Nyheter i skafferiet: Dumle i ny kostym och lyxig äppelmust

Lite blandat nytt som har hamnat här hemma i skafferiet på sistone:

Dumle har lanserat nya chokladbitar med cashewnötter.  De smakade kanske inte som jag hade förväntat mig. För det är inget ”crunch” av nötterna i bitarna och inte så mycket nötsmak heller. Faktum är, att om jag inte läst på påsen att chokladbitarna innehöll cashewnötter så hade jag inte märkt av det. Därför är jag tveksam till om den här nya varianten blir långvarig på godishyllan. Nej, jag håller mig till de vanliga Dumlepralinerna även i fortsättningen.

Kiviks äppelmust. Det saknas bra alkoholfria alternativ till middagsmaten (vilket jag kommer att återkomma till framöver i ett annat inlägg) och jag  hyllar gärna svenska äpplen. Här har man dessutom ansträngt sig för att leverera i snygga glasflaskor  vilket är trevligt ur dukningsperspektiv. Så jag ville verkligen gilla detta:

Gravenstein är dock sådär, så jag håller inte riktigt med AoM. Den är ganska blek i sin karaktär och lämnar inget eftertryck. Ingen wow-upplevelse. Njae.

Belle de Boskoop/Cox Orange däremot, smakar precis som den äppelmust som min mamma gjorde, vilket förstås är massor av barndomsnostalgi för mig. Mycket syrlig, så inte aktuell att servera till mat. Men som dryck rakt upp och ner innan middagen, till efterätt, eller bara-för-att. Åh den här gillar jag!

En flaska äppelmust i det här formatet kostar 33:- och ett antal kronor av detta går till Kronprinessparets bröllopsstiftelse. Som den ”premium” produkt den vill räknas till så hade jag kanske förväntat mig att de skulle vara gjort på ekologiska äpplen, men så är alltså inte fallet.

Fredagstips – Liberty Ale

Liberty Ale har snabbt seglat upp på topplistan här hemma gällande bästa middagsölen. Den får kanske räknas till kategorin finöl med sina 19.90:- a 355 ml på Systembolaget men är väl värd sina kronor.  Det är en mellanmörk ale som jag har ett gott öga till trots att jag kanske vanligen föredrar något ljusare öl till maten. Fruktigt, lite jästigt och mycket karaktär.  Och snygg flaska ej att förglömma!

I bakgrunden? Åh det är makens fenomenala fish&chips med mushy peas! Och det här rödmyspysiga ljuset på våra middagsbilder beror på taklampan över matbordet som är i rött plexiglas. Något ni får stå ut med även i fortsättningen med andra ord 😉

Bästa chokladsåsen

Det här är inte på något sätt ”mitt” recept” utan ett gammalt välbeprövat recept från Allt om Mat mer känt som Vita Harens chokladsås. Alice har lite mer koll på historiken. Chokladsåsen behöver puttra en timme på spisen men är väl värd att vänta på och går bra att frysa in (om det mot all förmodan skulle bli något över). Det blev drygt en liter enligt receptet nedan när den var reducerad och klar.

Resultatet? Lätt kolaaktig i konsistensen (kom ihåg vispandet på slutet) med mycket ”chokladig” smak utan att du har behövt ha i annan choklad än kakao och inte blir den sockersöt heller. Det här är det enda recept på chokladsås du behöver. Vi ringlar den över glassen tillsammans med nötter och bär. Och det blev stor succé när en rejäl sked av såsen dök ner i ett glas varm mjölk.

Chokladsås

  • 6,5 dl strösocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 1/2 kryddmått salt
  • 2 dl kakao
  • en nypa vaniljpulver
  1. Ta fram en större kastrull, minst 2 liter. Blanda strösocker, mjölk, grädde, smör och salt.
  2. Låt såsen sjuda sakta utan lock i drygt en timme tills det blir en tjock och ljust gyllene smet. Inget stormkokande alltså. Rör om ibland så att såsen inte bränner vid eller kokar över.
  3. Ta av kastrullen från värmen. Sikta ner kakao och vaniljpulver och vispa såsen med elvisp i 5 min. Du märker när den börjar bli klar och fluffa till sig.

Vårrullar med frukt och ingefärsyoghurt


Foto: Helena

Gissningsvis är jag långt ifrån ensam om att frysa, vara trött på snö och is och tvivla på att det någonsin kommer blir uteserveringsväder igen. Näe, jag visste väl det! Den bästa medicinen är att lura hjärnan att tro att det är lite mindre kallt och eländigt än vad det i själva verket är. Att göra de här vårrullarna med frukt och smak av kokos är ett alldeles ypperligt knep. Inte svårt,  bara ren och skär njutning!

Ursprungsidén kommer från ett gammalt Ragazze-recept som vi gjorde för tidningen Laga Lätt 2007 (reportaget finns här och här). Vårrullearken köper jag i en asiatisk butik, men det finns även filodeg att köpa i vilken matbutik som helst (filodegen är dock lite tunnare och mer ömtålig).

Kokosoljan från Kung Markatta är pricken över i:et och ger en god smak. Dessutom doftar det så ljuvligt i köket när vårrullarna är i ugnen att det kan räknas som terapi! Istället för kokosolja kan du strö lite kokosflingor över frukten.

Vårrullar med frukt och ingefärsyoghurt (12 rullar)

12 vårrulleark (12,5 cm x 12,5 cm)
1 ägg
2 dl blandad frukt, t ex melon, papaya & ananas
1 msk kokosolja
granatäpple – till garnering

2 dl grekisk yoghurt (10 %)
1 1/2 tsk riven ingefära
1 tsk lönnsirap

Gör så här:

Blanda ihop yoghurt, riven ingefära och lönnsirap och låt stå fram till servering.

Se till att frukten är skuren i små bitar och att du inte får med så mycket vätska eftersom rullarna lätt blir blöta och lite ”svampiga”. Vispa ägget och pensla ett vårrulleark. Lägg ca 1 msk frukt på arket och rulla ihop. Lägg rullen med skarven nedåt på  bakplåtspapper. Täck  både arken och de färdiga rullarna med handduk under tiden du gör klart resten (de torkar lätt!). Värm kokosoljan på hög effekt i micron i ca 30 sekunder. Pensla vårrullarna med den flytande kokosoljan. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter (tills de har fått fin färg). Servera vårrullarna varma tillsammans med ingefärsyoghurten. Garnera med granatäpplekärnor!


Foto: Kung Markatta
Tips! Kokosoljan är god att ha i en smoothie eller wok med grönsaker och kyckling.