Choklad-och-lakrits-sås

Häromveckan när barnen gick galore och bjöd in kompisar till ett glasscafé gjorde vi en omgång chokladsås enligt det recept jag föredrar mest, Vita harens chokladsås.

Det blir som ni kanske vet, en ganska stor laddning av detta klassiska recept och jag kunde inte låta bli att uppdatera receptet lite med lakritspulver. När chokladsåsen var klar tog jag hälften av såsen åt sidan. I kastrullen smälte jag sen ner ett par teskedar lakritspulver som fick koka ihop med såsen. Det blev ca fem teskedar lakritspulver i en halv sats chokladsås enligt länkat recept. Prova dig fram med ca en tesked åt gången för att hitta rätt balans i smaken. Alltså hur lyckat blev inte det där!  Det blev faktiskt en suverän smakkombo. Härmed döper vi denna sås till Svarta Harens chokladsås!

Favorit i repris  – bästa chokladsåsen!

 • 6,5 dl strösocker
 • 2,5 dl mjölk
 • 2,5 dl vispgrädde
 • 100 g smör
 • 1/2 kryddmått salt
 • 2 dl kakao
 • en nypa vaniljpulver
 1. Ta fram en större  kastrull, minst 2 liter. Blanda strösocker, mjölk, grädde, smör och salt.
 2. Låt såsen sjuda sakta utan lock i drygt en timme tills det blir en tjock och ljust gyllene smet. Inget stormkokande alltså. Rör om då ibland så att såsen inte bränner vid eller kokar över.
 3. Ta av kastrullen från värmen. Sikta ner kakao + vaniljpulver och vispa såsen med elvisp i 5 min. Du märker när den börjar bli klar och fluffa till sig.
 4. Förvara i en stor burk med tätt lock i kylskåpet.

 

3 kommentarer

 1. Helena

  Men åh, vad gott det här låter! Jag har en burk lakritspulver som jag inte vet vad jag ska göra med, så det här ska jag prova. Tack för tipset! 🙂

  1. Maria

   Och jag håller med – det låter urgott! Måste prova!

 2. Alice

  Svarta haren. Det är ju genialt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.