Smakresan, för tredje gången

När lilla H blev fyra månader så var vi inte i närheten av att börja med smakportioner. Ja det var ju förstås inte bråttom heller, men mat introduceras ju vanligen när barnet är 4-6 månader.

Tre veckor senare så hände dock allt på en gång. Hon kändes inte riktigt mätt av amningen. Plötsligt satt hon mycket stadigare i sin matstol – och framför allt så såg hon väldigt lysten ut efter den mat som vi själva åt.

Våra barn har introducerats till mat på ett ungefär samma sätt. Födda på vintern är de alla tre, vilket gör att sommarens fina färskpotatis har blivit första mötet med mat på den kommande smakresan. Under de första veckorna med smakportioner så har H hunnit med potatis, morot, palsternacka, blomkål, avokado, butternutsquash och gröt.  Ett och annat blåbär har också slunkit ner. Hon är väldigt road av maten och tar gärna sina små händer runt skeden när jag matar för att hjälpa till att skyffla in pureerna.  För det går visst inte fort nog!

Med vårt andra barn tyckte jag för övrigt att det var en evighetsresa innan hon fick ordning på skedätandet, det var som en enda lång uppförsacke. Men här går det som sagt undan. Idag blir det sötpotatis på hennes middagsmeny för första gången och så tänkte jag förbereda en äppelkompott.

Tre goda puréblandningar i början på smakresan:

  • butternut squash, morot, äpple
  • palsternacka, morot, potatis
  • avokado, banan

Om du precis har börjat göra egna puréer –  förbered gärna redan nu en grön kryddsamling i köket för kommande barnmatsprojekt. Du kommer att ha god hjälp av bland annat basilika, koriander, oregano och timjan längre fram. Just kryddningen av barnmat kan vara trixigt till en början, att få bra smak utan att tillsätta salt, men med enkla smakkamrater som tex basilika och timjan kommer man långt.

Nu är H fem och en halv månad. Sen ett par dagar tillbaka så får hon en portion gröt vid åttatiden på kvällen. Och helt plötsligt så ammas hon bara en gång på natten, vilket förstås är efterlängtat. Det är just de här små justeringarna som jag borde bli bättre på att memorera här i matbloggen, för om några månader har jag med all sannolikhet redan glömt hur vi maratonammat om nätterna… ja eller så är vi kanske där igen. För det blir lätt två steg fram och ett tillbaka på smakresan!


Små plastskedar från glassbarer är bästa tipset om du vill ha en pytteliten sked att mata med, helst de där små spadliknande. Och det är en bra ursäkt för att ta en barnvagnspromenad för att köpa glass, eller hur?!

2 kommentarer

  1. Smakresan, typ sex månader » Tre tjejer i köket

    […] bara springer iväg! Det har gått nästan två månader sen jag skrev inlägget om smakresan för vårt tredje barn. Sen dess har vi rest en del och är numer hemma i vardagen igen i vårt eget […]

  2. Smakresan #3 – en nypa här och där » Tre tjejer i köket

    […] Smakresan #1 för tredje gången Smakresan #2, typ sex månader […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.