Lemon & Paeroa

Det går inte att besöka Nya zeeland utan att prova deras mest kända läskedryck Lemon & Paeroa. Ursprungligen en blandning av citronsaft och mineralvatten från staden Paeroa. Dock i dessa dagar levererat av Coca-cola som bryggeri. Läsken har en ganska snäll smak. Syrligheten påminner om de gammeldags karamellerna refreshers. L&P är uppenbart populär då den ofta ses på cafeer och på hyllan i mataffären. Deras stående reklamslogan är förövrigt de blygsamma orden – World famous in New Zealand

20111213-003642.jpg

Kommer snart!

Imorgon har vi vart ute två veckor på resande fot! Jag hade så mycket planer för bloggen, förväntningar på att hinna förbereda tidsinställa inlägg innan resan, men november månad försvann allt för snabbt.

Så sen sist? Vi har haft fem dagar i Hong kong. Vi bodde på Hotell Panorama nere på Kowloon. Det var ett bra läge då vi kunde promenera överallt med barnen. Kowloon Park har en lekpark som barnen gillade mycket och vi hann med ett antal goda middagar som jag hoppas hinna blogga mer om senare.

Därefter nytt nattflyg till Auckland. Vi har haft tur med båda flygen med att få en sovkorg att hänga på väggen till familjens yngsta. Väl framme i Auckland checkade vi in tre dagar på hotell Crown Plaza och nu är vi alltså ute på en tre veckors turne med husbil för att se så mycket som möjligt av Nya Zeeland. Vi har varit upp till 90 mile beach längst uppe i norr och vänt, och är just nu strax söder om Auckland igen. Vi hörs snart igen!

Jordnötskaka

Varken jag eller mina småsyskon är särskilt förtjusta i kakor och bakverk, men när mamma gjorde den här jordnötskakan på 80- & 90-talet blev det liv i luckan i villan i Karlskrona. Mamma var smart och frös in alla kakor direkt, men det hindrade inte oss från att äta dem direkt ur burken. Den här kakan är nämligen lika god fryst som tinad. För att mamma skulle vara säker på att det fanns några bitar kvar till t ex julafton eller en av våra födelsedagar, gjorde hon kakan i största hemlighet (när vi barn inte var hemma) och gömde sedan kakburken i frysboxen ute i förrådet. Det funkade åtminstone ett par gånger innan jag och småsyskonen började bevaka även den frysen. 😉

Jordnötskakan funkar fint att skära i mindre ”godisbitar” och servera i en skål på julbordet t ex. Varifrån receptet kommer vet jag inte. För si så där 20 år sedan cirkulerade det i nästan alla familjer.

Jordnötskaka (ca 30 bitar)

1 burk jordnötssmör
1 1/2 dl sirap
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
300 g choklad (jag använde ljus, men det är en smaksak)
8 dl cornflakes

Gör så här:

Blanda jordnötssmör, sirap, socker, vaniljsocker och kokosflingor i en kastrull och låt sjuda i ca 1 minut. Blanda med lättkrossade cornflakes. Lägg blandningen i en långpanna och platta ut till lagom tjocklek. Smält chokladen i vattenbad och bred ut över kakan. Låt stå i frysen i ett par timmar så att kakan stelnar. Skär kakan i bitar (låt den stå i rumstemperatur i ca 15 minuter så går det lätt att skära). Förvara på lämpligt ställe. 😉

Matsedel, vecka 49

Den första decemberveckan 2011 har vi fem rätter på matsedeln. Som vanligt lite kyckling, lite färs, lite lax och lite skaldjur. Inga konstigheter. Dessutom har den gamla klassikern ugnsgratinerad falukorv kvalat in på listan. Det var bra länge sedan vi tillagade falukorven i ugn (i vanliga fall steks den i tunna skivor och äts med makaroner eller potatismos), men visst är det väl en bra idé? Vilka tips har du för den godaste ugnsfalun?

Hemma hos H&M, vecka 49

  • Baconlindad kycklingfilé fylld med Västerbottensost och dijonsenap serveras tillsammans med couscoussallad
  • Ugnsgratinerad falukorv och potatismos
  • Lammfärsgulasch med en klick yoghurt och bröd
  • Sockerstekt lax, avokadosallad och sushi-tillbehör á la Lotta Lundgren
  • Hummerpasta på Pluras vis  

Nästa vecka lutar det åt att vi kör en tömma-frysen-kampanj. Det är toppen att laga extra portioner och kunna stoppa i frysen för framtida matlådor, men när frysen är så proppfull att det knappt går att få igen dörren är det dags att börja äta av de där matlådorna. Tänk om vi kan klara oss hela veckan på redan lagad mat? Hm… jag undersöker saken och återkommer. 😛

Tidigare matsedlar 2011