Det här så gott till grillat! Äsch det passar ju till det mesta. Vi hade den här enkla tomatsalladen häromveckan till saffranskyckling, vitlökssås och basmatiris smaksatt med granatäpple och nötter. Älskar att hacka ner MASSOR med färska gröna örter i sallad. Det är nog mitt bästa tips för att snygga till vardagsmaten.
Shrirazi – persisk tomatsallad
Finhacka fina söta tomater, gurka och salladslök. Lägg i en serveringsskål.
Som jag tjatar, men soppa ÄR världens bästa rester. Bra att tanka upp barnen med innan träningen om de inte hinner äta middag. Min äldsta har ibland soppa i termos till skolan. Och jag tar gärna eventuella rester till lunch. Den här gillade barnen!
Soppa med butternut squash och curry
en mindre butternutsquash, lagom stor typ
3-4 krispiga äpplen
en mindre gul lök
ett par vitlöksklyftor
valfri olja att steka med
2 msk ”vanligt” currypulver
en tumme färsk ingefära
en liter grönsaksbuljong
ett par lagerblad.
matlagningsyoghurt att toppa med (vi har laktosfri).
Skala och dela pumpan. Skeda bort kärnorna. Tärna i små kuber. Skala och tärna äpplena. Hacka all lök. Fräs allt med olja i en större kastrull.
Strö över curry och riv ner ingefära. Rör om. Höll över buljongen och lagerblad. Låt puttra tills grönsakerna är mjuka nog att mixas. Lyft dock upp lagerbladen först!
Mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
Toppa tallriken med lite matlagningsyoghurt i samband med servering.
Det här var veckan då East Sussex gick in i typ ett aktivt beredskapsläge för att klara SNÖKAOSET. Det ryktades om att det skulle bli hela minus två grader. Skolan bad oss hålla koll på mailen ifall de eventuellt skulle stänga på kort varsel. Tydligen räcker det att en elev halkar omkull för att ”health and safety” eventuellt tar beslut för att stänga resten av dagen.
Hur det gick?
Skolan som äldsta dottern går på, öppnade först klockan tio ett par dagar så att alla föräldrar kunde sladda dit med sina sommardäck i lugn och ro. Det två andra fick vara hemma i fredags eftersom skolgården inte ansågs säker med all is. Snow day, som är orsaken till att skolan stängs, är onekligen ett nytt begrepp i min ordbok.
Hann med en kort sväng till Stockholm för en kurs. Äntligen har jag vart på Fafa´s på Upplandsgatan! Berättar mer en annan dag!
Igår var vi in en sväng till London och såg musikalen School of Rock. Härlig föreställning. Är väldigt imponerad av de yngsta i ensamblen. Lunchen innan i Covent Garden var tyvärr inget att skriva om. Hade läst att RossoPomodoro hade bra glutenfri meny men den här var inte kul. De glutenfria pizzorna på PizzaExpress är helt klart bättre hälsar barnen. Min sallad var trist. Men det var ändå mysigt promenera runt i ett soligt Covent Garden för lite shopping och underhållning av gatuartister.
Kallt men mysigt i Covent Garden.
Idag blev det sovmorgon eftersom rugbyträningen var inställd. Mellanbarnet bakar muffins med en kompis och de andra kollar ikapp Melodifestivalen från igår. Hur det är med snön? Nej nu är den borta!
VAD VI HAR ÄTIT?
Prickade in fem vegomiddagar den här veckan. Schvong!
Måndag: Laxsoppa med räkor och risnudlar. Typ Hot and Sour boostad med chili/ingefära/lime/koriander/mynta.
Tisdag: Vegopasta med svamp, grädde, purjolök och parmesan.
Onsdag: Snabbvisit i Sverige. Hämtade urgod falafel med tillbehör från nyöppnade Fafa´s vid Odenplan.
Torsdag: Middagsdejt på Astrids i Bromma. Vego och cava! Portobellosvamp och jordärtskockor med lagrad ost, grönkål plus vinegrätte med soja & hasselnötter.
Fredag: Random quesadillas hemma igen i England. Dels ett par med strimlad flankstek och grönsaker. Plus ett par med sötpotatis och svarta bönor. Glass till efterrätt.
Lördag: Middag på tåget hem från London. Hämtade småplock från M&S.
Söndag: Eftersom det är Yorkshirepuddingens Dag är det inte helt otippat att maken preppar rostbiff med dessa rara puddingar. Skysås. Ugnsrostad potatis. Pepparrotssås.
Alltså vad jag har längtat att få äta här! Alla foton som jag har sett härifrån i det sociala mediaflödet har vart så himla lockande. Mina förväntningar på att få äta här har vart nästintill ohanterbara.
Min entré till restaurangen var inte särskilt storstilad. Jag kom direkt från Arlanda Express och halvvägs genom stan möttes jag av en blött blaskig snöskur. Med det sagt, vill jag säga att personalen är så himla GULLIG att jag faktiskt glömde bort att mascaran runnit och jackan fick mig att se dränkt ut. För det är ändå lite uppklätt här.
Maten? Galet bra – om vi ska ta den korta versionen. Skandinaviska smaker snyggt presenterat. Älskar allt vi som hann prova. Grät lite inombords för att jag var för mätt att prova fler tallrikar. Hit vill jag tillbaka snart!
Deras laxtartar är inte så diskret som du tror. Delas med fördel mellan två personer. Så får man slåss om den sista. Fruktansvärt bra. Hoppas den finns på menyn nästa gång.
Deras variant på råbiff är världsklass. Har allt smakmässigt och med olika texturer. Grym!Ugnsbakad rotselleri. En fin sak.MISSA INTE efterrätterna. Som till exempel deras donut med äppelglass. Härlig!Log lyckligt när jag åt deras pumpaglass med havtorn.
Jag är lite svårflörtad på ris. Kanske åt jag för ofta när vi bodde i Vietnam. Men barnen gillar ris som vardagsmat och jag inser ju att om det lagas lite matigare passar det fint i deras matlåda till skolan dagen därpå. Det här med att uppfinna tre matlådor till barnen varje vardagmorgon är nog så utmanande ibland. Aaargh!
Receptet nedan som är lånat från Waitrose passar mig. Lätt modiferat eftersom de använde couscous men nej det funkar inte hemma hos oss. Vad vi hade till? Saffranskyckling, vitlökssås och tomatsallad med mynta. Bra middag!
Basmatiris med granatäpple och cashewnötter
Preppa 4 portioner basmatiris på vanligt vis.
Hacka ner 7-8 torkade aprikoser tillsammans med en ordentlig nypa paprikapulver och lite kanel plus lite rivet citronskal.
Rör ner ett par nävar grovt hackade cashewnötter, ett par matskedar granatäppelkärnor och generöst med klippt färsk bladpersilja.