Fläskfilé med balsamicokantareller

Jag bjöd på helstekt fläskfilé i förra veckan. Kantarellerna jag hade med mig hem från besöket i Karlskrona fick bli “strössel” tillsammans med schalottenlök och balsamvinäger. En fläskfilé är enkel att lyckas med och kräver ingen lång tillagningstid och är alltså den perfekta bjudmaten. Jag plankade lite från mitt förra fläskfilérecept, men gjorde en enklare marinad med bara honung och citronsaft. Honungen är inte alls tydlig, men gör fläskfilén saftig och god.

Vi hade tur och kunde sitta ute på kvällen och med tanke på hur kallt och burrigt det har blivit de senaste dagarna så var det nog faktiskt den sista gårdskvällen.

Fläskfilé med balsamicokantareller

Till tre personer behöver du:

1 fläskfilé
1 1/2 msk flytande honung
saften av 3/4 citron
en nypa flingsalt
1 1/2 dl förvällda kantareller
1 bananschalottenlök
1 1/2 msk balsamvinäger
salt
vitpeppar
ca 1 dl hackad bladpersilja – till garnering

Gör så här:

Putsa fläskfilén och bryn den sedan runt om i några droppar olja och en liten klick smör. Blanda den flytande honungen och citronsaften och tillsätt en nypa flingsalt. Lägg filén i en smord ugnsform och pensla med honungsblandningen. Stek klart i ugnen i ca 200 grader tills innertemperaturen är 75 grader. Finhacka bananschalottenlöken och fräs den i lite smör. Tillsätt sedan kantarellerna och låt fräsa i ytterligare ett par minuter. Häll över balsamvinägern och krydda med salt och vitpeppar. Kantarellblandningen är klar när vinägern har försvunnit och det är torrt i kastrullen. Skiva fläskfilén och toppa med kantarellblandningen. Garnera med bladpersilja. Servera till stekt potatis och t ex en balsamvinägersås.

Fläskfilé med balsamicokantareller, stekt potatis och balsamicosås

12 kommentarer

 1. Mickis

  Nu är jag nyfiken. Hur gick det med snittarna på dopet?

 2. Helena

  -> Mickis: Förstår att du är nyfiken; det är jag också! 🙄 Jag pratade med Bodil i måndags och hon sa att det hade gått finfint, men jag vet inte vilka snittar hon gjorde till slut. Jag träffar henne imorgon och då ska jag se till att få en mer utförlig rapport. Jag återkommer i snittärendet! 😉

 3. Jenny

  Det känns som att ni alla använder banancharlottenlök i vartenda recept nuförtiden? Fördelar? Vad skiljer den från en hederlig gammal gul lök?:?:

 4. Helena

  -> Jenny: Jag tycker att schalottenlöken är lite mildare i smaken och passar mig bättre. Storleken på bananschalottenlöken är oftast precis så mycket lök jag vill ha i mina rätter. Det funkar naturligtvis bra att byta ut mot hederlig gul lök om man gillar det bättre! 😛

 5. Minna

  Hej flickor! Trevligt inslag på er på tv – kul och grattis till mig – eran sida verkar vara fylld med mums. Jag behöver alla tips jag kan få för att variera den tråkiga vardagsmaten. Ska nu genast botanisera runt här!

 6. Linda

  Mums såg gott ut 😀

 7. Alvas pappas blogg

  verkar riktigt bra! måste testas!

  trevlig blgg, första besöket!

  🙂

 8. Helena

  -> Alvas pappas blogg: Välkommen hit! 😀

 9. Malin

  Fantastiskt god!! 😆

 10. janna

  skulle en risotto passa till fläskfilèn och kantarellerna måntro?

  1. Maria

   Janna: Risotto funkar säkert alldeles utmärkt till! Du skulle kunna blanda lite stekt svamp med risotton.

 11. Pasta med gula kantareller » Tre tjejer i köket

  […] Fläskfilé med balsamicokantareller […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.