Självrannsakan

Ett nytt år ligger som ett oskrivet blad och vad passar väl bättre än att gå tillbaka till sina nyårslöften från ifjol och se om man lyckades uppfylla dem?!

Jag ska laga mer vardagsmat (nu är det J som oftast står för vardag och jag som står för fest)

Nja, det gick väl lite si och så med det här. Visst, jag lagade mer vardagsmat i början av året men sen urartade det till de gamla rutinerna… 🙄

Jag ska prova fler nya recept, inte bara tänka att jag ska prova dem

Här tycker jag nog att jag kan ge mig godkänt.

Jag ska äta mer frukt och grönt

Japp det har jag gjort och ska fortsätta med!

Jag ska fortsätta att gå på restaurang ofta och njuta av det (det här blir inte svårt att hålla)

Med beröm godkänt – men det var som sagt inte så svårt…

Jag ska bli bättre på att testa nya ställen och inte bara gå till mina favoritrestauranger

Nja, det har bara blivit två nya bekantskaper under året och det är väl i underkant tycker jag. Grill och Göteborg var det i alla fall som var nya för året.

Sist, men inte minst, jag ska laga mat med Elin och Helena (och blogga om det) åtminstone varannan månad

Ja det här gick ju bra fram till sommaren, sen var det mer sporadiskt. Vi får bättra oss under 2006 helt enkelt!

Slutsats: Tre godkända av sex möjliga – det finns definitivt utrymme för förbättring!!!

Istället för en blomma #2

Kökstjejerna + respektive var bjudna hem till Elin på en engelsk roast dinner häromkvällen och som gåva till värdparet hade jag gjort en burk fikonmarmelad. Funkar bra till ostbrickan med t.ex. brie, camembert eller blåmögelost. Enkelt att göra var det också!

Fikonmarmelad
250 g torkade fikon
3 dl rött portvin
1 dl muscavadosocker (jag använde ljust)

Gör så här
Skär fikonen i bitar och skär av stjälkarna. Lägg dem tillsammans med portvinet och sockret i en kastrull på svag värme och koka långsamt ihop till marmelad. Behövs mer vätska så tillsätt lite vatten. Låt marmeladen svalna och förvara i glasburk i kylen.

Marmeladen håller sig ca 2 veckor i kylskåp. Om man inte vill använda portvin kan man ta tranbärsjuice istället. Receptet hittade jag i Elle a’la Carte nr 3 2005.

De godaste julklapparna

Det blev en hel del matrelaterade julklappar i år. Några var till mig och några var till sambon, men vi har delat på det mesta. Eller ja en del julkakor tvingade vi på mina medbloggare häromkvällen när vi firade Matbloggspriset med en klassisk roast dinner.

Det har flyttat in flera flaskor med olivolja och balsamvinäger med tillhörande ”sprayflaskor”, en orgie av engelska julkakor (christmas cake, plum pudding med brandy butter och mince pies), godsaker från Lewis & Cooper, en ny laddning av havtornste, ett par kokböcker, ett olivträd och så en ask choklad från Thorntons. Tack snälla tomten!

Ingen jul utan julgodis

Dagen före julafton så gjordes det julgodis.

Knäck, citronkola och pepparkakstryffelMintkyssarna förvandlades dessvärre till en stor betonggris i finaste skålen (en del våld räddade åtminstone skålen) och orken försvann innan det var dags att göra Lingontryfflar. Däremot så blev det god Tomtefudge!

TOMTEFUDGE

  • ca 10 st skumtomtar (50 g)
  • 2 dl socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 150 g vit choklad
  1. Dags för tomtemassaker! Klipp de stackars tomtarna i små bitar!
  2. Blanda de fd tomtarna med smör, socker och vispgrädde i en gryta. Värm på svag värme tills allt är smält. Fortsätt att småkoka i 10 minuter under omröring.
  3. Dela chokladen i små bitar och rör ner den i grytan och rör om tills massan blir blank.
  4. Tag grytan av värmen, fortsätt rör om och häll upp fudgen i en smord form, 20 x 30 cm.
  5. Låt fudgen stelna, skär därefter i små bitar.


Bild lånad från Cloetta som gör de fantastiska skumtomtarna aka Juleskum – som faktiskt funnits i deras sortiment sedan 1934!