Kotletter med rosmarin och citron

Nyligen uppdaterade jag min gamla kotlett-rätt med en ny kryddning och det blev succé här hemma. Det är ju inte annat än fantastiskt att en så här liten arbetsinsats resulterar i jubel! 😉 Att rosmarin och citron funkar väldigt bra ihop med fläskkött är inget nytt och så länge jag har rosmarin på balkongen (inte egenodlad, men ändå…) är det ju bara en fröjd att krydda kotletterna.

Att bara steka kotletterna rakt upp och ner och sedan serverar dem går bort, tycker jag. De blir ju bara torra och trista. Om du däremot först bryner dem, häller på vatten och låter dem sedan fräsa på spisen i minst 1 timme, blir de möra och goda. Det förutsätter så klart att man har gott om tid för matlagningen, men det är värt varenda minut. Det går bra att förbereda kotletterna dagen innan och sedan bara göra sås, lägga i kotletterna och servera när de är varma.

20120910-193900.jpg

Kotletter med rosmarin och citron

Till två portioner behöver du:

4 kotletter med ben (kotletter utan ben blir lätt torra)
salt
vitpeppar
smör – att steka i
vatten
några kvistar färsk rosmarin
skalet av 1 citron
maizenaredning
en skvätt matlagningsgrädde
japansk soja
ev. lite köttbuljong

Gör så här:

Krydda kotletterna med salt och peppar och bryn dem sedan i smör tillsammans med rosmarin. Tillsätt vatten (ca 1 cm i stekpannan) och citronskal. Låt puttra under lock i minst 1 timme. Titta till kotletterna då och då och se till att de hela tiden har gott om vätska. När kotletterna har puttrat klart är det dags att göra sås på skyn. Sila skyn om du vill bli av med rosmarinkvistarna som legat i sedan du brynda kotletterna. Tillsätt lite extra vatten, vispa runt och låt koka upp. Tillsätt redning (eller låt bli om du tycker det är godast med en tunn sky) och koka upp igen. Späd med en skvätt matlagningsgrädde och tillsätt lite finhackad rosmarin. Jag brukar smaksätta med en skvätt japansk soja och ev. lite buljong. Salta och peppra vid behov. Servera tillsammans med t ex ungsrostade rotfrukter.

 

5 kommentarer

 1. Vespa Vulgaris

  Det där ska jag definitivt prova!

 2. Mari Dahl

  Låter jättegott! Har aldrig provat med citron till rosmarinen. Måste testa och kolla vad min familj säger…

 3. Mi

  Låter mums, det blir kotletter till fredagsmiddag tror jag! Vi köpte en köttlåda med “lite av varje” på Citygross och just fläskkotletter brukar vara svårt att få till. De blir så lätt torra och tråkiga! Det här låter supergott!

  1. Helena

   Jag gör faktiskt aldrig kotletter på något annat sätt än med den här “puttringstiden”. Det är ett enkelt tilltag för att få dem möra och goda. 🙂

 4. Matsedel, vecka 36 » Tre tjejer i köket

  […] morötter med en skvätt rödvinsvinäger och finhackad färsk dragon. Jag gör ungefär så här, men ställer numera in stekgrytan i ugnen på 120 grader (ju längre tid desto godare blir det […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.