Londontips?

Till helgen åker Magnus och jag till London. Det blir mitt första besök i den brittiska huvudstaden och det ska bli härligt att ta ett skutt ur ekorrhjulet här hemma. Förra året var vi i Berlin vid den här tiden och det var ett riktigt lyckokast, så nu hoppas vi på en härlig anglofil långhelg.

Eftersom jag vet att ni är grymma på att ge tips inför resor hoppas jag att ni kan hjälpa mig med era bästa Londontips. Vad har ni hittat på? Vad/var har ni shoppat? Vad/var har ni ätit?

Vi ska bo i närheten av Hyde Park (tunnelbanestation Paddington) och även om vi så klart inte bara kommer att hålla oss just där, vore det kul med tips på åtminstone någon restaurang i närheten.

Kom igen; fyll kommentarsfältet med grymma Londontips! 🙂

För enkelhetens skull

Allra helst vill jag inte publicera den här bilden, för fy tusan vad risig den är. Men, rätten är så genial att jag inte kan låta bli. Bortse alltså från det dåliga ljuset och tänk er stället en knivskarp bild med perfekta potatisklyftor, tomater och finfina prosciuttolindade kycklingfiléer med rosmarin.

Laga den här rätten mitt i veckan eller på helgen; den gör sig bra precis när som helst. Lättlagad, men oväntat god!

Klyfta potatis, ringla över olivolja och krydda med flingsalt. Sätt in i ugnen på 175 grader. Linda prosciutto eller bacon runt kycklingfiléer och putta in en rosmarinkvist under skinskivan. Fäst med tandpetare. Bryn i stekpanna. Lägg kycklingen i samma form som potatisen och låt steka klart (kycklingen är klar när innertemperaturen är 70 grader). Klyfta tomater och lägg i formen när det återstår ca 10 minuter. När kycklingen är klar har du hela rätten i en enda form! Servera tillsammans med en sås bestående av creme fraiche, grovkornig senap, finhackad persilja, salt och svartpeppar.

Rosmarin är en riktig höjdare tillsammans med kyckling och fläskkött. Gör som jag och ha en kruka stående i köket, så kan du ha rosmarinfest vilken dag som helst!

Tips inför resa till Bologna?

Det kom ett mail från Lisa som ska resa till Bologna:

Hej!
Läser er blogg med stort intresse och har fått intrycket att ni har varit med om matupplevelser både hemma och på era resor. Jag och några av mina vänner är MYCKET matintresserade och ska resa till Bologna om 14 dagar. Har ni tips på ställen att njuta av mat och dryck i denna stad? Vi besöker också gärna affärer och platser där det kan finnas ät- och drickbara souvenirer. Tack på förhand! Hälsningar Lisa

Helena har förvisso flugit till Bologna för vidare färd mot Viareggio, men i övrigt står vi oss slätt när det gäller den staden. Kanske finns det någon läsare som sitter inne med de bästa tipsen?

Fyll på i kommentarsfältet!

Kryddigt fönster

Det finns åtminstone en fördel med att ha bott trångt under flera år; jag ser ganska små och (för andra) helt normala faciliteter som värsta lyxen. T ex att ha ett fönster i köket som jag kan fylla med färska örter. Ni förstår vilken crazy människa jag är, va?

Det är lite trångt på fönsterbrädan just nu. Olivträdet står lite grand i skamvrån (helt utan anledning) och slåss om platsen med basilika, rosmarin, persilja och ett par blomlösa pelargoner (som förstås inte är några kryddor, det vet t om jag!).  

Förutom att de färska kryddorna höjer vilken maträtt som helst många snäpp, blir det enklare att vara lite spontan i matlagningen med en kryddasernal i köket. Har jag t ex inte planerat någon sås till kycklingen räcker det att finhacka lite färska kryddor och blanda med creme fraiche, lite senap, salt och peppar för att middagen ska bli komplett.

Nyligen sådde jag basilikafrön från IKEA (!) i en gammal konservburk. Jag var skeptisk om fröna över huvud taget skulle visa livstecken med tanke på att de inte precis kommer från en autkoriserad fröbutik, men redan efter två dagar stack det minsann upp små gröna musöron ur jorden. Nu återstår att se om det blir någon basilika att tala om. Kanske ökar oddsen eftersom jag puttade ner fröna i en konservburk som det har legat hela tomater i. Jag tänkte att tomater och basilika ju är så goda vänner i verkligen livet att det kanske bättrar på basilikans livsandar.

Vilka färska kryddor har du oftast hemma? Vad använder du dem  till?