Söndagslunch på Plane Food

Som ni minns så var vi ju på ett blixtbesök i England i februari för att titta på rugby.

Det var inte så mycket att göra en söndagmorgon i Hounslow så vi var i god tid tillbaka till Heathrow. En baktanke med detta var förstås hinna äta lunch i godan ro på Plane Food som är en av Gordon Ramseys restauranger och som återfinns på terminal 5. Hinner du inte äta här så kan du plocka upp en tre-rätters att äta på flyget. Det kändes förövrigt som ett ganska frekvent erbjudande nu på Heathrow att man kan plocka med sig middagen till flyget.

Vi hade inte bokat i förväg, vilket du förstås kan, men behövde inte vänta mer än 15-20 min för ett bord. Servicen var exceptionellt bra. Det finns en a la cartemeny, expressmeny för dig som har bråttom och givetvis en barnmeny. Ja å så frukost, dessert och drinkar osv. Finns alltid en orsak att stanna till här!

planefood1

Det är oklart hur många fish&chips mina barn har ätit i sina dagar. Givetvis finns en vällagad sådan här. Lite väl ”clean” kanske då fisken inte är friterad utan endast vänd i stekpannan och ärtorna är inte ”mushy”. Så lite väl tråkig tolkning tycker jag.

planefood

Jag åt ugnsbakad torsk med castellucciolinser, bläckfisk och chorizo. En idé som inspirerar till att göra en liknande middag hemma. Inte för att jag måste äta bläckfisk men jag gillade kombinationen med fint tärnad chorizo i linsröran till fisken plus den gröna olivoljebaserade dressingen ringlad runt. Fint så.

Värt att stanna till här på lunch? Ja det tycker jag. Maten kom ut snabbt (och samtidigt) och höll rätt temperatur osv. Fungerar alltså fint att snabbluncha här i väntan på nästa flyg.

PS! Här kan du läsa om när vi åt på Gordon Ramseys restaurang York& Albany på sportlovet!

Bärpaj med mandelmassa

Var det någon mer än jag som köpte mandelmassa i februari och som sedan inte orkade baka semlor? Glöm det dåliga samvetet och gör den här bärpajen med just mandelmassa i pajdegen. Den påminner lite om en rabarberpaj med mandelmassa och citron som jag bloggat om tidigare. Faktiskt blev det här en av mina  bättre pajprestationer. Det blev inte en smula kvar efter första utefikat i helgen som var. Glöm inte att vispa grädde till.

Bärpaj med mandelmassa

  • 1,75 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2oo gram mandelmassa
  • 3 dl bär – jag använde blåbär och hallon
  • en nypa vaniljpulver
  • ca 50 gram smör att hyvla ovanpå
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en normalstor pajform med smör.
  3. Vispa ägg och socker i en skål.
  4. Riv ner mandelmassa i en annan skål. Blanda ner vetemjöl och bakpulver.
  5. Rör ned blandningen i äggsmeten. Häll ut smeten i pajformen.
  6. Strö över bären. Strö över en nypa vaniljpulver och hyvla över ett par tunna skivor smör.
  7. Grädda i ca 35-40 min.
  8. Serveras med lättvispad vispgrädde.


mandelmassepaj

Mer efterättspajer med frukt och bär i matbloggsarkivet:

Tomatsoppa med cannelinibönor, persilja och svartkål

Suget för att planera sommarens trädgårdsprojekt har inte alls slagit till trots att vi är halvvägs genom mars. Inga fröpåsar i världen har fångat mitt intresse. Men så svischade det förbi en bild på snygg svartkål i nymålade odlingslådor på Pinterest och jag tror faktiskt att jag vacklade till lite. Är det bara jag som går i spinn på snygg kål?!

På tal om just snygg kål. Här åker svartkål ner i en tomatsoppa tillsammans med persilja och cannelinibönor. Se det som en receptskiss att utgå ifrån. Addera det ena och det andra beroende på hur många ni är vid middagsbordet!

Tomtatsoppa med cannelinibönor, persilja och svartkål

  • 1 kruka bladpersilja
  • ett par vitlöksklyftor
  • 4-5 morötter
  • 2 rödlökar
  • 2 burkar krossade tomater
  • 200 gram svartkål
  • 1 burk cannellinibönor
  • ca 5 dl grönsaksbuljong
  • salt (knappt) och nymalen svartpeppar
  1. Finhacka persiljablad, vitlök och rödlök. Skiva morötter i tunna skivor.
  2. Fräs persilja, lök och morötter med olivolja (snåla inte) i en stor kastrull tills det mjuknar och får färg (utan att brännas).
  3. Tillsätt burktomaterna. Låt puttra i 10-15 minuter.
  4. Strimla svartkål efter att ha skurit bort mittstjälken.
  5. Tillsätt bönor,svartkål och buljong (ca 5 dl). Låt puttra i ca 20 minuter.
  6. Salt behövs sällan när buljong åker i soppan så smaka framför allt av med nymalen svartpeppar.

tomatsvartkal

Mer tomatsoppa:

Quinoasallad med rödbetor och fetaost

Lite vego igen. Om vi bortser från att barnen vägrade  quinoa så är det här en snabb och god vardagsrätt. Vad som inte syns på  bilden – pepparrotsdressing. Det här äter jag gärna snart igen!

Quinoasallad med rödbetor och fetaost

Blanda:

  • röd quinoa
  • blandade salladsblad
  • nykokta brytbönor
  • nykokta rödbetor i klyftor
  • fetaost i större bitar
  • strimlad röd lök
  • blanda ner en dressing på citronsaft/olivolja/flingsalt/svartpeppar i salladen
  • till servering: dressing på creme fraîche och färsk  riven pepparrot

quinoasallad

York & Albany

Så kom sista kvällen i London. Med shoppingkassar upp över öronen så tog vi sikte på vårt bokade bord hos York & Albany i Camden. En liten avstickare alltså från shoppingstråken. Nioåringen hade en Gordon Ramsey-restaurang på sin att-göra-lista denna vecka – så det var bäst att göra som hon önskade.

Det här är en väldigt avslappnad restaurang med barnmeny och populära pizzor utöver deras a la carte. Fullbokat en torsdagkväll. Jag var knappt hungrig denna kväll men blev ändå avis på min vän som beställde in torsk med tryffelgnocchi, svamp och rödvinsglaze. Hon var mycket nöjd!  Själv var jag nyfiken på pizzorna och beställde vegetariskt –  aubergine/getost/rökt paprika/bladspenat. Det blev alldeles lagom med husets röda.

Vi delade på lite småplock före maten. Otroligt goda oliver utöver det vanliga serveras med en rökt cheddarost som kan kategoriseras som magiskt god. Och så deras tryffel-pommes frites som var i perfektion. Dessa kommer jag referera till länge!

Av alla starka kort här så måste jag uttryckligen rekommendera deras desserter. OMG! Fulländat och gudomligt. Nu har jag googlat sönder internet för att försöka hitta receptet på deras vita chokladfondant utan framgång. Även den mer komplicerade desserten med blodapelsin/fänkål/marshmallows/pistagenötter var otroligt balanserad i sina smaker. Så spar plats för desserterna här!

Om vi var missnöjda med servicen dagen innan så var det en klanderfri upplevelse denna kväll med superproffsig personal. Här flyter allt på bra och vi fick ett så himla bra avslut på vår Londonvecka!

albany albany1

albany2 Grymma efterrätter på York & Albany