Examensbuffé

Att planera en buffé innebär en hel del bläddrande i mattidningar, idébollande med sina medbloggerskor och inte minst letande i minnet efter goda rätter man har ätit. Svårast av allt är att veta hur mycket som kan tänkas gå åt av varje rätt, vad som är mest populärt och hur högt man ska lägga ribban.

Lillebror och hans sambo tog examen den andra dagen i juni och matplaneringen påbörjades i början av maj. Först diskussion om vad de ville ha på buffébordet (pastasallad och färsbiffar var deras enda krav egentligen) och sedan fick jag ganska fria händer att pussla ihop resten. Kruxet var att hitta rätter som kunde göras helt klara dagen innan eftersom vi skulle åka på examensceremoni 10 mil bort och inte hade tid med mer än garnering och finlir på själva festdagen. Med noggrann planering klarade jag mig med en dag till inköp och en dag i köket. Det goda oliv- och tomatbrödet och jordgubbstårtorna bakade lillebrors svärmor, Yvonne, och vips hade jag klarat mig undan det den här gången också! 😉

Välpackad vagn
En välpackad kundvagn på Maxi ICA Stormarknad.

Chilin ska finhackas = handskar på
Efter att ha hackat chili utan handskar ett flertal gånger har jag lärt mig!

2,4 kg färs blir biffar
Rulla, rulla och skjuts ner i pannan!

Buffébordet

Examensbuffé till 30 personer

Fördrink; mousserande vin & smördegsstänger

Yoghurt- och citronmarinerade kycklingklubbor
Färsbiffar med persilja och oliver
Pastasallad + Quinoasallad med cocktailtomater, paprika och god olivolja
Moster Margits tomatsalsa
Fetaostcreme
Rucolasås
Tsatziki
En blandsallad med hallonbalsamvinäger, flingsalt och svartpeppar
Lite plock; tomater, marinerade champinjoner, oliver, rödlök, fetaost, färskost, rädisor och cocktailkapris
Oliv- & tomatbröd

Kaffe och jordgubbstårta

Utan oliver, ingen buffé

När gästerna hade gått hem kunde jag lätt konstatera att färsbiffarna och quinoasalladen varit riktigt populära (att quinoan så gott som tog slut förvånade mig, jag gjorde den mest för att jag själv tröttnat på pastasallad och trodde inte att så många skulle våga sig på den) medan kycklingen låg kvar på faten. Beror det på att de flesta undviker att äta kyckling på kalas eftersom det är svårätet? Lite folie runt kycklingbenen hade varit en bra idé. Såserna gick inte heller åt på långa vägar, men de var å andra sidan goda att äta till grillspett dagen efter!

13 kommentarer

 1. Anne

  Det låter jättegott – och jag är inte förvånad att quinoasalladen tog slut, den verkar supergod 🙂

 2. Oskar

  Vilken mother-of-a-blowout buffé! Tror gästerna fortfarande ligger och flämtar. Och plötsligt har jag nya matuppslag för sommaren. Färsbiffarna ser så goda ut. Och Quinoasalladen ska provas inom några dagar. Jobbigt att upptäcka detta kl elva på kvällen….och bara ha ett äpple hemma :shock:.

 3. Maria

  Starkt jobbat! Allt låter och ser jättegott ut!

 4. Max

  Men, vad är det jag ser? Arlas Apetina i kundvagnen? Usch och fy, inte ens riktig fetaost. Huga, blä, urk… 😯

  😉

 5. Elin

  Allt ser valdigt gott ut, far vi nagon recension fran matgasterna ocksa???

  Max, ja jag haller med dig trots att jag normalt ar en trogen Arla-aktivist, deras sk fetasost ar inte i narheten av,ehum, flera andra marken 😉

 6. Helena

  -> Max: Jag VISSTE att du skulle kommentera fetaosten! Jag skyller på den betalande modern som fick välja sort! 🙄

 7. Xtian

  Kan inte undgå de stora chips-påsarna i din kundvagn (SourCream..och en påse som ser ut som grill eller nåt). Men dom finns inte med på din buffé-meny…. var det snacks till matlagarna eller kanske har du bara glömt bort att sätta upp dom på menyn?… för det kan ju inte vara så att du med vilje har utelämnat snacksen… Skulle såra oss djupt… en sån otroligt stark laguppställning i övrigt. Men inga chips. 😆

  (ok, vi är petiga j*vlar, vi kan egentligen inte anmärka på din otroliga prestation med så mycket gott. Vi är ju bara sjuka på det där “snacksiga sättet”)

  /Red. FFL

 8. Helena

  -> Xtian: Chipsen glömde jag alldeles bort! Det är mycket riktigt OLW:s Sour Cream och en påse Lättsaltade. Storasyster Helena tyckte att ungdomarna var tvungna att ha något tilltugg till ölen sent på kvällen, men när chipsen ställdes fram sa de att de inte hade plats för mer i magen. 😛 Fast det fanns de som hade gott om chipsplats i sina magar dagen efter istället! :mrgreen:

  Jag ber om ursäkt för chipsfadäsen. OLW-påsarna satt på avbytarbänken och fick inte komma in på plan förrän matchen var avgjord. 😉

 9. Lisa

  Åh, så kul att följa varornas väg till buffén! Mera sånt!

 10. Vickan

  Wow vilken buffé, ser helt fantastiskt ut! Biffarna ska jag lätt provlaga… och enderadan kanske jag vågar mig på Qinoa…men inte än 😉

 11. Smördegsstänger med pesto & ost » Tre tjejer i köket

  […] Smördegsstängerna serverades som tilltugg till mousserande vin innan examensbuffén. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.