Jordärtskockssoppa med pancetta

Lite vintrigt och fint ändå med jordärtskockssoppa. Har tänkt i flera år att jag ska odla egna skockor (eller är det kockor?!) men det har inte blivit av.

Jag gör gärna soppan lite flexitariansk med hönsbuljong och toppar med pancetta. Egentligen lite från höften – typ 50/50 av jordärtskockor och potatis, tar i från knäna med att smaksätta buljongen och rundar av med grädde, Jag tror att den här receptskissen stämmer ganska bra.

PS! Långt ifrån alla tål jordärtskockor. Värt att dubbelkolla om du tänker bjuda gäster. De innehåller inulin som kan ge magont.

Jordärtskocksoppa med pancetta

  • 700 gram jordärtskockor
  • 700 gram potatis
  • 1 stor gul lök
  • ett par vitlöksklyftor
  • olivolja eller smör att steka med
  • 12-15 dl kycklingbuljong (beroende på hur du vill ha soppan, krämig eller lite tunnare)
  • 3 dl grädde av valfri sort. (vi använder laktosfri)
  • torkad timjan
  • flingsalt och svartpeppar
  1. Skala och skiva potatis och skockor i jämnstora skivor. <Skala och hacka all lök.
  2. Fräs lök mjuk med olivolja i en större soppkastrull.
  3. Preppa kycklingbuljongen. Vi har glutenfria tärningar och jag tar en extra.
  4. Häll i potatis, skockor, buljong och grädde i soppkastrullen. Glöm inte att pynta med ett par nypor torkad timjan. Låt småkoka under lock i 15-20 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
  5. Mixa soppan slät med stavmixer direkt i kastrullen.
  6. Salta och peppra. Addera eventuellt lite mer timjan.
  7. Hacka pancetta fint och stek knaprigt. Använd som topping på den varma soppan.

Veckans bästa

Har jobbat i Stockholm några dagar den här veckan. Fick en liten snöchock! Vet inte hur många gånger jag halkade och stod på huvudet. Huh! I morse gick jag barfota i Birkenstock här hemma ute i trädgården. Kontraster minst sagt.

Igår var vi en sväng till Tunbridge och köpte fotbollsskor till barnens rugbyträning. Hann också med en sen lunch på The Middle House i rara Mayfield. Mycket sympatisk pub som jag tror vi besöker snart igen.

Idag har vi promenerat runt i parken vid Chartwell som varit Winston Churchills hem. Bra söndag!

Vad vi har ätit?

MÅNDAG: Vego! Glutenfri spaghetti med svartkål/kikärtor/chili/citron och Hecks urgoda vegokorv (quinoa/spenat/ingefära).

TISDAG: Nästan vego! Flex! Jordärtskockesoppa med kycklingbuljong i hopkoket. Toppade med lite fint tärnad stekt pancetta.

ONSDAG: Middag på Hantverket! Bra restaurang en bit upp på Sturegatan. Bildspam kommer.

TORSDAG: Middag på Tegelbacken! Också en trevlig restaurang som öppnat för några månader sedan i Stockholm.

FREDAG: indisk hämtmat hemma.

LÖRDAG: Tioåringen preppade en gigantisk nacho platter med kyckling. Lagom pga sen publunch. Hallonsorbet till efterrätt.

SÖNDAG: Maken lagade lammstek, Yorkshire puddings, ugnsrostad potatis, rödvinssås, ostgratinerad blomkål, bräserad kål och säkert något mer jag har glömt i matkoman. En bortglömd pudding från Waitrose’s samarbete med Heston Blumenthal till efterrätt.

Bra kväll på Tegelbacken!

Veckans bästa

Årets andra vecka bjöd på lite kalasfirande. Hurra för vår TRETTONÅRING!

Idag blev det publunch . Hamnade på Coach and Horses ett par mil bort som var väldigt trevligt. Mer som ett vardagsrum. Tror jag aldrig sett så många hundar i en bar.

Ingen högoddsare att vi åt en klassisk sunday roast. En mycket bra sådan.

Ja det var väl typ hela veckan på en minut. Blir lite mer uppväxlat tempo nästa vecka.

Vad vi har ätit?

Måndag: Vego! Födelsedagsbarnet önskade svamprisotto till middag. Glutenfri citronkladdkaka till efterrätt! Typ så här.

Tisdag: kyckling med potatis, svarta oliver, random grönsaker och mycket citron i ugnen.

Onsdag: Rester från både måndag och tisdag. Stärkte upp med sallad med riven rödbeta och nersmulad fetaost.

Torsdag: Vego! Rotfruktssoppa (gulbetor/kålrot/morötter/savoykål) med pestokrutonger coh färsk klippt persilja. Lite som den här fast med mer grönsaker.

Fredag: Mest vego! En bunt trettonåringar hade pizza till middag och Netflix. Vi andra gömde oss och fick vänta på eventuella rester.

Lördag: Brittisk komfortmat: smördegsinbakad kycklingpaj, hemgjorda pommes, skysås och gröna ärtor. Ingen orkade efterrätt.

Söndag: Publunch vid tretiden så inte så mycket plats för middag. Mätt på klassisk rostbiff, Yorkshire pudding, blomkålspuré, bräserad rödkål mm.

Bäst under 2018

Innan jag kastar mig in i 2019 med full kraft är det på sin plats att summera det gångna året, tycker jag. Så här i backspegeln kan jag se tillbaka på många goda middagar, resor, nya vardagsrecept och annat härligt matrelaterat. Häng med, så ska…

Veckans bästa

Alltså vardag. Bra grej ändå. Tror jag har skrivit det förut. I torsdags började tjejerna ny termin och jag slog på jobbdatorn igen. En lång termin väntar eftersom de går på grönbete först i juli. Men det kommer ett par lov på vägen tack och lov.

Jag har inga matrelaterade nyårslöften. Av någon anledning brukar det bli lite mer omstart med maten när höstterminen börjar. Men kanske att jag skriver en önskelista på restauranger jag vill prova i London under 2019?

Vad vi har ätit?

MÅNDAG: Nyårsafton hemma! Tre sorters snittar som barnen fixade. Fin mör köttbit med bearnaisesås till varmrätt. Tack maken för det. Glutenfria brownies extra allt till efterätt. Sedan såg vi Londons spektakulära fyrkverkerier på tvn vid tolvslaget.

TISDAG: Kycklingsallad med belugalinser och kokta ägg + caseardressing.

ONSDAG: Middag på Honest Burger i Soho. Hett önskat av barnen sista dagen på jullovet. Barnen åt månadens burgare för januari och jag provade deras kycklingburgare. Kan tipsa om att deras nya veganburgare som äldsta barnet åt får full poäng. Och deras glutenfria friterade lökringar är ooh-aaah.

TORSDAG: Vego! Beluga Bolognese. Hackade ner lite trötta grönsaker i pyttesmå tärningar. Plus sparrisbroccoli och glutenfri spagetti.

FREDAG: Vego! Quesadillas med sötpotatis och svarta bönor + tre olika dippsåser.

LÖRDAG: Lammburgare med fetaostdressing. Tioåringen bakade sega maränger och gjorde marängsviss.

SÖNDAG: Saffransmarinerad kyckling, tomatsallad med mynta, vitlökssås, basmatiris med granatäpple, cashewnöttee, torkade aprikoser och persilja. Creme brûlée till efterrätt.

Sega maränger, lite vispad grädde, färska hallon, lite hackade valnötter och smält mörk choklad. Bra så.