Matlagning hos Maria 19/10 2004

En kulen höstkväll samlades vi hos Maria för att lyxa till en helt vanlig tisdag med god mat och trevligt sällskap. Under kvällens lopp diskuterade vi ivrigt kring matbloggar och att vi borde ha en gemensam. Tada! Bloggen föddes! Kvällens recept:

antipasti

Italienska delikatesser och “food-on-a-stick”
Ingredienser
Marinerade kronärtskockshjärtan, jätteoliver och cocktailkapris (färdigköpt)
Grissini
Prosciutto
Cocktailtomater
Minimozzarella
Färsk basilika
Cocktailpinnar

Gör så här
Snurra prosciuttoskivor runt grissini, lämna en bit av grissinin att hålla i.
Skär av en liten bit på undersidan av tomaterna så att de står stadigt. Trä basilikablad, mozzarella och tomat på cocktailpinnarna.
Servera vackert upplagt tillsammans med de marinerade delikatesserna.

risonisallad

Ljummen risonisallad med kyckling och feta, 4 port. Allt om mat nr 14 2004
Ingredienser
2 dl risoni
1 l hönsbuljong av tärning
4 kycklingfiléer (400 g)
4 tsk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 rödlök
6 dl blandad sallad (t.ex. rucola och roman)
100 g fetaost

Dressing
2 dl mild yoghurt
rivet skal och pressad saft av 1 lime
2 tsk honung
1 krm salt

Gör så här
Koka risoni i buljongen i ca 10 minuter. Häll av vätskan. Skär kycklingen i bitar. Stek den i olja i en stekpanna 4-5 minuter. Salta och peppra. Skala och skiva löken och dela salladen i bitar. Rör ihop såsen. Lägg salladen på tallrikar. Lägg på risoni och kyckling. Toppa med rödlök och smula över fetaosten. Servera med dressingen.

melon, glass och honung/vinägersås

Glass med honung- och vinägersås, 4 port. Allt om mat nr 16 2004
Ingredienser
Vaniljglass
Melon

Sås
2 msk mango- eller hallonbalsamvinäger
4 msk honung

Gör så här
Mät upp och blanda ihop vinäger och honung till såsen. Servera glassen med melonen skuren i små klyftor och ringla såsen över.

5 kommentarer

 1. Tre tjejer i köket » Arkiv » Mångsidig dressing

  […] Mångsidig dressing När vi lagade risonisallad hos mig skulle det vara en dressing till som var väldigt god. Så god att jag testat att ha den som tillbehör till lite andra saker också. Den funkade t.ex. alldeles utmärkt till en pastasallad med räkor som jag gjorde för några veckor sedan och igår fick den bli en kall sås till grillad lax och ris. Eftersom jag gillar den så mycket tänkte jag att den förtjänade lite mer uppmärksamhet och därför kommer receptet i repris här. […]

 2. Tre tjejer i köket » Arkiv » Tjejig lax

  […] Tjejig lax Visst finns det typisk tjejmat? Jag tänkte på det förra helgen när jag hade några tjejkompisar hemma på pärlpysselstund och vi snabbt skulle fixa något att äta. Det var alltså inte maten som var huvudnumret den kvällen. Det blev ugnsbakad laxfilé, pressad potatis, en limeyoghurtsås och en kall creme fraichesås med dill och röd kaviar. Verkligen en typisk tjejmiddag, för jag har fått för mig att tre killar inte skulle laga något liknande. Eller??? Vad kan mer vara typiskt tjejigt? Och vad är killigt? […]

 3. Tre tjejer i köket » Arkiv » Mer risonisallad!

  […] Mer risonisallad! Idag blev det en variant av den ljumma risonisalladen; […]

 4. Tre tjejer i köket » Arkiv » Lite statistik

  […] via olika sökmotorer där man sökt på bl.a. tonfisk, kroppkakor, risonisallad, Nygårda måltidsdryck och kräftsoppa. I julas låg saffransskorpor och chokladtryffel bra till som sökbegrepp. En hel del som söker på snygga tjejer hamnar också här, de lär ju bli besvikna eftersom de flesta bilderna här föreställer mat! Man kan konstatera att jag och Helena får ta och blogga mycket mer om vi ska ha en chans att komma ikapp Elin! […]

 5. Matbloggen fyller 10 år!!! » Tre tjejer i köket

  […] är det exakt tio år sedan vi postade bloggens första inlägg efter en matlagningskväll hemma hos Maria. Det har runnit en hel del vatten under broarna sedan […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.