Kalasmat

Jag bjöd till kalas härom dagen. Tanken var att vi skulle sitta på gården och kalasa och på så sätt göra det möjligt för de två kattallergiska vännerna att vara med och väderguden visade sig sannerligen från sin bästa sida. Det blev en härlig kväll och det var en fröjd att kunna sitta ute i sommarvärmen.

Det var en vanlig födelsedag mitt i veckan och min ambitionsnivå var istället-för-tårta-mat och eftersom vi skulle sitta ute gällde det att hitta på mat som inte krävde lång förberedelse, något kallt som var gott i värmen (eftersom jag själv inte riktigt orkar med varm mat när det är sommarhett) och något som inte krävde tallrikar, bestick och annat porslin som skulle bäras ut på gården. Jag bestämde mig för att göra en sallad på svensk färskpotatis, lufttorkad skinka och parmesan som jag serverade i höga plastglas, vilket visade sig vara både trevligt och praktiskt. Eftersom jag är en riktig plockmatsfanatiker blev det förstås lite sådant också; oliver, fetaost, bröd och färskost. Och till efterrätt svärmos goda rabarberpaj med vaniljsås.

Potatissallad med lufttorkad skinka och kronärtskockor, 10 portioner

1 kg färskpotatis
1 stor rödlök
1 burk kronärtskockshjärtan
2 stora tomater
ca 1 msk olivolja
saften och skalet av 1/2 citron
20 skivor lufttorkad skinka
hyvlad parmesan
30 cocktailtkaprisar
1 ask rucola
flingsalt
svartpeppar

Gör så här:

Skrapa/borsta potatisen och koka den så att den blir lagom mjuk (d v s inte jättefärdig eftersom den då lätt blir mosig). Låt potatisen kallna och dela den sedan i mindre bitar. Hacka rödlöken, dela kronärtskockorna och blanda med potatisen, olivoljan och både saft och skal av den halva citronen. Skär tomaterna i klyftor och blanda i salladen. Krydda med flingsalt och svartpeppar från kvarn. Strax innan servering; vänd i den sköljda rucolan, skär skinkan i halvstora bitar och lägg i några småskivor i varje glas, toppa med cocktailkapris och hyvlad parmesan och avsluta med några varv med pepparkvarnen.

Sallad i plastglas

Sallad i plastglas

Att sätta igång ugnen på eftermiddagen kändes lite motigt eftersom det var rejält varmt i lägenheten, men med facit i hand var det värt det. Bröden blev riktigt goda, trots att jag definitvit inte är en bakmänniska. Det blev en variant av ost- & oreganobrödet; den här gången med svarta oliver i det ena och fetaost och oregano i det andra.

Med hela det minimala köket belamrat av påbörjad potatissallad och rabarberpajer fick brödet lov att jäsa i sängen… bredvid datorn. Och ja, t o m bakanalfabeten vet att bröd ska jäsa under handduk, men på bilden är de på väg in i ugnen! 😉

Nyjäst bröd i sängen

Oliv- resp. fetaostbröd

Svärmors rabarberpaj

1/2 kg rabarber
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
100 g smör eller margarin
1 ägg
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Blanda alla torra varor, men spara 1 dl av strösockret. Skär det kalla smöret i bitar och hacka sedan ihop det med de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och fortsätt hacka (knåda inte ihop degen, det här ska bli en smulpaj!). Lägg häflten av degen i botten på en pajform. Dela rabarberna i småbitar, lägg dem i pajformen, häll över 1 dl strösocker och avsluta sedan med resten av smuldegen. Grädda i ugnen (200 grader) i 20-25 minuter. Servera tillsammans med vaniljsås.

Rabarberpaj

Helenas kommentar: det gick åt ungefär 1 1/2 paj till tio personer och halvan som blev kvar åt vi med lätthet upp dagen efter (och då var den minst lika god)!

6 kommentarer

 1. Tre tjejer i köket » Ett kalopskok invigde hösten

  […] efterrätt blev det Magnus rabarberpaj och vaniljsås. Bakad dagen innan och det var ett riktigt lyckokast eftersom pajen bara blev godare […]

 2. Sommarkalas » Tre tjejer i köket

  […] Förra årets junikalas finns här. […]

 3. Snabb sommarmat: potatissallad » Tre tjejer i köket

  […] recept på potatissallad; potatissallad med oliver och västerbotttenost potatissallad med saganaki potatissallad med lufttorkad skinka och kronärtskockor potatissallad med citroncremefraiche och kräftstjärtar potatissallad med sparris och […]

 4. I potatissalladstider » Tre tjejer i köket

  […] Potatissallad med lufttorkad skinka och kronärtskockor […]

 5. TBT – bästa rabarberreceptet » Tre tjejer i köket

  […] åt även hennes svärmors utomordentligt goda rabarberpaj. Alltså Helena lagade den. Inte svärmor. Receptet finns gömt i ett inlägg från 2006  så jag […]

 6. TBT – bästa pajen i juli » Tre tjejer i köket

  […] åt även hennes svärmors utomordentligt goda rabarberpaj. Alltså Helena lagade den. Inte svärmor. Receptet finns gömt i ett inlägg från 2006  så jag […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.