Ragazzes grillkväll

I fredags var det dags för en ny matlagningskväll, denna gång både utlokaliserad (sambon och jag vaktar svärmors hus) och med gästartist (min sambo J, tillika kvällens grillmästare) och gäster (Helenas sambo M och vår vän N). Temat för denna gång: Ragazzes grillkväll! Inspiration från Allt om mats grillspecial sommaren 2005 och Mat & Vänner nr 2 2005.

mat på grillen, mango/avokadosalsa, tomat/chilisalsa, baguette, basilikapotatis, paprikapesto, jordgubbar, key lime paj
Kvällens meny bestod av grillad hickorymarinerad kyckling- och fläskfilé, grillad halloumi, moster Margits salsa, melonsallad, rostad paprikapesto, mango- och avokadosalsa med chili, oliver från Hötorgshallen, basilikapotatis, saltpotatis och slutligen key lime paj med kanel och jordgubbar. Till detta drack vi Mauro Primitivo, Mariestad och Loka melon/citron. Nu till recepten!

allt det goda

Rökig hickorymarinad
Ingredienser (till ca 500 g kött/kyckling)
3 msk raps- eller majsolja
3 msk kinesisk soja
3 msk vitt vin
1 tsk flytande honung
1-2 tsk rökextrakt (vi använde Liquid Smoke från TryMe)
1 krm tabasco

Gör så här
Lägg det som ska marineras i dubbla plastpåsar. Blanda marinaden, börja med 1 tsk rökextrakt, smaka av och tillsätt ev. mer röksmak. Häll marinaden i plastpåsen, se till att allt blandas, förslut väl och placera i kylskåp.

Kommentar
Vi marinerade både fläskfilén och kycklingfiléerna över natten. Till fläskfilén smaksatte vi marinaden med en stor hackad vitlöksklyfta, till kycklingfilén smaksatte vi med skal och saft från en citron.

Melonsallad
Ingredienser (ca 4 portioner)
100 g ruccolasallad
½ galiamelon
½ cantaloupemelon
¼ vattenmelon
2 kiwi
salt, peppar, olivolja

Gör så här
Tärna melonerna, skala och tärna kiwin. Blanda salladen, frukterna, salt, peppar och ringla över olivolja.

Rostad paprikapesto
Ingredienser (ca 4 portioner)
1 liten hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 burk grillad paprika i olja (ca 300 g, Zeta)
100 g sötmandel
1 msk pressad citron
½ tsk salt
1-2 tsk sambal oelek

Gör så här
Mjukstek lök och vitlök i lite av paprikaoljan ett par minuter. Kör “fräset” med sötmandeln några varv i mixer. Tillsätt paprikan med sin olja, pressad citron och salt och mixa ytterligare några varv. Smaksätt med sambal och låt peston stå svalt en stund.

Mango- och avokadosalsa med chili
Ingredienser (10 portioner)
2 mogna mangofrukter
3 mogna avokado
4 skalade tomater
1 schalottenlök, fint strimlad
1 chili, skuren i fina tärningar
salt, peppar

Gör så här
Skala mango och avokado, dela tomaterna och skär bort kärnhuset. Skär avokado, mango och tomater i små tärningar. Blanda allt och smaksätt med salt och peppar, ringla ev. över lite neutral olja.

Basilikapotatis
Ingredienser (ca 6 portioner)
600 g små färskpotatisar
2 msk olivolja
2 msk av din favoritvinäger
en kruka färsk basilika
riven parmesan

Gör så här
Koka potatisen. Gör en basilikavinägrett genom att blanda olja, vinäger och finhackad basilika (det blir godast om man gör den i god tid så att den får dra åt sig basilikasmaken). När potatisen är klar häller du av vattnet, låter den svalna lite och delar sedan de ljumna potatisarna i mindre bitar. Lägg dem i en serveringsskål, häll över vinägretten, blanda runt och strö över riven parmesan. Servera!

Saltpotatis
Ingredienser (ca 6 portioner)
600 g färskpotatis (gärna så små som möjligt)
2-3 dl flingsalt

Gör så här
Tvätta potatisen. Låt skalet sitta kvar så potatisen inte blir FÖR salt. Koka potatisen som vanligt. Serveras ljumna.

Key limepaj på kanel med jordgubbar och lime
Ingredienser (till 6-8 små formar á 1½ dl eller 1 större paj)
200 g digestivekex
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 msk råsocker
100 g smör, smält

Fyllning
4 äggulor
1 burk sötad, kondenserad mjölk
1 dl pressad limesaft (2 lime)
jordgubbar till dekoration

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Mixa eller smula kexen med kanel, vaniljsocker, socker och smör. Klä små formar eller en stor, ca 24 cm. Grädda pajskalet ca 5 minuter och låt det svalna innan fyllningen läggs i. Rör försiktigt ihop äggulor, mjölk och lime utan att vispa. Häll blandningen i pajskalet och ställ det att stelna i kylen över natt. Dekorera inför servering med skivade jordgubbar och rivet limeskal.

Helena: Sällan har jag blivit så mätt (trots att vi insåg att vi tagit i i överkant och strök en bufférätt) och ätit så gott. Saltpotatisen och moster Margits salsa är gamla beprövade favoriter, men bland nykomlingarna hamnade mango- och avokadosalsan och limepajen i topp!

Maria: Ja jösses vad mätta vi blev, sambon var så frustrerad för han ville ju verkligen äta mer men det gick inte! 😉 Mango/avokadosalsan var super, pajen var urgod och enkel att göra och basilikapotatisen har vi levt på nästan hela sommaren. Ännu en toppenkväll att lägga till handlingarna!

Elin:: Paprikapeston blev min favorit liksom limepajen. Jag måste nog investera i en flaska rökextrakt till nästa grillsession!

18 kommentarer

  1. Anne

    Mm, låter jättesmarrigt! 🙂

  2. Helena

    Låter otroligt gott. Hur lång hållbarhet tror ni paprikapeston har?
    Tips på vad den kan användas mer till?

  3. Polly

    Åhh guuuud så mumsigt! Vem mutar man för en inbjudan…?? 😉

    (Jag kan diska…!:-D )

  4. Cissi

    Åååh vad gott allting lät! Måste definitivt testa både avocadoslsan och parikapeston. Kanske tillsammans med den där saltkokta potatisen som jag suktat efter så länge…

  5. Viktoria Schiöler

    Det ser jättegott ut! (Jag kan också diska…)

  6. Elin

    Helena, paprikapeston håller inte alls länge för om inte du äter upp den på stört så gör nog någon annan det 😉

    Jag tror den håller som vanlig pesto, dvs i en tätsluten burk i kylskåpet så går det nog ett bra tag. Den passar som pålägg, dip, olika fyllningar borde gå bra tex fyllda kycklingfiler med kanske en parmaskinksskiva runt vore nog inte så dumt… grillar du parikorna själv i ugnen så blir det budgetvariant som är minst lika god!

    Det låter bra med en jourhavande diskstab förresten 😉

  7. sara

    ååååhhh, vilka bilder och jag blir så himla hungrig… ska testa peston!!

  8. Åsa

    Tack för en finfin meny till lördagens grillfest! En dum fråga: När man kokar saltpotatisen, ska saltet vara med i kokvattnet eller ska saltet strös över potatisen efter det att den blivit kokad?

  9. Maria

    Åsa-> Ingen dum fråga alls, det framgick ju inte av det jag skrev… Man häller saltet i kokvattnet tillsammans med potatisen. Hoppas ni får en trevlig grillfest (om ni väljer ngt av det vi lagade blir det garanterat god mat iaf!). 😀

  10. Elin

    Åsa, jag som är saltpotatisfantast vill gärna påminna om flera bra såser till; hemgjord aioli, eller en kryddig tomatsalsa går också bra till. Och gör en STOR sats 🙂

  11. godeha

    Fina bilder… jag blir inspirerad! Jag kan tipsa om en kul grej man kan göra med den saltkokta potatisen: när den är nästan klar häller man av vattnet och låter den ånga av sig vattnet. Sen penslar man dem lite lätt med olivolja och låter dem gå klart på grillen 6-7 minuter. Vänd ganska ofta så de inte blir för gillade.

  12. Maria

    godeha-> Det låter fantastiskt gott, måste testas!

  13. Anders

    Mmmm. Uj vad jag blev grillsugen!

  14. Tre tjejer i köket » Arkiv » Att överraska en 30-åring

    […] Därefter blev det tomat- och mozzarellasallad till förrätt. Varmrätten bestod av mästerligt grillad oxfilé (svärfar is the man!), klyftpotatisar, svärmors fantastiska trattkantarellsås, melonsallad och mango/avokadosalsa; dryck till varmrätten var Mauro Primitivo. Slutligen åt vi chokladkaka med tryffel och pinjenötter tillsammans med kaffe/te och avec. En äkta skånsk spettekaka fanns också med på ett hörn, “direktimporterad” av J:s syster. […]

  15. Midsommartips ur arkivet » Tre tjejer i köket

    […] inlägget om vår grillkväll finns bland annat flera goda […]

  16. Fylld lövbiff med smak av Italien » Tre tjejer i köket

    […] t.ex. med basilikapotatis och en grönsallad med den goda pinjenötsdressingen! (vid tillagningstillfället var tomater det […]

  17. Färska räkor » Tre tjejer i köket

    […] åt vi kräftstjärtar, aioli, örtmajonnäs (vanlig majonnästillagning + färska örter), mango- & avokadosalsa med chili och […]

  18. Mmm… midsommar! » Tre tjejer i köket

    […] bestod av ört- och citronmarinerade kycklingspett, basilikapotatis, grillad majs, grillade smålökar, citronsmör och en grönsallad med pinjenötsdressing. En […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.