspizza. Vad jag önskar att jag hade haft hemma var en bit sidfläsk eller bacon att toppa med men det får bli nästa gång.

Jag provade Leilas pizzadeg men den blev inte så bra tycker jag. Nästa gång testar jag Helenas pizzadeg som har mindre av både vätska,olja och jäst i degen.

ROTFRUKTSPIZZA MED ROSMARIN OCH PRÄSTOST (en bakplåt)

 1. Förbereda rotfrukterna. 500-600 gram behövs beroende på om du har något mer till. Jag har använt lika delar av palsternacka, morot och kålrot. (Blir det kålrot över så passar den fint i en curry!)
 2. Skala och skiva i ca 1 cm tunna skivor. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja och blanda ner lite finklippt färsk rosmarin, lite finhackad vitlök, flingsalt och nymalen svartpeppar. Baka dem i 20-25 minuter. Obs! De ska inte vara helt klara eftersom de ska in i ugnen igen sedan, så tänk på att de ska ut “tio minuter för tidigt”
 3. Använd en burk av Muttis krossade tomater smaksatt med örter som bas. Den har så mycket smak att du inte behöver lägga till något – och förutom att spara tid så slipper du diska en kastrull efteråt. Vill du göra en egen tomatsås så hittar du ett recept här eller gör en tomatsås med honung. Bred ut den på en utkavlad pizzabotten och lägg på rotfrukterna.
 4. Riv lite vällagrad prästost att gratinera ovanpå med.
 5. Grädda ca en kvart i 225 grader. Klart!

 

3 kommentarer

 1. Linda

  Rotfrukter på pizza är verkligen toppengott! Om man vill göra en ännu snabbare variant av denna pizza föreslår jag att man testar att bre ut passerade tomater på ett, eller flera, beroende på hur många man lagar till, fullkorns-libabröd (eller vanligt vitt, alternativt ett/flera tortillabröd) och sedan lägger på tunna tunna skivor av de “råa” rotfrukterna (skivade med en osthyvel) tillsammans med tunna rödlöksringar, skivade champinjoner, paprika och skinka eller bitar av makrill i tomatsås(vilket kan låta konstigt men är jättegott!) och sist riven ost. Krydda med peppar och örtkryddor, t ex basilika och oregano, grädda högt upp i ugnen på 225-250 grader i 5 min ungefär (passa noga!) och toppa sedan den färdiga pizzan med ruccola. Mums!

 2. Elin

  Tack för tipset! Att hyvla rotfrukterna var ju en smart genävg som jag gillar 🙂

 3. Fest på rester – the neverending story » Tre tjejer i köket

  […] typ allt går ju att ha på pizza! Jag gillar att ha överbliven ratatouille som topping. Prova rotfrukter som variation, varva skinka/fikon/honung, eller stärk upp med bönor om det är tomt i kylskåpet. Pizza funkar […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.