Glutenfri banankaka med lime och kokoschips

Det finns redan ett par bra recept på banankaka i bloggarkivet. Denna är med gräddfil och ingefära. Här är en enklare med kokos. Vill man baka ut i litet kakformat är dessa med havregryn goda.

Här kommer ett till! En typiskt GOD kaka att fika upp på en kvart. Ganska söt topping, minska eventuellt på florsockret. Glutenfritt mjöl passar jättebra till den här typen av recept eftersom kakan blir saftig av bananerna. Rostade kokoschips köper jag på Pieras i Hötorgshallen. Tack till barnen som bakade och tack till Mathias Dahlgrens senaste kokbok för receptinspiration.

Glutenfri banankaka med lime och kokostopping

En avlång form.

TILL KAKAN:

  • tre övermogna bananer (som barnen brukar dissa)
  • 100 gram rumstempererat smör
  • 2 stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl (glutenfritt) vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

FROSTING:

  • 60 gram smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 msk juice från lime
  • en nypa vaniljpulver
  • 100 gram philadelphiaost

PYNTA MED:

  • kokoschips
  • raspet från samma lime
  1. Smöra bakformen och strö gärna lite (glutenfritt) ströbröd runt om. Kokosflingor passar också fint.
  2. Vispa ägg och socker poröst med elvisp i en större skål. Rör ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver.
  3. Mosa bananer med tärnat rumsvarmt smör i en andra skål. Rör ner i äggblandningen tillsammans med mjölken. Häll smeten i bakformen.
  4. Gräddas mitt i ugnen på 175 grader i ca 60 minuter. Låt svalna.
  5. Gör frosting: blanda smör, florsocker, limejuice och vaniljpulver fluffigt i en skål med hjälp av elvisp. Rör ner philadelphiaost. Rör om till en slät röra. Bred över den kalla kakan.
  6. Strössla över kokoschips och toppa med rasp från en lime.

Gustavsfors

Hur vi hamnade här? Vi letade efter hundvänligt boende för fem personer halvvägs till Strömstad. Det mesta var dock fullbokat i slutet av juli. Så hittade vi detta vandrarhem i Gustavsfors. Ja ungefär så gick det till för att vi skulle hamna en bit ut i Dalslands skogar. Kul ändå att bila till nya avkrokar.

Alcatraz – Ja vandrarhemmet heter så – ligger fint vid vatten. Har förutom vandrarhemmet, ett par tält och husbilsplatser plus en del utomhusaktiviteter. Vill man bo tyst och lugnt är det här ett bra stopp.

Utsikt från vandrarhemmet.
Hamnen. Alcatraz är det gula huset i bakgrunden.

Våra två rum var jättefina. Glömde fota!  Men de hade utsikt mot vattnet.

Gemensamt kök på vandrarhemmet.

Vad vi gjorde?  Egentligen inte mycket alls. Åt glass nere vid Brukshandeln. Promenerade lite.

Brukshandelns café. Har en lunchmeny men vi stannade bara för glass och vätskepåfyllning.

Åt middag på Sjömagasinet  som ligger på krypavstånd nere vid vattnet. Det fanns inget glutenfritt på middagsmenyn på vandrarhemmet. Plus att det lockade lite mer att sitta nere vid vattnet.

Kvällsmenyn på Sjömagasinet.

Hela middagsmenyn var glutenfri just denna kväll. Alltså som en vinstlott varje gång sånt händer? Dock hade alla efterrätter gluten, men köket trollade fram glass med jordgubbsås som alternativ. Så snällt!

Kvällens fläskfile med svamp.
Kvällens lax. Något nätt portion.
Barnmenyn.
Sjömagasinet.
På första parkett för kvällens underhållning.
Oj det var ju som inte igår.

Morgonen efter hade andra gäster lämnat så mycket odiskat i köket att vi tog sikte på frukost utomhus vid bilen istället. Ja det var verkligen inte vandrarhemmets fel, man blir bara lite matt på andra gäster inställning till gemensamma utrymmen? Därmed lite trist att vi inte kunde nyttja den fina takterassen för frukost. Vi hämtade kaffe på ICA och pep vidare mot västkusten istället.

Hälsning från ICA!

Jarseost

När vi var i Järvsö åt vi flera goda ostar från Jarseost. Vi hittade dem på ICA mitt i Järvsö men det går även att köpa ostarna direkt från gården. När vi skulle vända hemåt tog vi därför först sikte på Jarseosts ostkiosk (!) ett par kilometer norrut.

Här är det öppet nästan jämt (googla om tider) och allt köps via svish. Smidigt.

Hade vi haft koll på detta innan vi åkte till Järvsö hade vi nog svängt hit direkt första dagen. Hade gärna provat den frysta ostkakan till exempel. Plus gårdens egna glass.

Dessa fina fick följa med hem!

Färskosten med chili var riktigt bra. Krämig och med lagom hetta. Den prisbelönta Linnea-osten är också ett riktigt guldkorn. Vi köpte även hem den otroligt goda blåmögelosten Våga Blå. Hann inte fota den, på grund av ”försvann”en sen kväll, men den är ett riktigt hallelujamoment. Den är PRECIS så som jag vill ha en blåmögelost. Lite snällare. Krämig. Men blå liksom. Åh så bra!

Röra med rökt lax och ägg

Jag gillar Mathias Dahlgrens kokböcker. Numer är de med lättsamt småprat om enkla goda grejer. I den senaste boken ”Mat i sommartid” har vi hunnit laga från flera receptskisser. Bland annat denna som lunch. Typ på knäckebröd. Snabbfixad sommarmat när allt går på lägsta växeln.

Röra med rökt lax och ägg

En liten röra.

Tärna 150 gram rökt lax och lägg i en skål.  Tärna ner två kokta ägg. Klipp ner lite gräslök. Skala och tärna ner ett halvt Granny Smith-äpple. I med 1,5 dl lätt majonnäs och 1,5 dl gräddfil. Kläm över pyttelite citron. Plus lite salt och peppar.

(förra veckan) veckan som gick

Började sista semesterveckan med vad jag ville tro var en stukad fot. Äsch. Snavade snett ute ute på Kosters klippor. Mindre bra att vi planerat in vandring uppe i Idre den här veckan. Ja det blev väl lite sådär för min del. Men övriga i familjen rundade Nipfjället och tog även sikte på Njupeskär. Idag måndag är frakturen ett faktum efter röntgen. Och nu jobbar jag visst igen.

Bra där First Hotel i Falun! En glutenfri hörna på frukostbuffén. Inklusive en glutenfri brödrost.
Sommarens bästa räkmacka. Lagade på Olssons ICA i Älvdalen.
Ett till glutenfritt tips: goda skogsbärsbiskvier från Rättviksbagarn.
Hej Nipfjället.
Och riktigt GODA mackor finns på HotSub i Mora.

Måndag: Denna goda pasta. Med färsk tagliatelle (glutenfri brukar finnas på ICA).

Tisdag: Äntligen försenad födelsedagsmiddag med Helena. Grillade kyckling, korv och fläskkarré. Tomatsallad. Fänkålssallad med dill. Potatissallad. Kronärtskockedipp. Ugnsbakad fetaost med röd lök och citron. Plus banoffeepaj med dajm.

Onsdag: Middag med bbq-tema på Rökbacken i Falun. Bra!

Torsdag; ingen var hungrig efter sen hotellfrukost i Falun men fick välja vad de ville på Ica i Idre. För min del – ICAs dumplings med kyckling och sojadipp.

Fredag: fortfarande i Idre. Sen lunch där barnen lagade pasta i lägenheten vi hyrde. Jag med make hamnade på Idregrillen. Generösa portioner!  Så ingen middag senare mer än att det blev fulchips.

Lördag: i Mora! Goda grejer på HotSub. Åh vad bra!

Söndag: hemma igen. Grillade lite blandat kött +  grillost. Råriven rödbetsallad, typ lite liknande denna (fast utan frön. Tomatsallad. Såser från  Nandos. Grillad sötpotatis.