Buffémat i sommartider

Sommaren är bufféälskarnas bästa tid eftersom det finns gott om festliga tillfällen; konfirmationer, examensfester, bröllop eller för den delen helt vanliga födelsedagar. En buffé passar förstås även under vintern, men på sommaren har åtminstone jag ett extra stort sug efter smårätter och framförallt kalla sådana. Att välja rätter som kan förberedas i god tid innan servering är dessutom min melodi.

Tomat och mozarella

En buffé är ett utmärkt tillfälle att bjuda på flera av sina favoriträtter. Varför inte göra minivarianter av sånt du tycker om? Jag satsar oftast på några få “matiga” rätter (tips: dubbelmarinerad älgstek, yoghurt- & citronmarinerade kycklingklubbor, färsbiffar med persilja och oliver eller helstekt fläskfilé) och kompletterar sedan med smårätter (tips: parma- & sparrisrullar, quinoa-, bön- eller pastasallad), flera sorters såser och röror (tips: kronärtskocksröra, limesmör, fetaostcreme, rucolasås och tzatziki ) och enkla tillbehör (oliver, en grönsallad, bröd och ostar e t c), vilket gör att buffén känns mer fyllig än vad den egentligen är.

Parmalindad sparris

Planeringen är a och o. Skissa på vilka rätter du vill ha med, se till att alla kan äta några av rätterna (en god värdinna/värd har koll på gästernas ev. allergier eller “matnojjor”) och välj sånt som inte kräver mer tid än vad du tycker är rimligt/kan avsätta. En buffé med få genomtänkta rätter är flera gånger bättre än en spretig buffé utan någon som helst röd tråd. Med det inte sagt att du inte kan blanda fisk och kött t ex.

Oliver

Att göra desserter i miniportioner och servera i udda glas (ju fler sorters glas desto trevligare!) är både dekorativt och kul, tycker jag. Nackdelen är att det är ganska mycket jobb med en sådan variant i jämförelse med att göra alla portioner i en enda stor form. Men visst överväger fördelarna? Gör t e x vit chokladpannacotta med björnbärsmousse, citronfromage (båda på bild nedan) eller en granité på äppelvodka och häll upp i snapsglas (ingen av desserterna mår bra av att stå framme någon längre stund, men granitén är extra känslig och måste ätas på en gång!).

Smådesserter

Under sommaren är det extra viktigt att vara noga med hur vi hanterar maten. Tänk på att de rätter som är kalla verkligen ska vara kalla (isbädd eller liknande är ingen dum idé) och att de varma rätterna ska hållas riktigt varma (en värmeplatta kan vara en god investering om man ofta bjuder till lite större kalas).

Bufféinlägg i bloggen:

Buffé till en lillasyster och examensbuffé. Mindre buféer finns här och här. Missa inte heller recepten från Ragazzes grillkväll.

4 kommentarer

 1. KarinW

  Tack för tips till studenten!

 2. Tre tjejer i köket » Gott bröd till buffébordet

  […] Behöver du buffétips? Kolla in mitt inlägg från förra sommaren här. […]

 3. Tre tjejer i köket » Midsommartips ur arkivet

  […] stora bufféinlägget med massor av fina […]

 4. Bulgursallad med oliver och dijonsenapvinägrett » Tre tjejer i köket

  […] Med värmen kommer picknick-tillfällena och då passar den här bulgursalladen finfint. Jag kan t o m lova att den har potential att bli din sommarbästis. 😉 Gör salladen i god tid innan servering; den blir som allra bäst om den får stå och gotta till sig över natten t ex.  Bulgursalladen är också en bra bas på en buffé (fler buffétips hittar du här). […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.