Hur memorerar du dina vinfavoriter?

Jag har minne som en guldfisk när det gäller att komma ihåg namn och helst årgång på vin som vi har provat. Tack och lov så minns oftast maken vad det var när jag ringer honom från Systembolaget och frågar “du det där goda vinet vi hade till lamm på den där restaurangen  förra året”. Vinetiketterna brukar ju hjälpa mig på traven ibland som ni vet. Men  jag funderar ändå på den ultimata loggen för att komma ihåg de viner vi prövat.

Under en tid loggade vi alla viner på den nu försvunna sajten vinvin.se och luften gick minst sagt ur mig när sidan utan förvarning försvann. Vi hade ingen backup för allt vi loggat där och sen dess så har jag inte riktigt orkat ta tag i “logga-vinfavoriter-projektet”. Så just nu lutar det åt att vi får bli lite old school och kanske memorera i en vanlig skrivbok. Den digitala världen i all ära men jag tror en pappersdagbok känns mer pålitlig ibland.

Det jag vill komma ihåg i den Ultimata Vin-appen/loggen:
– vinets namn förstås och årgång
– aktuell druva + land. Gärna att det blir sökbart så att jag får upp alla prövade riesling enkelt på en lista. Eller alla spanska viner osv.
– hur det smakade förstås. Samt en skala, förslagsvis 1-5, hur jag uppskattade den.
– i vilken grad det var prisvärt. För det är ju nödvändigtvis inte enligt samma skala ovan… (eller alt hoppa över detta, på något sätt så säger det ju sig självt om man skattar ett omdöme och sen ja relaterar till priset)
– kommentarer i fritext om vad det passade till – alternativt inte passade till.

Rieslingen Fritz Zimmer (Riesling Spätlese Feinherb (nr 2124) till exempel (ett produktprov som jag nyligen fått möjlighet att testa) skulle tex vinna på att ha dessa två skattningsskalor för att precisera ett omdöme. Jag hade nog bedömt det högre i prisvärdhet (89:- är ju inte så farligt) men kanske ifrågasatt den mer på smakskalan. Det är nackdelen med tex vinvin-appen som jag testar på min Ipad som enbart skattar vinets prisvärdhet och inte hur det smakar. Det här vinet tex var ju lite för sött för mig personligen trots att den är kategoriserad som halvtorr. Vi serverade den till skaldjur efter rekommendationen på systembolagets hemsida men jag tycker inte alls att den hade den skärpan smakmässigt för att matcha våra räkor. Vinet hade en ganska söt doft, mycket honung som dominerade, ja jag tänker att den gör sig bättre som sällskapsdryck. Såg även att AoM kommenterat den som, “Inte så finessrikt, men lättsamt och trevligt”. Håller helt klart med där.

Som ni märker så behöver jag få ordning på hur jag ska memorera mina vinfavoriter. Hur gör ni för att memorera era vinfavoriter? Vore kul med er input så att jag kanske får till min ultimata logg någon gång!

11 kommentarer

 1. Ullis

  Jag har nyligen börjat skriva ner och fota mina viner i iPhone-appen “MemWines”. Skriver jag inte ned så kommer jag nästan aldrig ihåg… hopplöst.

  1. Elin

   Är den bra? Du får gärna blogga om den 🙂

 2. simon

  Jag och min sambo kör fortfarande analogt dokumenterande och skriver allt i en bok som står uppställd i kökshyllan. Det är också rätt trevligt att kunna bläddra i den där boken och minnas goda viner och middagar

  1. Elin

   Alltså jag är inte helt omöjlig om att gå över till analog arkivering i den här frågan. En superenkel blogg med ett antal taggar skulle ju iofs kunna lösa “problemet” men jag orkar adminstrera en till blogg tror jag 🙄

 3. Hanna

  Hos oss är det pojkvännen som är vinansvarig och mest -intresserad. Han kör old school och tar av etiketterna och klistrar in i en vinbok.

 4. Helena S

  Jag använder iPhoneappen Memorable Wines sedan en kort tid.
  Den har de flesta av dina funktioner, men ingen betygssättning, vilket stör mig.

 5. Matblogg Lyxig Mat

  Jag memorerar mina favoritviner enligt bokstavskompinationen:
  A
  M
  A
  R
  O
  N
  E
  Jätteenkelt att komma ihåg. 😉

  /Jens

 6. I mitt stora kök

  Det finns en superbra liten bok från bla bluebox som är perfekt att anteckna vinerna i. Liten smidig och mer plats för det viktigaste.
  http://www.bluebox.se/showinfo.asp?id=a07074&method=search

  Lycka till =)

 7. Kleine zalze » Tre tjejer i köket

  […] Hur jag ska logga våra vinfavoriter har jag fortfarande inte riktigt bestämt så det får bli en snabbnotering här: Kleine Zalze Vineyard Selection Shiraz Mourvèdre Viognier (nr 2034) drack vi häromkvällen.  Otroligt gott och passade ypperligt bra till grillat lamm och en lätt sommarsallad. Salladen var mest blandade bönor och strimlade grönsaker som rörts ner i pesto med chili. Mycket smak med minimal insats av kocken! […]

 8. Joakim Nilsson

  Har någon provat http://winenotesapp.com/ ? Gillar ideen om en bra vin-app… Kanske ett projekt att ta tag i.

 9. Höstens röda favorit » Tre tjejer i köket

  […] Ni minns mina funderingar kring hur vi ska logga våra vinfavoriter? Det blev till sist en vanlig hederlig pappersjournal där vi skriver ner och betygsätter våra vinfavoriter. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: