Sydney – en semestervecka fylld med snabbmat

Vi visste att det skulle bli en dyr vecka när vi kom till Sydney men blev ändå lite i chock när vi såg hur snabbt våra australiensiska dollar försvann ur plånboken. Aktuell växelkurs mot den svenska kronan var ca 7,20 sek när vi var där och jag fick bita mig i tungan ibland för att inte gnälla över priserna. Man svimmar inte bara av värmen när man får betala 50 kronor för två isglassar till barnen. Det blev en hel del picknicklunch hämtat från Subways den här veckan, och så ej att förglömma goda dumplings på Din Tai Fung. Överhuvudtaget blev det mycket snabbmat för att hålla semesterbudgeten.

Tack och lov hade vi bokat en lägenhet vid Hyde Park den här veckan. Vi handlade mat på Coles och lagade middagsmaten hemma alla kvällar utom två. Nyårsmiddagen hittar du här! En kväll hämtade vi sushi från närliggande Makoto och en kväll åt vi en minnesvärd middag på Jamies Italian.

På dagarna hängde vi en del i den nybyggda lekparken vid Darling harbour förutom att vi gjorde den sedvanliga citysightseeingen och vi gömde oss på flera bra museum när solen sken som starkast mitt på dagen. Powerhousemuseumet har en barnutställning på temat Wiggles (favoritprogram när barnen är i England) som sysselsatte våra barn i ett antal timmar. När den här veckan var slut tog vi färjan vidare till Manly beach vilket blev en bra avkopplande kombo till Sydney.

20120104-232327.jpg
Hämtsushi till hela familjen a 49 dollar från Makoto

20120122-091657.jpg 20120122-091916.jpg
God nudellunch på Wok on Inn i gamla stan. Stort plus för ”taket” över torget när sol steker som mest!

Din tai fung i Sydney

Som ni minns så gillade vi ju Din Tai Fung i Hong Kong och de har ju även en restaurang i Sydney. Vi gick förbi en kväll men det var så otroligt lång kö att vi fick ge upp idén att äta få äta middag där. Jag gnällde lite över detta på twitter och strax efter fick jag tips från Foodetc-Paul om att Din Tai Fung även har en takeawaydisk – i en butiksgalleria på gångavstånd från vårt hotell i Hyde Park. Tack Paul! Vi promenerade dit en eftermiddag och barnen var inte svårövertalade att äta dumplings till ”mellis”. Det var nästintill ingen kö och de trillade dumplings i ett högt tempo. Din Tai Fung blev helt klart en av våra matrelaterade höjdpunkter på resan!

20120118-235452.jpg 20120118-235606.jpg

Vinshopping hos Neudorf

Veckorna i Nya Zeeland gick verkligen fort. Innan resan trodde jag nog att vi skulle hinna stanna till på fler vingårdar än vad vi sedan gjorde. Speciellt i Marlborough eftersom vi har flera favoritviner därifrån, men i praktiken svischade vi förbi i arla morgonstund och hade mer fokus på att hitta en bensinstation. Jag hann typ knäppa kort på vingårdarna från passagerarsätet när vi passerade Saint Clair!

En av de vingårdar som vi hann stanna till och botanisera hos var Neudorf som återfinns på södra ön. De hade egentligen fullt upp med en privat vinprovning ute i trädgården när vi stannade till men tog sig ändå tid att berätta om sina viner för oss. Vi köpte med oss ett par flaskor och deras goda pinot noir Toms Block 2009 hade vi senare till middag när vi bodde vid glaciären i Franz Josef. Jag är ganska säker på att vi kommer att nostalgiköpa vinet på nytt när vi är hemma igen, enligt en snabbgoogling så dyker det nämligen upp på Systembolaget i mars!

20120118-230610.jpg

La gourmandise i Nelson

Nelson blev ett av mina (många) favoritstopp när vi reste runt på Nya Zeeland. Det är en otroligt trevlig stad!

Känner man att det har blivit för mycket paj och fish&chips på resan så kan man glädjas åt att det finns ett fantastiskt fint creperie här som heter La Gourmandise.

20120118-213535.jpg 20120118-213729.jpg

Creperiet drivs av ett franskt par och var välbesökt den lördag som vi stannade till på lunch. De har mycket goda galetter och genuin fransk atmosfär som fick oss att nästan att tro att vi plötsligt var i Paris.

20120118-214138.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

God cider värd att lägga på minnet!

Manly beach: Hemingways

20120117-144430.jpg 20120117-144600.jpg

Hemingways på Manly beach är relativt nyöppnat men det känns ändå som om trion bakom detta guldkorn har jobbat fram en mysig restaurang med genomtänkt meny och smarta detaljer. Vad vi inte hade koll på innan var att matsalen en trappa upp enbart är öppen onsdag-lördag så vi fick finna oss i att äta middag från barmenyn. Just det faktum att allt som serverades var utomordentligt bra denna kväll gör att det känns än mer irriterande att vi missade deras ordinarie meny.

20120116-115246.jpg 20120116-115433.jpg

Saken är den att de gör väldigt sofistikerade tolkningar av fastfood. Deras pommes frites med skysås gjord på oxsvans (visst låter chips with ox tail gravy bättre?) var fantastisk. Det är alltid lite klichéartat att säga att något är det bästa man har ätit, men dessa pommes frites, toppat med nämnda skysås, är något vi kommer referera till i flera år. Gudomligt gott! Till höger ovan syns deras tolkning av fish&chips. Både fisk och potatis samsas i dessa kroketter. Riktigt riktigt bra!

20120116-120425.jpg 20120116-120619.jpg

Grillade majskolvar serverades med finriven manchego och limesmör och därefter åt vi små darlingar till hamburgare i ren perfektion. Till allt småplock drack vi fatöl från Little creatures brewery.

20120116-121837.jpg 20120116-121935.jpg

Över till efterrätterna, Även de var i detalj mycket välgjorda. Till vänster syns min jordnötsparfait med hallon, kaksmulor, brioche, sorbet och hallongelé. Med stor sorg så inser jag ju att jag knappast kommer ha vägarna förbi för att äta detta igen. Till höger en fin chokladkreation som den nyblivna sexåringen var tämligen nöjd med. Håhå, vilket toppenställe!