Hej igen Lilla Ego

Något jag verkligen har längtat efter är att få återse Lilla Ego. Ständigt fullbokat. Men jag galopperade dit kvart i fem (ja!) en dag efter jobbet när jag var i Stockholm senast och knep de två sista (ja!) barplatserna med en kompis. Alltså baren ÄR ju de bästa platserna här eftersom man kan spana in när de preppar i luckan. Kan vara ett av mina absolut bästa Stockholmstips. Blev inte besviken den här gången heller.

Börjar bra med magiskt fint rivet smör med rostade frön till det fantastiska brödet. Halleluja!
Kryddsotad oxrygg med rotselleri, jalapeños, frasig majskräm och vinägersky. Magiskt gott!
Bakad vaniljkräm, makadamianötter och getostskum. Bara gå hit och ÄT säger jag. Fantastiskt.

Risotto med rödbeta, fetaost och valnötter

Risotto igen? Ja det äter vi ofta. Här blev den juligt röd av rödbetor och toppades med fetaost och valnötter. Ännu ett säkert kort att lägga till i bloggarkivet. Vego och glutenfritt!

Risotto med rödbeta, fetaost och valnötter

  • Koka risotto på vanligt vis. Alltså med avorioris och lite fräst lök med en skvätt vitt vin och mustig vegobuljong. Min familj äter typ 8 portioner enligt mått som står på påsen.
  • När risotton är klar – blanda ner generöst med tärnad kokt rödbeta.
  • Lägg upp på tallrikar.
  • Smula över fetaost över den varma risotton (så att den smälter ner lite).
  • Toppa med valnötter och vattenkrasse.
  • Om du vill: ringla över lite balsamicocreme

 

 

 

Kent: lunch på the Sportsman

Redan när maken tackade ja till jobbet här i England (vilket var typ förra vintern) bestämde vi oss för att vi skulle luncha på the Sportsman när vi väl var på plats hela familjen på sommarlovet.

Det gick ju sådär. För det är ALLTID fullbokat. Men jag lyckades knipa ett bokning för två till vår bröllopsdag som är 29 november. Trots att det var en mulen dag mitt i veckan var det fullbokat när vi kom.

Varför är det svårt att få bord? Kanske inte enbart för deras michelinstjärna. Det finns oändligt många stjärnprydda restauranger i England. Kanske för att de tryggt äger första platsen på listan för Englands bästa gastropubar. I britternas ögon är det kanske än mer prestigefullt.

De andra pubarna på den här topplistan som vi har vart på har inredningsmässigt vart väldigt uppfixat. Det som kanske är lite oväntat är att Sportsman inte alls har lagt något krut på att fixa inredningen. Min första tanke när jag satte mig ner var att jag hamnat i en värmestuga i fjällen. Här är det lite trött furupanel på väggen och pappersservetter framdukat. Inget extra piff eller linnedukar.

Men.

Det ÄR ett härligt mottagande här. Lite spartanskt beställer du maten vid baren när du kommer in. Många gäster var uppenbarligen här för att fira något. De har endast ett bubbel på glas – men för tio pund får du ett generöst glas Taittinger (vilket många verkade börja sin lunch med). Väldigt charmigt att hänga med alla andra gäster i entrén där du även läser dagens meny på väggen. Det är mycket fisk och skaldjur från havet intill.

Menyn är helt i min och makens smak. Vi hade inte riktigt tid med deras avsmakningsmeny eftersom vi skulle hinna hem och hämta upp barnen från skolan så vi körde på en relativt snabb tre-rätters. Ostron är populärt att börja med här men det fixar jag inte riktigt på fastande mage. Jag hade inte ens frukost i magen för att kunna njuta så mycket som möjligt av maten.

Vad vi åt?

Min förrätt med färsk krabba, morot och hollandaise var inte alls som jag hade tänkt mig. Smakmässigt trevlig men kanske med lite väl snäll smak. Rätten kom ut i en skål som en coleslaw utan textur. God men jag blev inte bensvept. Något krispigt bröd eller liknande hade passat till.

Varmrätten? Åh! Så bra! Den här typen av vällagad mat ger mig hybris däremot. Perfekt kyckling. Ljuvlig tryffelsås. Fin smakkombo med en skiva färsk korv och purjolök på tallriken. Oklanderligt bra potatis. Det är precis det här som är grejen med gastropubar. Maken var nöjd med sin fisktallrik.

Ett tag övervägde jag att skippa efterrätt. För jag var så himla mätt. Men efter ett andra glas bubbel och lite betänketid fanns det kanske lite plats. Och det är BRA efterrätter här.

Precis när vi tänkte betala och gå, kom den trevliga hovmästartjejen ut med en liten extra efterrätt med ljus för att fira vår bröllopsdag. Så rart!

Det här var en väldigt prisvärd lunch. Trevlig och verkligen avslappnad miljö. Nästa gång tar vi med oss barnen så att vi hinner njuta av avsmakningsmenyn!

Englands bästa gastropub 2018.
Krabba, morot och hollandaise.
Full poäng för deras varmrätter.
Episkt för att använda ett slitet uttryck. Varm chokladmousse med salt karamellsås i botten. Toppat med en kula mjölksorbet.
Glass med färskost. Päron. Maräng. Smulad ingefärskaka.
En rar hälsning från köket.

Hej då 2018!

En del mat lagat av barnen blev det när Instagram summerade de bilder som fått mest likes under året!

  1. Röstade på svenska ambassaden i London. Tog typ hela dagen resmässigt.
  2. Vinter hemma på vår gata i Stockholm.
  3. Bästa Tioåringen fixade en plåt med nachos.
  4. Det flyttade in en igelkott i vår trädgård.
  5. Firade världens bästa Tolvåring i Goa.
  6. Hemma runt hörnet vid vårt hus i England.
  7. Bästa Sjuåringen fixade sallad med rökt makrill.
  8. En rar liten laxtartar preppade av Tioåringen.
  9. Rabarberglass med kardemummasmul och hallon.

Fem goda restaurangbesök under 2018

2018 började vi med att resa runt i Indien. En resa jag gärna gör om rakt upp och ner. Det är faktiskt det resmål som barnen längtar mest tillbaka till. Speciellt till Varkala. Ingen resa är bokad i nuläget tyvärr men visst finns det en viss diskussion om NÄR det kan bli aktuellt igen. Här finns alla inlägg om resan.

Nepaliska momos på Darjeeling Café i Varkala är definitivt med på årets topplista.

En fikafavorit hemma i Stockholm under året har helt klart varit Mr Cake. En himla omväg för att ta oss dit från västerort men väl värt det. Rekommenderar verkligen. Allt.

Heja Mr Cake!

Goda saker att minnas under 2018 är ju en helkväll på Familjen i Göteborg. Helt klart min typ av restaurang.

Slush hemma hos Familjen.

Det har vart en hel del glutenfritt i bloggen år sedan två av tjejerna fick diagnosen celiaki. Om du frågar dem vart man äter godast ute på restaurang så vet jag vad de svarar. Hamburgare på Honest Burgers i London. Känns fullt rimligt att deras glutenfria burgare finns med på den här topplistan! Tror faktiskt att vi är där igen om några dagar.

Bästa glutenfria burgaren!

Ok det får bli ett till tips från Stockholm. Inte helt enkelt att välja min bästa middag på stan. Men jag tror att jag säger Minh Mat. För HCMC-vibbarna. För det generösa glutenfria utbudet. Och för att det var så galet gott.