Projekt surdeg – hur gick det?

I måndags drog jag ju igång projekt surdeg med ledning av Pain de Martins fantastiska bloggserie Lilla surdegsskolan. Och nu kan man ju fråga sig – hur gick det?

Sist jag skrev var jag lite orolig att jag skulle glömma att mata surdegen på torsdagsmorgonen men det var inget problem. Däremot skulle jag egentligen ha tittat till den även på torsdagskvällen men då var jag på julfest och surdegen blev bortglömd när jag kom hem mitt i natten.

I fredags morse tyckte jag inte riktigt att surdegen verkade ha tagit sig så jag tog bort lite och matade den igen. Igår morse såg den fortfarande lite klen ut så jag gjorde om proceduren igen, tog bort lite, matade den och ställde den dessutom på ett lite varmare ställe. Det gjorde susen, sent igår kväll såg den precis ut som det var tänkt och jag kunde börja med degen som skulle bakas ut idag.

Färdigjäst i bunken

Så här såg det ut när degen fått jäsa i 2½ timme i bunken

Dags att grädda

Efter ytterligare en timmes jäsning i formen är det äntligen dags att grädda

Mitt första surdegsbröd!

Mitt första surdegsbröd! Worth waiting for!

Resultatet blev ett mycket gott bröd och jag ger en stor eloge till Martin för hans pedagogiska inlägg och hans tålmodiga svar på alla frågor i kommentarsfälten! Tummen upp! 😀

Arla Köket vardag


Bokomslag: Arla Köket

För ett tag sedan fick jag ett recensionsex av nya kokboken Arla Köket vardag som är fullmatad med 126 snabba och lättlagade vardagsrecept. Många av recepten känner jag igen från Arlas sajt, www.arla.se, men att ha dem samlade i en bok är förstås mer bläddervänligt. Den här kokboken passar den som har svårt att variera vardagsmatlagningen och vill ha tips på rätter som med lätthet lagas på max 30 minuter. Boken innehåller också tips på vilka råvaror som är bra att ha hemma för att enkelt kunna variera sin matlagning.

Även om jag inte kommer att följa recepten till punkt och pricka tycker jag att de funkar bra som inspiration. Vardagsmatlagningen behöver jag, som ni vet, hjälp med att variera och skoja till. En av rätterna jag absolut ska testa är köttfärsbiffar i pepprig sås här nedan (bild och recept publicerade med tillstånd av Arla Köket).


Foto: Arla Köket

Köttfärsbiffar i pepprig sås (4 portioner)

500 g köttfärs
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk chilisås
1/2 tsk salt
smör – att steka i
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk grovmalen peppar, t ex svart-, vit-, grön- och rosépeppar
1 tsk soja
1/2 tsk timjan
1/2 dl vatten

Gör så här:

Blanda köttfärs, vitlök, chilisås och salt till en jämn färs. Forma färsen till 8 biffar och stek dem i smör i en stekpanna i ca 3 minuter på varje sida. Ta upp biffarna. Rör ner creme fraiche, peppar, soja, timjan och vatten i stekpannan. Koka upp såsen och lägg ner biffarna. Låt puttra i ett par minuter. Servera tillsammans med t ex pasta.

Arla Köket vardag finns att köpa på arla.se.

Projekt surdeg #2

Matade just surdegen, den såg fin ut så jag är fortfarande vid gott mod! Nu gäller det bara att jag kommer ihåg att mata den imorgonbitti innan jag drar till jobbet. Får nog lägga in ett larm i mobilen så glömsk som jag är. I väntan på surdegsbrödet hade jag tänkt röra ihop en hurtbulle ikväll, men det fanns inget bikarbonat hemma så det blev inget av med det.

Husman på en måndag

Vår mataffär hade specialpris på kalvfärs så jag bestämde mig för att det fick bli husman på en måndag. Wallenbergare med potatismos, om än med något oortodoxa tillbehör – enkelt att göra och så himla gott! Tyvärr hade vi inget smör hemma så jag fick steka i olja, inte riktigt samma känsla men det funkade det med.

Till 8 biffar använde jag:
450 g kalvfärs
1 tsk salt
4 äggulor
1½-2 dl grädde (jag använde matlagningsgrädde, men eg. ska det vara vispgrädde)
nymald svartpeppar
smör att steka i

Gör så här
Blanda färsen med saltet, rör därefter ner äggulorna, grädden och ungefär ett kryddmått nymald svartpeppar. Arbeta ihop ingredienserna till en jämn smet. Forma 8 biffar som du steker i smör på medelvärme, ungefär 3 minuter på varje sida.

Wallenbergare med potatismos

Till wallenbergarna serverade jag hemgjort potatismos (vispa pressad, kokt potatis tillsammans med lite grädde till lagom konsistens, smaka av med salt och peppar), rårörda lingon och inlagd gurka. De ”obligatoriska” gröna ärtorna hoppade jag över, jag är inte så förtjust i dem. 🙄