Ekologiska frukt- & grönsakslådor hem till dörren

Efter att ha publicerat mina matrelaterade målsättningar för 2011 i början av januari, har det visat sig att jag faktiskt har lagt manken till på flera sätt. Jag har bl a köpt ekologisk frukt och grönsaker hos både Ekolådan och Årstiderna för att göra en jämförelse. Och förälskat mig i den ena leverantören. Häng med så ska ni få se hur det gick!

Efter att ha surfat runt på båda företagens hemsidor konstaterade jag att en mixlåda skulle passa oss bäst; en blandning av frukt och grönsaker och inga galna sorter som jag inte vet vad jag ska göra med.

Ekolådans Lilla Mixlåda innehåller fem sorters grönsaker och tre sorters frukt och innehållet väger ca fyra kilo. Priset är 210 kr och det tillkommer ingen kostnad för leverans. Om man beställer fler än en låda ges rabatt med 35 kr för alla lådor utom en (vilket ju betyder att leveransen kostar 35 kr).

I vår låda fanns morötter, broccoli, aubergine, zucchini, paprika, bananer, äpplen, apelsiner och blodgrape. Inget som stack ut på något sätt, men det smakade bra.

I lådan fanns också ett receptblad och info om innehållet, vilket ju är smart. De grönsaker som vi fick var i och för sig inte svåra att hitta användningsområde för, men mer ovanliga grönsaker kan ju vara lite klurigare. Och om inte annat kan det vara bra med nya tips.

En zucchini var dålig och fick gå i soporna. Efter kontakt med kundtjänst blev jag krediterad utan omsvep. Bra där!

I Årstidernas MixLåda finns tre-fyra sorters mogen frukt, “lätta” grönsaker som oftast kan ätas råa och alltid tomater och sallad. Lådan kostar 210 kr plus 35 kr för leveransen (om man beställer fler än en låda betalar man bara leverans för en).

I vår låda fanns aubergine, persiljerot, avokado, sallad, romanesco, tomater, citron, apelsiner, äpplen, päron och bananer.

Även Årstiderna skickar med ett receptblad och info om innehållet i lådorna. Lite fylligare och mer läsvänligt än Ekolådans.

Vårt högst ovetenskapliga test slutade 1-0 till Årstidena. Innehållet i lådan från Årstiderna känns mer varierat och prisvärt. Nu beställer vi lådor varannan vecka och det känns som julafton när leveransen kommer på fredagarna. Förutom den självklara vinsten med att frukten och grönsakerna är ekologiskt odlade och att det är lyxigt med hemleverans, är det en kul utmaning att använda alla grönsaker. Jag får tänka till och variera matlagningen; målsättning nr 3 har alltså hängt med i bara farten. Frukten äter vi mest bara som den är och den går åt fort! Mixlådan innehåller inga jättekonstiga saker, men visst får vi hem grönsaker som vi inte normalt köper i butiken. Jag har t ex lagat ovanligt många rätter med persiljerot, jordärtskockor och färsk spenat på sistone (soppor, i potatismos och gratänger). Höjdpunkten var när ostronskivlingen kom i fredags. Så fin att jag knappt ville tillaga den och sedan så god, så god. Både i rullader och på macka.

Billigare eller dyrare än att köpa i matbutiken? Ungefär lika, skulle jag tro. För mig är dessutom hemleveransen värt en hel del (mer än 35 kr) och både grönsaker och frukt är av bättre kvalité än vad den är i de butiker jag normalt handlar.

Den påverkan på miljön som transporterna från odlarna i t ex Spanien och Italien resulterar i, är så klart en nackdel. På Årstidernas sida kan man läsa om deras miljötänk (här) och hur de arbetar för att minska CO2-utsläppen. Jag har inte hittat något motsvarande på Ekolådans sajt, men däremot lite tankar kring transportfrågan (längst ner här).

10 kommentarer

 1. Maria

  Nu är det bara brödbaket som återstår, ska du en klutt surdeg? 😉

 2. Mikaela

  Det är verkligen dags för mig att testa en matkasse!

  Du missar väl inte att du nu kan hjälpa till att främja gastronomi-Sverige genom att bedöma de restauranger, konditorier,chocolatterier, specialkaffeställen & matstopp du besöker! Detta gör du via Sveriges Bästa Bords hemsida.

 3. Spenatpesto med soltorkade tomater » Tre tjejer i köket

  […] förra veckans låda från Årstiderna låg en rejäl påse med bladspenat. Eftersom jag inte precis är svensk mästarinna i att […]

 4. Kurt

  Baserat på bilderna känns inte de faktiska lådorna speciellt ekologiska. Eller jo – ekologiska ser de ut att vara, men jag antar att man i det här fallet vill att “ekologisk” ska vara detsamma som “miljövänligt”.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ekologi

 5. Jonathan

  Interesting stuff. Which, do you think, is the easiest ordering process for someone who evidently doesn’t speak enough Swedish to understand!

  Also, which one has a more interesting variety of vegetables and are you likely to just land up with lots of Spanish veg rather than lovely Swedish seasonal veg?

  1. Elin

   Årstidernas website is pretty easy to order thru. Make sure that you get an email confirmation after your order while the check out session has several steps. And also make sure that you see the difference regarding occasional orders vs the standing orders. I always double check “upcoming delieveries” onnline every monday on the web site to make sure we get everything as planned.

 6. arvid

  själva transporten av matvarorna behöver inte utgöra en särsklit stor del av matens koldioxidutsläpp. Därför kan tomater från spanien vara bättre än närodlade tomater från Sverige för att den svenska tomaten odlas i uppvärmda växthus men spanska tomater är odlade utan uppvärmning.

 7. KarinW

  Dom där lådorna skulle jag också vilja ha, särskilt om det kommer något nytt och spännande!

 8. Toast med ostronskivling » Tre tjejer i köket

  […] några veckor sedan låg den här fina ostronskivlingen i lådan från Årstiderna. Vilket kalas! Jag fräste hälften av svampen tillsammans med lök, lite citron, salt och peppar […]

 9. Helenas matrelaterade målsättningar för 2012 » Tre tjejer i köket

  […] beställa och frukt- och grönsakslådor och få dem hemlevererade gick dock som en dans. Vi testade både Årstiderna och Ekolådan och var sedan den förstnämnda leverantören trogen under hela våren och försommaren. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.