När svärfar lagar frukost

Jag kan göra en lång lista på vad jag gillar med svärfars matlagning men framför allt så är han bäst i familjen på att servera frukost enligt brittisk standard. Här är det riktigt korv som gäller. Svärmors jobb är granne med en slaktare som har en femtiotal olika i sitt ordinarie sortiment men oftast så handlar vi  vanliga pork sausages som är galet goda till riktigt bacon och stekt ägg.

På tallriken syns även hemlagad blodpudding från samma slaktare. När jag lärde känna svärfar så råkade jag säga att blodpudding var desperate food och att jag inte var specielllt förtjust i det. Nu fnissar han istället varje gång han serverar det och ser att jag äter upp varenda smula. Men så är den engelska blodpuddingen så mycket godare än den svenska.

HP-sås är också ett måste på svärfars frukostbuffé men när det gäller vita bönor i tomatsås så är jag fortfarande lite svårflörtad. Jag läste i en artikel i Daily Mail att 97% av alla “baked beans” äts i Storbrittanien – och när jag frågade svärfar om de övriga 3% må vara britter som bor utomlands så fick jag nästan ducka för att inte få kastrull i huvudet! Vad är det med britter och deras heliga beans on toast?!

12 kommentarer

 1. Paul Holmström

  Tack och lov är jag uppvuxen i en familj där man inte äter baked beans. Jag har aldrig sett det på bordet hos någon i släkten. (En sådan tur jag har!)

 2. Fredrik

  Det där är är en riktig frukost. Var på semester på Irland för ett par år sedan och det är nog frukosten jag kommer ihåg allra bäst. Det räckte nästan att bara äta kvällsmat sen 😛 Ibland försöker jag göra min egen variant men det smakar inte samma sak 😕

 3. Kinna

  Gillar du blodpuddingen numera? Är den färsk och sådär lite dallrig i konsistensen?

  Om HP sås skriver Jan-Öjvind Swahn “Den kan förstöra smaken på goda rätter och dölja den på dåliga” men av dina beskriningar att döma förhöjer den bara smaken hos din svärfar. 😆

 4. Filippa

  Oh, en sån svärfar skulle man ha :mrgreen:

 5. Elin

  Kinna, dallrar gör den inte, den känns mer “bakad”, om det gör dig klokare?!

 6. Heffa

  Hur kan man INTE gilla baked beans on toast? 😯

  Jag börjar nästan dregla bara jag tänker på det nu…
  Det är min absoluta favorit på den engelska frukosttallriken!

 7. Charlotta

  Mmm. Jag åt faktiskt baked beans till frukost imorse men svenska bacon är ju apropå detta sorgligt vattniga (har du några bra att rekommendera?) Jag som jobbar med miljö är inte så förtjust i danska fläskprodukter men Tulip är mycket mer brittiska (fasta) i konstisensen och stekpannan ju. Förmodligen för att de exporterar till UK…Fast när jag jobbade på brittiska jordbruksverket i York åt jag inte bacon eftersom jag fyllde i statistik från slakterierna. Men nu är jag tillbaka i gammal form. Helst med Lincolnshires från Köpenhamn då…Måste kolla om slaktarna i Malmös utkant kan ha roligt bacon.

 8. Robster

  Har inget emot det. Otroligt gott under några dagar och även hemma ibland men det kan ju bero på att det blev en vana under år i ett land med brittisk matkultur. Dock bäst att göra själv… Snabbvarianten med borlotti samt en hemmagjord tomatsås är bäst.

 9. Elin

  borlottibönor i tomatsås brukar vi ha till kyckling, snabb och god middag 🙂

 10. Vardagsmat för hungriga: pastagratäng » Tre tjejer i köket

  […] bacon (jag använde ett par hekto bacon från Taylor &Jones, det som jag brukar kalla ”engelskt bacon”.  Eller använd alternativt sidfläsk som jag gillar bättre än vanligt bacon) – en stor squash – […]

 11. Snittar till brunchbuffén – English Breakfast Style » Tre tjejer i köket

  […] ska jag berätta vad som fanns i min matkasse! Det här är min variant på english breakfast där jag bjuder på snittar på samma tema, lämpliga att servera på brunchbordet. Ett litet […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.