Ett kalopskok invigde hösten

Nyligen var det dags för den årliga presentmiddagen och eftersom både jag och min jubilerande kusin har fått husmanskosten med modersmjölken, satsade jag på en klassisk kalops. Ett säkert kort, för kalops blir alltid gott och kräver bara en minimal arbetsinsats. Nu är dessutom hösten officiellt invigd, för mer höst än kalops kan det ju inte bli.

Jag tycker allra bäst om en kalops utan krusiduller. Morötterna lägger jag inte i förrän på slutet så att de behåller krispigheten. Titta till kalopskoket med jämna mellanrum så att det inte kokar torrt (det kan hända även den bästa…).

Till ca fem portioner behöver du:

8 hg högrev – benfri
1 stor gul lök
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
salt
vitpeppar
ca 8 dl vatten
ca 1 dl vispgrädde
1 1/2 msk vetemjöl
ett par droppar coloritsoja

Gör så här:

Skär köttet i kuber och bryn det i margarin. Krydda med salt och vitpeppar. Skala och skär löken i klyftor och lägg i grytan och låt fräsa tills löken har mjuknat. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och vatten så att det täcker köttet. Låt stå och puttra under lock i ca tre timmar tills köttet är mört. Skala och skär morötterna i bitar och lägg i morötterna när det återstår ca 20 minuter av koktiden. Plocka upp köttet. Rör ihop mjöl och lite vatten till redning, häll i grytan, vispa och låt koka upp. Späd såsen med grädde och ev. vatten. Tillsätt ett par droppar coloritsoja för färgens skull och smaka ev. av med salt och vitpeppar. Lägg tillbaka köttet i grytan. Servera tillsammans med kokt potatis.

För att göra födelsedagsmiddagen komplett gjorde jag snabbinlagd gurka på mormors vis. Gurkan passar inte bara till kalops, utan till alla kötträtter.

Du behöver:

1/2 dl ättika (24%)
3 1/2 d vatten
2 1/2 msk socker
1 gurka
2 msk finklippt persilja

Gör så här:

Blanda ättika och vatten. Tillsätt socker och rör runt till sockret har smält. Skiva gurkan med en osthyvel och lägg i lagen. Tillsätt persiljan. Låt stå i minst 3o minuter innan servering. Krydda ev. med en nypa salt och ett par varv med vitpepparkvarnen.

Till efterrätt blev det Magnus rabarberpaj och vaniljsås. Bakad dagen innan och det var ett riktigt lyckokast eftersom pajen bara blev godare av att stå i kylen över natten. Dessutom minimerade det ju tiden i köket på bjudningskvällen.

3 kommentarer

  1. Niklas

    Klassiskt och himla gott! Bra idé det skall jag göra snart!

  2. Matsedel, vecka 39 » Tre tjejer i köket

    […] Köttbullar, kokt potatis, gräddsås, lingon och snabbinlagd gurka […]

  3. Köttfärslimpa fylld med trattkantareller & Västerbottensost – höstens favorit » Tre tjejer i köket

    […] Lägg trattkantarellerna i blöt så att de mjuknar. Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla i ca tio minuter. Finhacka löken och blanda med färsen och ströbrödsblandnigen. Tillsätt ägget och krydda med salt och svartpeppar. Mängden krydda är svår att ange, mitt tips är att provsteka en liten klick färs och smaka av. Nio gånger av tio får jag krydda mer, så det är helt klart så att färsen kräver en hel del kryddor. Forma färsen till en limpa, gör en ficka i mitten och lägg i osten och hälften av svampen (skär den ev. i mindre bitar). Lägg färslimpan i en ugnsform och klicka lite margarin över och baka i ugnen ca 25 minuter i 200 grader (en innertemperatur på 75 grader är lagom). Vispa ur ugnsformen med lite vatten och häll vätskan i en kastrull. Tillsätt trattkantarellerna och låt koka upp. Häll i redning, buljongtärning och soja och låt puttra i ett par minuter (tills mjölsmaken försvinner). Späd med grädde och  vatten tills såsen är lagom tjock och krydda ev med salt (men se upp; både buljongtärningen och sojan innehåller salt) och svartpeppar. Servera tillsammans med kokt potatis, lingonsylt och snabbinlagd gurka (recept på den goda gurkan finns en bit ner i det här inlägget). […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.