Cobbler med rabarber och jordgubbar

Jag är otroligt glad över att ha fått den fantastiskt fina boken Mina Efterrätter av Elisabeth Johansson i min ägo. Den är sprängfylld med välskrivna recept och med god variation. Jag vill verkligen göra allt (okej, jag hoppar kanske över ogrässorbet, men förövrigt då) i boken och jag är ganska säker på att det här kommer att bli ett söndernött exemplar i mitt kök.

Det är från denna bok som jag har gjort min första bekantskap med cobbler som är en amerikansk variant på smulpaj. Jag har inga referenser på hur den “ska” vara men jag lovar att det här är en väldigt god efterrätt. Vi har gjort den tre gånger på en vecka vilket får ses som ett MVG i den här familjen.

Cobbler

Ett grundrecept.

 • 100 gram rumsvarmt smör
 • 1 dl strösocker
 • 1,5 dl havregryn
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk bakpulver
 • 0,5 dl vispgrädde
 • 1 stort ekologiskt ägg

Fyllning: jag stekte rabarberbitar i smör och farinsocker + att jag skivade jordgubbar. Det funkar säkert alldeles utmärkt med vilka frukt och bär som helst.

 1. Blanda smör och socker i en större skål.
 2. Rör ihop alla torra ingredienser separat och rör sedan ner i socker-och-smör-röran.
 3. Blanda ner ägg och grädde. Det blir en kladdig grötliknande smet.
 4. Lägg de bär du vill använda i en ugnssäker form och täck över med cobblersmeten. Det behöver inte täcka alla bär tycker jag, utan en del rabarber kan synas. Cobbled betyder för övrigt “lappa ihop”!
 5. 5. Gräddas i 175 grader i ca 20-25 minuter beroende på ugn.

 

 

 

 

 

 

11 kommentarer

 1. Hanna

  Ser riktigt gott ut! Har faktiskt inte testat cobbler, men sugen pa att testa. Har hort att det ska vara som en blandning av smulpaj och kaka.

  1. Elin

   Ja stämmer bra, prova!

  1. Elin

   Ja faktiskt, och snabbt fixat 😳

 2. Solblomma

  Åhh den här pajen älskar jag 🙂 , fast i min har jag inget ägg utan 1/2 dl sirap och 150 g smör (och 1/2 dl matlagningsgrädde)- smält i kastrull sedan 2 dl havregryn, 2 dl socker och 2 dl mjöl och 2 tsk bakpulver i och vispa runt med sked och sedan samma som i ditt recept , över bären och in i ugn 175 grader 25-30 min..smakar lite härligt knäckigt oxå iom sirapen 🙂

  1. Elin

   Ska testa din variant också. Kan tänka mig att det knäckiga passar till höstens äpplen….

 3. KarinW

  Spännande! Cobbler är nytt för mig!

  1. Elin

   Ja det var nytt för mig också, sen googlade jag och hittade hur många recept som helst 😛

 4. Chokladpudding med hallon och lättvispad grädde » Tre tjejer i köket

  […] ni hur lyrisk jag var över den fina boken Mina efterätter i somras? Alla recept jag har provat hittills ur boken har varit mer än bra och receptet på […]

 5. Ännu en födelsedagstårta » Tre tjejer i köket

  […] som är ett riktigt guldkorn. ALLT blir bra från denna bok. Jag har tidigare berättat om hennes fantastiska cobbler som jag har gjort många gånger. Missa inte heller hennes  chokladpudding!  Så därför […]

 6. TBT – bästa rabarbertipsen » Tre tjejer i köket

  […] Cobbler med rabarber med rabarber och jordgubbar (hej mitt bästa tips!) […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.