Ett helt gäng nykomlingar från Berte gård

Vi har kämpat maken och jag här hemma med att smaktesta nya glassar från Siaglass som går under namnet Berteglass. Det är halvlitersförpackningar med lite “extra allt” som påminner lite om Häagen-daz och Ben &Jerry. Och det är ju lite djärvt att våga utmana dem.

Jag gillar ju Siaglass i vanliga fall. De är prisvärda, har ett brett sortiment och har levererat många smakfavoriter genom åren. Berteglass kör på lokalproducerat tema som är helt rätt i tiden. Det är mjölk från Berte Gård, ägg från granngården Lilla Stensjö och halländsk grädde. Så det går inte att komma ifrån att förväntningar blir höga när de lanserar något som de själva beskriver “gräddglass i glassens elitserie”.

Fem burkar senare så vinglar jag lite i mitt omdöme, för jag vill ju att det här ska vara fantastiskt bra, men jag tror att  glassarna behöver finslipas lite till för att klara konkurrensen med de glassar som säljs för femtio kronor styck i samma format.

Blåbärscheesecake – “fyllig cheesecakegräddglass med blåbärssylt, mjuka cheesecakebitar och grovt krossade digestivekex”. Den har en fin blåbärssmak från sylten men jag gillade inte riktigt idén med de torra digestivekexen. Cheesecakebitarna ger mest en konstig konsistens. Tveksamt godkänd tycker jag men maken gillade krämigheten i glassen och cheesecakebitarna men som jag dissade. Vi var alltså inte alls överens om denna.

Kladdkaka – “fyllig chokladgräddglass med sega kladdkakebitar, mörk kolasås och kanderade pecannötter”. Den här smakar lite mer som jag förväntar mig att en B&J-wannabe ska prestera. Smaker som matchar, kladdkakebitar med lagom seghet och  kanderade nötter som tillför lite crunch. Möjligtvis så smakar kladdkakebitarna mer vetemjöl än  kakao? I kategorin “chokladglass med extra allt” så är det dock tuff konkurrens redan från B&J och Häagen-Dazs.

Skidtur – “fyllig chokladgräddglass med rostad mandel, gyllengula russin och bitar av mjölkchoklad.” Återigen kommer jag och maken inte överens. Han gillar den inte alls, framför allt för de fina mandelspånen som inte smakar något. Förvisso kan mandelspånen vara  lite bättre rostade än vad de är nu, men jag tycker väl ändå att den är ok. Däremot så kan jag lätt hoppa över russinen i glassen, och det är ju verkligen en smaksak. Tyvärr, jag tror inte att den här blir långvarig i glasshyllan.

Knäckbräck. – “fyllig kolagräddglass med hackade och rostade hasselnötter, ljus kolasås och bitar av chokladdoppad knäck.” Ja! Fin samstämmighet med klassiska smaker. Lite julkänsla med den chokladdoppade knäcken i glassen, det här kan bli en bra dessert på julmiddagen. Lite extra-allt som man vill ha när man köper glass i det här formatet. Den här kan jag absolut tänka mig att köpa hem.

Äppelpaj. – “fyllig vanilj- och äppelgräddglass med äppelkanelsylt, mjuka äppelbitar och gräddade pajsmulor.” Inte så dumt faktiskt. Kul med något “annat”  smakmässigt utan att det blir ansträngt och konstigt. Extra plus tycker jag för att man flörtar med svenska smaker. Somrigt! Skulle kanske kunna fått sällskap av något knäckigt för att fullfölja äppelpajstemat eller kanske lagt till något med rabarber för att få till lite mer “extra-allt”?

Summering: Lite ojämnt gäng kanske, men jag gillar ju entusiasmen som SIAglass har för att försöka laborera fram nya glassvarianter. Vill du ha något B&J-liknande  på extra-allt-temat så rekommenderar jag Knäckbräck och vill du ha något annat än det vanliga på glasshyllan så puffar jag lite för rara Äppelpaj. Och så hoppas jag på att SIAglass fortsätter att labba i glassverkstaden!

P.S Kolla även in Pia och Hannas omdöme av glassarna! Lite kul att vi tyckte typ tvärtom om glassarna – för det är ju mycket tycke och smak när det gäller glass!

4 kommentarer

 1. Bendel

  Roligt att läsa! Ja, man kan verkligen tycka olika!

  1. Elin

   Det är ju lite det som är KUL med matbloggandet, att man man kan diskutera mat och råvaror i all oändlighet 🙂

 2. Bendel

  Absolut, och en av anledningarna till att jag efter 15 år i branschen inte tröttnar.

 3. SIA glass goes premium - stark.nu

  […] Två andra bloggar som provat på dessa bloggar är Gott och kort och Tre tjejer i köket. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.