Bästa chokladsåsen

Det här är inte på något sätt “mitt” recept” utan ett gammalt välbeprövat recept från Allt om Mat mer känt som Vita Harens chokladsås. Alice har lite mer koll på historiken. Chokladsåsen behöver puttra en timme på spisen men är väl värd att vänta på och går bra att frysa in (om det mot all förmodan skulle bli något över). Det blev drygt en liter enligt receptet nedan när den var reducerad och klar.

Resultatet? Lätt kolaaktig i konsistensen (kom ihåg vispandet på slutet) med mycket “chokladig” smak utan att du har behövt ha i annan choklad än kakao och inte blir den sockersöt heller. Det här är det enda recept på chokladsås du behöver. Vi ringlar den över glassen tillsammans med nötter och bär. Och det blev stor succé när en rejäl sked av såsen dök ner i ett glas varm mjölk.

Chokladsås

 • 6,5 dl strösocker
 • 2,5 dl mjölk
 • 2,5 dl vispgrädde
 • 100 g smör
 • 1/2 kryddmått salt
 • 2 dl kakao
 • en nypa vaniljpulver
 1. Ta fram en större kastrull, minst 2 liter. Blanda strösocker, mjölk, grädde, smör och salt.
 2. Låt såsen sjuda sakta utan lock i drygt en timme tills det blir en tjock och ljust gyllene smet. Inget stormkokande alltså. Rör om ibland så att såsen inte bränner vid eller kokar över.
 3. Ta av kastrullen från värmen. Sikta ner kakao och vaniljpulver och vispa såsen med elvisp i 5 min. Du märker när den börjar bli klar och fluffa till sig.

7 kommentarer

 1. Martin

  Jättegod, skulle kunna äta enbart den såsen utan glass

 2. Erika

  Har gjort den i några år, och kan äta den med sked! Jag brukar också ta en rejäl sked i varm mjölk. Blir underbar choklad!
  Finfin att hälla upp på glasburk och ge bort i present.

 3. Mårtenssons kök

  Låter som att det verkligen kräver ett provsmak, kanske måste vi göra den själv 😛

 4. Gunnel

  Min blir hård som kola och lite sockrig. Har jag kokat den för länge( vilket väl är en intelligent gissning) eller för hårt?

 5. Elin

  Gunnel, klurig fråga, det här var första gången jag som jag gjorde såsen. Min kokade inte utan sjöd mer och när den var klar var den mer rinnig i konsistensen, vilket först oroade mig lite, men de 5 minutrarna med elvispen gjorde att den blev fluffig. Men kanske är det som du själv skriver att den kokade för hårt?

 6. Choklad-och-lakrits-sås » Tre tjejer i köket

  […] när barnen gick galore och  bjöd in sina kompisar till ett glasscafé så gjorde vi en omgång chokladsås enligt det recept jag föredrar mest; Vita harens chokladsås. Det blir som ni kanske vet, en ganska stor laddning av detta klassiska recept och jag kunde inte […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.