Tummen upp för Crescendo

Löfbergs Lila lanserar nytt kaffe med namnet Crescendo som onekligen sticker ut på kaffehyllan.  Det är Extra mörkrostat enligt styrkeguiden och jag gillar ju verkligen kaffe med tuff rostning. Med lite mjölk då förstås. Och en chokladpralin.

Det är som sagt ett kaffe med massor av karaktär. Kanske inte ett morgonkaffe som man  slänger i sig på två minuter, utan mer ett efter-maten-kaffe i lugnan ro om jag får gissa. Eller kanske elvakaffe. Ja jag gillar det här!

Tunnbrödrulle – Hemmaversionen

Det är sportlov i matbloggarna och det bjuds på snabbmat mellan pulkaåk och pärplattefixande. Här kommer en påminnelse om hur lätt det är med egna tunnbrödrullar. Inget krångel men glada mätta magar blir det med en tunnbrödrulle.

Tunnbrödrulle

En monteringsskiss.

  • nykokt lätt mosad potatis
  • nystekt Änglamark Kabanoss (83%kött)
  • ett par nävar blandad sallad
  • ett par nypor färsk oregano
  • Liss-Ellas S-special senap
  • och ketchup förstås

Mer på temat tunnbrödrullar och wraps hittar du bland annat hos Husmorsorna. Eller så gör man en djupdykning i vårt arkiv och hittar wraps med  kräftstjärtar, avokado och sötsur sås.

PS! För den som letar efter Liss-Ellas senap på COOP vid Bromma flygplats  kan jag meddela att den inte står på senapshyllan. Den står på hyllan för Världens mat. Kopplingen är inte helt glasklar eftersom senapen är från Garpenberg i Dalarna.

Fina favoriter till vardagspastan

Jag tröttnar aldrig på att jämföra råvaror och med att leta efter nya produkter för att hittade det bästa och godaste av allt. Den här snabba pastan är inge extravagant alls men allt på tallriken är sånt där som är ”bäst på sin respektive hylla”. Då kan det ju bara bli gott! Här kommer ett gäng favoriter från vårt skafferi:

Pastan? Ja fick jag äta en sort i resten av mitt liv så blir det såklart papardelle! Ingen färsk pasta alltså utan den vanliga torra men som innehåller ägg  i degen. Bättre al dente vet inte jag!

Champinjonerna som stekts i smör har tossats runt i min nya favoritsenap från Liss-Ellas, finklippt persilja, flingsalt och lite nymalen svartpeppar. Senapen som finns i flera olika varianter finns bland annat på mitt Coop och jag ser fram emot att testa mig igenom hela sortimentet.

Ingen tomatsäsong just nu säger du? Nej jag vet, men ICA har små röda pärltomater just nu som är riktigt söta. Tyvärr inte ekologiska men de smakar som riktiga sommartomater. Tomaterna örsvinner som godis ur grönsakslådan och det är man ju inte van vid så här i vintertid.

Det tog lång tid innan jag kom mig för att prova Fontanas ekfatslagrade fetaost. Jag tyckte först att det lät lite överdrivet med de där ekfaten som försäljningsargument för en ost. Inte vet jag om det är ekfaten i sig eller om det är för att den lagrats extra länge men jag är ju helt såld på den här fetaosten som är både krämig och smakrik. Till och med maken som i vanliga fall tackar nej till fetaost köper hem den här. En keeper helt enkelt!

Gruyeregratinerade endiver med skinka och pinjenötter

I  förra veckans låda från Årstiderna gömde sig bland annat två endiver vilket vi inte köper spontant i vanliga fall. Det är det här som är så bra med att få färdigblandade grönsakslådor. Att man tvingas tänka i nya matbanor. Man kan ju tycka att det bara är att plocka på sig två endiver i mataffären men ja uppenbarligen funkar ju inte jag så i varje fall.

Det här blev någon slags mittimellanrätt. Matigare än en förrätt men lättare än middag. Alldeles lagom en kväll när jag var ensam hemma.

Gruyeregratinerade endiver med skinka och pinjenötter

  • 2 endiver
  • 4-8 skivor tunt skivad skinka (beroende på hur stora endiverna är och hur små skinkskivorna är)
  • ca 30 gram pinjenötter
  • 50 gram Gruyereost
  1. Dela endiverna i fyra delar på längden och lägg dem i en kastrull med lättsaltat vatten. Låt dem gärna ligga ”buntvis” så är det lättare sen när du ska linda in dem i skinkskivorna. Koka i ca 10 minuter.
  2. Linda in varje ”fjärdedel” i en stor skinkskiva tillsammans med en nypa pinjenötter.
  3. Lägg rullarna i en ugnssäker form. Kommentar: här gjorde jag en ostsås med gruyere som skar sig av någon anledning – så gör det enkelt och riv gruyereosten direkt över rullarna istället.
  4. Gratinera ca 10 minuter i 225 grader.

Ok, lite trist bild men displayen är fortfarande sönder på min kamera, så här fotar vi i blindo!

Pluras kokbok – med tävling!

Tävlingen är avslutad!

Trots att vi tillbringar allt mindre tid i köket och inte anser att vi hinner laga mat, ges det ut fler kokböcker och sänds fler matlagningsprogram på tv än någonsin förr.  Vi lägger hellre tid på att bläddra i kokböcker, se matlagningsprogram och kanske fantisera om läckra rätter istället för att faktiskt tillaga dem. Lite sorgligt, kan jag tycka. Om vi istället adderar en kvarts kökstid per dag, är jag säker på att vi skulle åstadkomma gastronomiska underverk.

Jag är så klart inget undantag från den här masspsykosen, men jag försöker att välja ut godbitarna. En av dem är definitivt ”Pluras kokbok” som förtjänar en genomläsning från pärm till pärm (jag fick min i julklapp och försvann in i matvärlden direkt efter julklappsöppningen, trots julbordskoman!). Boken är indelad i tre kapitel; Provence, Kungsholmen och Koster med rätter från respektive region.


Foto: Pepe Nilsson

I Provence-delen finns en kul anekdot, otroligt fina bilder och så klart recept på t ex boef bourguignon, linguine med skaldjur och ugnsrostade kronärtskockor. Jag tror att den där Plura vet vad han pratar om och dessutom är en riktig livsnjutare.


Foto: Pepe Nilsson

Kapitlet om Koster är förstås en orgie i fisk och skaldjur och bilder som får mig att längta mig tokig efter svensk sommar och havslukt. Det svenskaste av allt.

Jag är dock väldigt lättflirtad och förutsägbar och faller handlöst för bokens Kungsholmsavdelning. Plura presenterar mina smultronställen på ett löpande band. Det är kanske ingen slump att jag brukar se honom skymta förbi i köttdisken på Daglivs eller sitta på Bergamott tillsammans med Mauro Scocco. Förutom hyllningen till Stockholms finaste stadsdel (!) bjuder Plura på husmanskost på mina favoritsidor.


Foto: Pepe Nilsson

Hungrar du efter mer Plura? Missa inte premiären av matlagningsprogrammet Mauro & Pluras Kök på torsdag, 4/3, kl 22 i TV8. I programmet bjuder de två musikerna hem vänner från musik- & filmvärlden till Pluras snygga kök. Det låter som en bra programidé och jag ser fram emot premiären när Håkan Hellström och Lena Philipsson kommer på besök. Efter att ha sett den här trailern undrar jag dock lite grand över den där bara överkroppen…

Vinn ett signerat ex av boken ”Pluras kök”!

Missa inte chansen att vinna ett signerat ex av boken ”Pluras kök”.  Berätta vilken känd person du vill bjuda hem till ditt kök och vad du skulle bjuda på. Svara på frågorna i kommentarsfältet senast onsdag 3/3 kl 23.59.  Bland de som har svarat utser vi en vinnare. Var noga med att ange rätt mailadress så att vi kan kontakta dig om du vinner! Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Vi kan tyvärr bara skicka vinster inom Sverige.

Tack till Norstedts som har bidragit med vinsten!