Kosterhavets ekobod

Koster passade oss på så många sätt. Bortsett från att det är en dags bilkörning för att komma dit. Men otroligt fint att vandra på öarna. Vi tankade mycket natur och vyer, plus att vi åt en massa god mat.

Det var inte överdrivet mycket turister trots att vi var där en helg i slutet av juli. Vilket var perfekt eftersom vi är svårflörtade på långa köer och trånga publika event.

Efter +20000 steg i karg och vacker natur mellanlandade vi i trädgården på Kosterhavets ekobod för vätskepaus. Matklockorna gick lite olika hos alla fem. Egentligen laddade vi för middag senare men det blev att vi beställde in två pizzor för att hålla alla på balanserat humör inför kvällen på den andra ön.

Med gluten: tomater, fior de latte, alspånsrökt kött fråm Kosterlamm, lök och timjan.

Alltså. Galet goda pizzor. Är det något vi äter ute rätt ofta så är det väl just pizza. Dessa hamnare lite högre på rankinglistan. Glutenvarianten ovan hade en så himla god botten och det goda omdömmet ha med lite rökt lammkött. Halleluja. Full poäng för den glutenfria nedan också. Sedan blev det linfärjan vidare och än mer steg inför middagen.

Utan gluten:  creme fraiche, fior di latte, västerbottensost, tångrom, rödlök och dill.

Banoffeepaj med dajm

En favorit bland brittiska bakverk är banoffepaj. Så lätt att förbereda dessutom. En bra sak är att det är betydligt enklare numer när man inte behöver koka kondenserad mjölk på spisen ett par timmar för att få till den rätta krämigheten på dulce de leche eftersom ICA säljer färdigtkokt och klar på burk. Så smidigt. Tack till barnen som fixade.

Banoffeepaj med dajm

En normalstor form.

    • 200 gram (glutenfria) digestivekex
    • 100 gram smör
    • ca 2 msk socker
    • en burk dulce de leche
    • 3 normalstora bananer
    • 3 dl vispgrädde
    • 2 dajmn
  1. Förbered botten: smält smör i en kastrull och blanda ner socker.
  2. Mixa digestivekex till smulor med en stavmixer i en skål. Blanda ner det smälta smöret och nyp ihop till en pajdeg. Tryck ut  i botten på en normalstor pajform.
  3. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader – ca 10 minuter eller tills den har fått fin färg. Låt svalna. Lägg upp på ett serveringsfat.
  4. Bred över en burk dulche de leche. Skiva över bananer.
  5. Vispa och bred på grädde. Hacka dajm och strössla ovanpå.

Sundets skaldjurscafé

Vi har vart på Koster! Från början hade vi en passtid bokad till två av barnen i Strömstad under sommaren. Helt galet att det har vart flera månaders väntan. Så vi hade börjat planera en semesterhelg på västkusten kring det. Sedan dök det upp två passtider i Flemingsberg som vi knep. Men då fanns Koster redan mentalt med i sommarplaneringen. Så vi passerade Strömstad ändå. Utan att behöva besöka polisstationen!

Första dagen hamnade vi på Sundets skaldjurscafé. Vid Långegärd på Sydkoster. Åh vad bra mat. Lite dyrare lunch här för semesterbudgeten men för oss blev det en kombinerad sen-lunch och tidig-middag. Och alla blev nöjda. Ständigt detta att hitta god mat när man är ute på semester som alla fem gillar. Miljön ute på deras däck är så klart också ett plus.

Vad vi åt? Två barn högg in på seglartoast med biff, bearnaise och stekt potatis. En åt bakad potatis med krämig skagenröra. Maken dök ner i en stor tallrik med panerad rödtunga med skirat smör, potatis och skagenröra. Jag fick sommarens godaste musslor! Herregud vad god vitvinsås det var till.

Inget krångel att fixa glutenfria alternativ när vi beställde. Det var bara den panerade fisken vid vårt besök som inte gick att servera glutenfritt. Älskar att de inte hade någon pommes frites alls på menyn, hatten av för det. Är något man tröttnar på snabbt på semestern så är det väl just det. Bra där.

Veckan som gick

Jobbat. Börjat planera för skolstart. Haft fotfraktur i högläge. Inte min bästa specialgren. Inte heller min bästa vecka. Äsch får ju ingenting gjort.

Veckans kontor.

Måndag: grillade kyckling +  grönsaker i parmesandressing. Plus stekt polenta.

Tisdag: Grillade spett med kött och grönsker. Riven sallad med rödkål och rödbetor. Tomatsallad med persilja.

Onsdag: Typ kyckling-burgare. Med någon variant på mejeri-fri coleslaw. Sötpotatisfrites i airfrier. Grilloumi som vego.

Torsdag: Lammentrecote på grillen. Stekt polenta (som åkte in i airfryer). Någon slags ratatoille. Ja typ det här upplägget återkommer rätt ofta.

Fredag: Andra gången vid hade pizza på grillen. Lärde oss av misstagen förra gången. Åh vad gott det är! Ny favorit – med mascarpone, gula kantareller och parmaskinka.

Lördag: Vietnamesiska sommarrullar med två såser. Glass.

Söndag: pga rester – fortsatte på det vietnamesiska temat. Grillade kyckling, fläskkkarre och tofu med vietnamesisk marinad. Nudelsallad.

Pizza med parmaskinka och gula kantareller

När vi fuskade och köpte färdig pizza på Tesco i England fanns det ett par återkommande favoriter. Bland annat den med skinka, mascarpone och svamp. Inget finlir alls med den. Bara en god fulpizza att stärka upp anitpastiplocket med. Vi pratade om den häromdagen och vips blev det vår fredagspizza i uppdaterad version. Det är andra gången som vi grillar pizza och vi har lärt oss lite av nybörjarmisstagen. Och mysigt ändå att sitta ute för att det går:

Pizza med parmaskinka och gula kantareller

En monteringsskiss.

  • Förväll putsade gula kantareller i stekpannan. På med lite salt och peppar.
  • Bred  ett tunt lager med chilispetsad tomatsås på en utkavlad pizzabotten.
  • Lägg på parmaskinka, öar med mascarpone och strössla över kantarellerna.
  • Ner den är bakad och klar – toppa med ruccola.

Rosso Grande blev veckans pizzavin. Länge sedan jag sprang på ett gott budgetvin att tipsa om. 85:- för en liter kändes otippat billigt.