Spaghetti med vitlök, persilja och chili (pasta aglio e olio)

Vego – check. Snabbfixat – check. Nöjda tonåringar – check. Fast kanske inte så himla matigt. Stärkte upp med stekt broccoli dressad med grön pesto och citron. Plus ett gäng glutenfria strombolis (köp färdig pizzadeg) med salami och mozzarella.

Spaghetti med vitlök, persilja och chili

En skiss.

  • 5-6 färska vitlöksklyftor
  • olivolja att steka med
  • finhackad röd chili, mängd efter egen preferens, jag gillar mycket
  • 2 – 3 dl finhackad färsk persilja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • rasp och lite saft en ekologisk citron
  • ett par matskedar riven parmesan att ha i pastan + till servering.
  • 4 portioner spaghetti (spar 1-2 dl pastavatten)
  1. Hacka vitlök och chili.
  2. Koka pastan al dente.
  3. Förbered samtidigt ”såsen”. Fräs vitlök och chili medl med lite olja på låg värme ett par minuter. Vänd ner zest från en citron.
  4. Spar ca 1-2 dl pastavatten när pastan har kokat klart.
  5. Sila av pastan. Vänd ner chili och vitlök. Rör ner 1 dl pastavatten (ev lite mer beroende på pasta) och riven parmesan. Kläm över lite citron. Klipp ner generöst med persilja. Salta och peppra.

Veckan som gick

Måndag: Maken var borta med jobbet. Äldsta åt på sitt jobb. Ett barn rörde ihop en tomatpasta. Den andra något på temat ägg, pakchoy och asiatisk dressing. Jag åt frysens sämsta matlåda.

Tisdag: Italienska köttbullar i tomatsås, toppad med burrata, plus spagetti. 

Onsdag: Grillade lite blandat. Potatissallad med basilika. Vanlig sallad.

Torsdag: Grillade ribs och kyckling. Plus en stor omgång pit beans. Och mac and cheese.

Fredag: Grillade. Plus rester från tidigare i veckan.

Lördag: var på 50-års-fest och åt en riktigt god buffé. Spar cateringtipset.

Söndag: lasagne och sallad.

Blandat från Göteborg

Sov fint på Hotell Draken. Hann promenera runt hela stan. AW på Feskekörka. Ett stopp på Provianten. Plus en fin lunch på Babot i Saluhallen. En stopp på Ruby Rooftop Bar. Har två middagar att skriva hem om. Plus om bästa räkmackan. Kanske blev det en sen kväll på Ivars Pilsnerbar. Lätt att gilla Göteborg.

 

Passionsfruktsmousse

Nämnde årets påskmiddag här. En av barnen preppade en fantastisk efterrätt. Recept från Arla och ett riktigt guldkorn.

Passionsfruktsmousse

Fem portioner.

    • 6 stycken passionsfrukter
    • 2 dl vispgrädde
    • 150 gram vit choklad
    • 1 äggula
    • 1 dl kvarg (typ kesella)
    • pynta med färska hallon
  1. Halvera tre passionsfrukter. Pressa ner saften i en skål, sila bort alla kärnor.
  2. Vispa grädde. Vispa inte för hårt, eftersom moussen kan bli grynig.
  3. Smält choklad över vattenbad. Ta från plattan.
  4. Vispa ner gulan i chokladen under omrörning.
  5. Vispa ner lite grädde åt gången till en slät mousse.
  6. Tillsätt passionsfruktssaft och kvarg. Blanda.
  7. Häll upp moussen i glas. Ställ i kylen ca 1 tim.
  8. Toppa varje glas med resterande passionsfrukt och färska hallon.

Pom friterie

Började påsklovet med lunch tillsammans med minsta på Pom Friterie. De vann VM i pommes frites förra året. Ligger i korsningen Lästmakargatan/ Regeringsgatan.

Vi delade på två olika. New Yorker kommer med amerikansk majonnäs,  BBQ chipotle, cheddar, picklad chili och jalapenos, muskotcrumble (?!) och gräslök. Provade även Baltic Coast med Västerbottenostsmajo, majonnäs med rökt lax (märktes dock inte smakmässigt), tångkaviar, pressad gurka och dill. MYCKET sås som sagt. Är det världsklass i pommes. Kanske?

Glutenfritt? Typ alla pommes-rätter vid vårt besök. All pommes görs i en separarat fritös utan gluten. Kroketterna som finns som sidorätter har gluten och är i en annan fritös. Så i vanlig ordning, fråga vad som inte är kontaminerat vid beställning.